Megkezdődött
A VIII. Szervátültetettek
És Művesekezeltek
Európa Bajnoksága Krakkóban


 

2014. augusztus 16.


 
 

A magyar küldöttség első része szombat délelőtt megérkezett Krakkóba, a VIII. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságára.

A csapat tagjai gépkocsikkal utaztak a történelmi lengyel városba. A 48 transzplantált és 5 dializált sportoló és kísérőik közül jelenleg 32-en tartózkodnak kint, zömében azok a versenyzők, akiknek versenyei az első napokban kerülnek megrendezésre. Utána a sportolók több hullámban váltják majd egymást. Művesekezelt sportolóink azonban az egész Bajnokság ideje alatt kint tartózkodhatnak a dialízis szolgáltatók jóvoltából – mivel számukra ez az egyetlen nemzetközi megmérettetés.

Krakkóban az AWF Testnevelési Egyetem sportlétesítményei és kampusza ad otthont az Európa Bajnokság versenyeinek, ahol a már péntek délután kiutazó Dr. Rideg Ákos Team manager és Berente Judit az ETDSF elnöke, az MSZSZ alelnöke várta a mieinket, előkészítve az akkreditációt. Szinte mindenkit elcsigázott a több mint 8 órás autóút, de pihenni nem volt idő, hiszen a csapattagok megérkezése és a nyitó ünnepély között nagyon kevés idő volt arra, hogy mindent elintézzenek. A csapattagok átvették akkreditációs csomagjukat, elfoglalták szállásukat a kampuszban, és már szállhattak is fel az autóbuszokra, ami Krakkó belvárosába vitte a sportolókat.

Délután nagy felhőszakadás volt városban, és később is egyfolytában viharfelhők kavarogtak, ezért mindannyian azért szurkoltunk, hogy a szabadtéri nyitó ünnepséget sikerüljön megtartani. Szerencsére az égiek kegyesek voltak hozzánk.

A csapatok színpompás felvonulását a történelmi épületekkel körülvett főtéren nagyon sok ember kísérte figyelemmel, és a kora esti megnyitó ünnepséget is több ezren nézték végig. A résztvevőket először Jacek Majchrowski a város polgármestere köszöntötte, majd Berente Judit a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke üdvözlő szavait hallhatták, aki beszédében az alábbiakat mondta: "Mindannyian ugyanazzal a problémával küzdünk, és megtanultuk, hogy mi az élet értéke, és mit jelent új életet kapni. Éppen ezért nagyon komolyan vesszük a versenyeket, de ha vége a küzdelemnek eltekintve attól, hogy nyertünk vagy veszítettünk, képesek vagyunk egymásra őszintén mosolyogni és átölelni egymást. Tudjuk, hogy mindannyian nyertesek vagyunk."

Ezt követte Prof. Andzrej Chmura a Európa Bajnokság igazgatójának megnyitó beszéde. Megható pillanat volt, amikor az ismeretlen donorok emlékére fehér galambok repültek a magasba. A hivatalos részt követő programban neves lengyel énekesek és zenészek léptek fel.

Vasárnap reggel megkezdődtek az augusztus 22-ig tartó megmérettetések. Az első versenynapon a strandröplabda, mini-marathon és a petanque versenyek kerülnek megrendezésre. A magyar csapat az utóbbi két sportágban érdekelt.