Beszélgetés Kárai Lászlóval
 
  Az újság újbóli megjelenése kapcsán úgy gondoltuk, hogy útjára indítunk egy sorozatot, melyben a közelmúlt kiemelkedő sportolóit mutatjuk be. Visszaemlékszünk pályafutásukra, kimagasló eredményeikre, győzelmeikre, megkérdezzük őket, hogy vannak, mivel töltik napjaikat. Ezzel is próbáljuk méltatni pályafutásukat és közelebb hozni őket azokhoz az olvasókhoz, akik nem látták őket versenyezni, nem ismerik eredményeiket.
 
  Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ki legyen, aki elsőként bemutatásra kerüljön. Dr. Kárai László a '90-es évek, de mondhatnám, hogy az egész magyar szervátültetett sport legsikeresebb képviselője. Sportága az úszás, válogatás nélkül indult mindegyik úszásnemben, de a mellúszást kedvelte, kedveli a leginkább. Hét ízben vett részt világjátékokon, melyeken összesen 29 alkalommal léphetett dobogóra. Ebből 23-szor a legtetejére!! Főképp - érthető módon - a hazai vizekben érezte otthon magát, a budapesti Világjátékokon 1991-ben és 1999-ben összesen 10 érmet szerzett, ebből 9 aranyérem. Mivel utolsó tornáján, ami a Japánban rendezett verseny volt, még vízbe szállt, de egészségi állapota miatt már nem volt eredményes, így elsőségeit valójában 6 Világjátékon gyűjtötte be, ami egyedülálló.

 
  Laci bácsi Hódmezővásárhelyen él, itt ismerkedett meg fiatalon a vízi sportokkal, az úszással és a vízilabdával. Sőt, még tornázott is középiskolás korában, de elmondása szerint mikor szembesült a pontozásos sportágakban fellépő, néha igazságtalan elbírálással, abbahagyta. Így, maradt az örök szerelem, a víz, az úszás. Egy súlyos korcsolyabaleset utáni műtét és az azt követő utókezelés során vették csak észre, hogy vesefunkciói folyamatosan romlanak. Ez olyannyira előrehaladt, hogy 43 éves korára elkerülhetetlenné vált a transzplantáció, amire 3 hónapos művese kezelés és várakozás után sor is került a szegedi klinikán. Beszélgetésünk során többször is hálával emlegette Dr. Csajbók Ernőt, aki operálta, akinek, mint mondta az "életemet köszönhetem". Később egy újságból értesült arról, hogy van lehetőség a transzplantáltak sportrendezvényein részt venni, edzeni, edzőtáborokba járni, versenyezni. Így került kapcsolatba a szervátültetettek sportjával és lett lehetősége a VB-ken megmérettetni.
 
  Az 1989-es Szingapúrban rendezett Világjátékok volt az első a sorban. Mellúszásban, hátúszásban és gyorsúszásban is első lett, ami akkora lendületet adott neki, hogy a két év múlva sorra kerülő hazai VB-n már 4 aranyat és 1 ezüstöt nyert. Emlékezetes volt a másik, 1999-es budapesti Világjátékok is, ahol mind az 5 versenyszámban, amiben elindult, diadalmaskodott. Éremgyűjteménye jó ideig ki volt állítva a hódmezővásárhelyi fedett uszodában, ahol a nagyközönség is megcsodálhatta eredményeit. 1995-ben Csongrád Megye Sportjáért kitüntetésben is részesült. A Japánban rendezett világjátékokat követően sajnálatos módon kapott egy agyembóliát, amiből sikeresen felépült és ma is jó egészségnek örvend.
 
  Otthonában látogattam meg, ahol feleségével, Évával fogadtak. Nagy szeretettel vettek körül és tapasztalhattam, hogy Laci bácsi nem csak a medencében sikeres ember, de a civil életben is. 35 évig dolgozott a helyi kórház szülészeti osztályán, innen is ment nyugdíjba. Főorvos volt. Két fia is van, akik három unokával ajándékozták meg, így nagypapai teendői is akadnak már. Úgy gondolom, hogy az idő előrehaladtával szinte minden szervátültetett embernek pontosan a transzplantációból adódóan, vagy a gyógyszerezés miatt előfordulhat kisebb-nagyobb egészségügyi problémája, melyet le kell küzdenie. Laci bácsinál is akadtak ilyen gondok, de valamennyin felülkerekedett és a sportról sosem mondott le. Sokáig vízilabdázott és máig is naponta jár úszni, megteszi a napi 300 méterét a vízben, de, ahogy fogalmazott aztán már halálosan unja és végül beül a meleg vízbe a haverokkal beszélgetni. Otthonában is elfoglalja magát a ház körüli teendőkkel, favágással és a bevásárlásban is segít. A transzplantáltaktól, sorstársaktól sosem fordult el, a mai napig elnöke egy kis egyesületnek mely a vásárhelyi transzplantáltakat és dialízáltakat tömöríti. Programokat szerveznek, közös ebédek, vacsorák, bográcsozások közben jókat beszélgetnek egymással, orvosaikkal, nővérekkel.
 
  Kissé hiányérzetem támadt, miközben hallgattam őket, hogy szó sem esik az Európa Játékokról, itthoni válogató versenyekről, egyéb eredményekről. A problémám azonban gyorsan megoldódott, mert Éva annyi érmet hozott be, hogy azonnal feladtam ennek a kérdéskörnek a megválaszolását .... lehetetlen lett volna.
 
  Dr. Kárai László 68 éves, a legeredményesebb transzplantált sportoló a szervátültetettek világjátékain. Mindenképp példaértékű sportpályafutása, eredménysora pedig megismételhetetlen. Megtiszteltetés volt találkoznom vele.
 
  Jó egészséget, Laci bácsi!
 
  Rimóczy Gábor