Nemzetközi Mosoly Lovagrend kitüntetés: 2005.

 


 
Varsó, 2005. szeptember 18. - Mosolylovagi címet és vele Mosoly Érdemrendet ítélt oda Feszt Tímea Diánának, a Budapesti Transzplantációs Klinika koordinátorának pénteken a Nemzetközi Mosoly Lovagrend ötven tagú Nemzetközi Kapitóliuma.

 
Szilágy Szabolcs, aki Magyarországot képviseli a "lovagrendben", a hír mellett azt is közölte az MTI-vel, hogy a kitüntetésre beteg magyar gyermekek tettek javaslatot Varsóba küldött leveleikben. Az ő beszámolóik alapján született indoklás szerint Feszt Tímea második édesanyjukként, rendkívüli áldozatkészséggel gondoskodik a vese- és májbeteg gyermekekről.
 
A kitüntetettet, aki a nemzetközi rend egyik legfiatalabb tagja lesz, koraősszel ütik lovaggá Budapesten.
 
A Mosoly Lovagrend története Lengyelországból indult: egy betegségéből felgyógyult kisgyerek meg akarta köszönni kezelőorvosának, hogy meggyógyította, ezért egy nevető napocskát rajzolt neki. Ez a nevető napocska lett később a lovagrend jelképe. Kurt Waldheim ENSZ-főtitkár támogatásával 1979-ben a Mosoly Lovagrend nemzetközi státust kapott.
 
Azóta közel nyolcszáz lovagot fogadott soraiba, köztük: II. János Pál pápát, a dalai lámát, Steven Spielberget, Halász Juditot, Janikovszky Évát, Kalkuttai Teréz anyát és sok mosolygós felnőttet, akik valamilyen formában örömet szereznek, mosolyt varázsolnak hivatásukon kívül is a gyerekek arcára.
 
A lovagrendről tudni kell, hogy tagságát kizárólag gyerekek javasolhatják, felnőttek beleszólása nélkül. Trombitás Jenő elmondta: "hogyha a javaslatok között a Kapitólium tagjai felfedeznek felnőtt hozzájárulást, elutasítják a javasolt tagot. A javaslatok háromnegyede kerül elutasításra, és a rendbe bekerülni bizony nagyon nehéz."
 
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Smile
 

 
A Varsóban 1968-ban alapított Mosoly Lovagrend tavaly ünnepelte 35. évfordulóját. A Mosoly Érdemérem olyan az ENSZ által is elismert nemzetközi kitüntetés, amelyre - a világon egyedülálló módon - kizárólag gyermekek tehetnek személyi javaslatokat. Olyan felnőtteket ajánlhatnak, akik bárhol a világon hivatásbeli kötelezettségükön túlmenően és érdek nélkül tesznek valamit a gyermekek öröméért.
 
A napjainkra közel 800-as létszámú Mosoly Lovagrend tagja volt Janikovszky Éva, a nemrég elhunyt Kossuth-díjas írónő, és tagja Halász Judit színművész, Kajibás Éva, a nyíregyházi Suliexpo alapítója, Hunya Jolán, a gyomaendrődi Színfolt mazsorett csoport alapítója és vezetője, Trombitás Jenő árpástói (Erdély) tanár, Sági Tibor borsodnádasdi tanár, alpolgármester és április 23-án ütik lovaggá Jahn Györgyné Katalin tatabányai tanítónőt. A Mosoly Lovagrend tagja II. János Pál pápa, Steven Spielberg, az ET rendezője, Bill Clinton és a Dalai Láma is. Tavassszal tüntetik ki Dagmara Havelt, a volt cseh elnök hitvesét, és Johannes Rau volt német kancellár felesége is ekkor kapja meg a kitüntetést. (MTI-Panoráma)