Az örök győztes
 
Ha a transzplantált emberek sportjának kiemelkedő alakjait említjük, igazi vétek lenne kihagyni Szmodits Gábort, aki nem csak eredményeivel és teljesítményével, hanem sportemberi hozzáállásával és példamutatásával is kiemelkedik mindannyiunk közül. A sífutás volt a fő sportága, több téli Világjátékon is elindult, emellett az épek számára kiírt hosszú távú versenyeken is rajthoz állt. A nyári világversenyeket sem hagyta ki: gyaloglásban és hosszútávfutásban indult, és ért el kiemelkedő eredményeket. A kitartást, a szívósságot, a megalkuvást nem tűrő és kivételes akaraterőt igénylő sportágakat kedvelte. Többek között ezen tulajdonságok is jellemezték a mindennapi életben is.
 
 
Fiatalon azok közé tartozott, akik már korán a sport, a mozgás szerelmesei lettek. 7 évesen kezdett ismerkedni a téli sportokkal, de csak 14 évesen kezdett el síelni aktívan. Soha nem bánta meg, hogy nem lett élsportoló, hiszen a szakmájában találta meg igazán önmagát. A diploma megszerzése után egy építészmérnöki irodában dolgozott,
  noha lehetősége adódott arra, hogy bejárja szakmai tudásával a világot, számára az íróasztal volt a szent és sérthetetlen. Munkájával kapcsolatban is mindig haladó szellemként volt jelen, hiszen a tétlenségre ítélt időszakokban is fejlesztette önmagát és tudását.
 
19 évvel ezelőtt került sor vese transzplantációjára, alig másfél éves művesekezelést követően. Azt, hogy a szervátültetettek számára a sport, a mozgás, az aktivitás elengedhetetlen, annyira komolyan vette, hogy már közvetlenül a műtétet követően "edzésbe" állt, gimnasztikázott, erősített. A család támogatása és szeretete, a mozgás és a sport iránti elkötelezettség könnyebbé és gyorsabbá tette felépülését. Másfél évvel a transzplantáció után már indult az aktuális téli játékokon, ahol már eredményesen szerepelt, ezüstérmeket szerzett. Később, a transzplantáltak hagyományos Világjátékának is állandó szereplőjévé vált. Miután elsajátította a gyaloglás technikáját, hosszú távú atlétikai számokban nyújtott kiemelkedőt.
 
Gábort precíz embernek ismerte környezete, barátai. Olyannak, aki maximális komolysággal, elkötelezettséggel végezte a munkáját, sportolt, készült a versenyekre. A gyógyulás és felépülés időszaka alatt is minden részletességgel ismerte betegségét, tüneteit, kezelését. Sporttársai szerint a versenyek előtt pontosan felmérte az időjárást, a pályaviszonyokat, eszerint készült és készítette elő felszerelését, vaxolta hosszasan léceit. Az edzőtáborokat mindig nagyon komolyan vette. A közös társasági események, programok kevésbé villanyozták fel, mint a felkészülés és edzés lehetősége a legjobb eredmény elérése érdekében. És ez utóbbi sikerült is neki!
 
Nem kizárólag a szervátültetettek sportjában vívott ki elismerést. Részt vett olyan megmérettetésben is, mely épek számára biztosított indulást. Ez a Vasa-emlékfutás melyet Svédországban rendeznek évente egyszer, egy régi történelmi esemény tiszteletére. Ez a világ legnagyobb sífutó versenye, melyen 90 km-t kell teljesíteniük a versenyzőknek 12 órán belül. Gábor ezt kicsit több, mint 9 óra alatt teljesítette. Ő volt a verseny egyetlen transzplantált résztvevője.
 
Ez álmai versenye volt!
 
"Magának való ember "- mondták róla szeretettel sporttársai, ismerősei, akik egytől egyig tisztelték sportemberi hozzáállását, eredményeit. Ritkán vett részt közös kirándulásokon, rendezvényeken, inkább a családi barátokkal élt társadalmi életet, a transzplantáltak közösségébe főként edzőtáborok idején és versenyidőszakban járt. Családja ritkán látta versenyezni, talán úgy gondolta, jobb elválasztani az élet
  különböző színtereit egymástól. Olyannyira szét tudta választani a "dolgait", hogy viszonylag kevesen ismerhették meg igazi énjét. Amikor csak tehette utazott családjával, főként feleségével. Szinte bejárták a Világot. Talán csak ő és lánya, akik igazán tudták, hogy valójában milyen ember is volt.
  Később, a megszokott ellenfelek közé befurakodott a betegség is melyet le kellett küzdenie. A nyirokmirigy- rákot legyőzte azonban a dializálás során megkapott hepatitisz C annyira roncsolta a máját, ami már menthetetlen volt.
 
Idén tavasszal hunyt el.
 
Szmodits Gábor mindannyiunk számára példát mutatott sportszerűségből, versenyszellemből, hozzáállásból mind a sporthoz, mind a családhoz, mind az Élethez. Példaértékűen kezelte és küzdötte le azokat a betegségek alkotta akadályokat, melyek bennünket, transzplantáltakat oly sokszor próbára tesznek.
 
Egy örök győztestől búcsúzunk!
 
 

 
 
 

Szmodits Gábor Szervátültetettek Téli Világjátékain elért eredményei
Tignes 1994 3 ezüst: 3km sífutás, 1 órás sífutás, Biatlon
Pra-Loup 1996 3 ezüst: 3km sífutás, 1 órás sífutás, Biatlon
Salt Lake City 1999 3 ezüst: 3km sífutás, 1 órás sífutás, Biatlon
Nendaz2001 3 arany: 3km sífutás, 1 órás sífutás, Biatlon
Bormio 2004 3 ezüst: 3km sífutás, 1 órás sífutás, Biatlon
 

Szmodits Gábor Szervátültetettek Nyári Világjátékain elért eredményei
London (Kanada) 2005 5 km gyaloglás aranyérem
Nancy (Franciaország 2003 5 km gyaloglás aranyérem
Kobe (Japán) 2001
 
5 km gyaloglás aranyérem