VIII. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága
2014. augusztus 16-23.


 

Augusztusban ismét rajthoz áll a magyar szervátültetettek és művesekezeltek válogatottja a Krakkóban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon.


 

A magyarok az Európa Bajnokságok történetében a nemzetek közötti versenyben a kezdetek, 2000 óta mindig az első helyen végeztek. A győzelmi sorozat 2012-ben szakadt meg - amikor Zágráb rendezte meg a versenyt - mivel a Magyar Szervátültetettek Szövetsége erre nem kapott támogatást, így a magyar csapat nem utazott ki a versenyre. A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke, Berente Judit, aki egyben a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke is, bízik abban, hogy idén újra az első helyen végez majd a magyar válogatott. Bár anyagi támogatás hiányában csak a versenyek napjaira utaznak ki a sportolók, bízunk abban, hogy ez a megterhelés nem megy az eredményes versenyzés rovására. Annál is inkább, mert 2013-ban a Dél-Afrikában megrendezett Világjátékon a magyar válogatott a negyedik helyen végzett a nemzetek összesített pontversenyében. Ezt az eredményt szeretnénk megismételni 2015-ben az Argentínában rendezendő Szervátültetettek Világjátékán, amihez a Krakkói Európa Bajnokság az egyik legfontosabb felkészítő és kvalifikációs verseny. Sportolóink nyolc sportágban indulnak (asztalitenisz, atlétika, bowling, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás, darts) összesen 46 felnőtt, három gyereksportoló, illetve öt művesekezelt versenyző.


 

A megnyitó augusztus 16-án, szombaton 18.30 órakor lesz Krakkó főterén, míg a záróünnepség, a Wieliczka sóbányában, amely az egyik legértékesebb műemléke Lengyelországnak, s amely az UNESCO Világ Kulturális és Természeti Világörökség része.


 

Magyar Szervátültetettek Szövetsége