25 éves az MTSE

Versenyekkel ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Magyar Szervátültetettek Szövetsége a zánkai volt úttörőtáborban 2013. február utolsó hétvégéjén. A tollaslabda, az asztalitenisz és a röplabda versenyek méltó keretet adtak az ünneplésnek.

A mintegy 100 résztvevő között voltak világ- és Európa-bajnokok, akik nem hazudtolták meg önmagukat, így izgalmas meccseket és mérkőzéseket láthattak a nézők. A hosszú hétvégén a transzplantáltak többsége hozzátartozóikkal együtt ünnepelt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért és Ifjúságért felelős államtitkársága részéről Kiss Norbert államtitkár-helyettes a megnyitón tartott beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos a sport az ember életében, főleg azok esetében, akik az élettől kaptak egy új esélyt. Nagy József, a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának koordinátora elmondta, hogy a MOB mindent elkövet annak érdekében, hogy idén a szervátültetettek válogatottja kijuthasson a számukra meghirdetett Világjátékokra.

Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta, sorra rendezték a versenyeket, s közben tanulták az érdekvédelmet, és tanultak életben maradni a változó hatalmi környezetben.

"Kedves Sorstársaim, Barátaim!

Ünnepelni jöttünk. Ünnepelni, azt az immár 25 éves pillanatot, mikor néhányan - kevesen maradtunk meg már közülük - úgy döntöttünk, hogy megfogjuk egymás kezét, mert együtt könnyebb, és ezentúl egymást segítve közösségbe éljük tovább életünket. Tudtuk mit akarunk, s legalább is sejtettük merre vezet az út. Dolgoztunk, sorra rendeztük a versenyeket, s közben tanultunk, tanultunk megélni a változó hatalmi környezetekben.

A múló évek során ébredtünk rá, hogy a hatalom döntései nem mindig szolgálják a szervátültetett emberek érdekeit, s azt is, hogy nekünk igenis bele kell szólni ezekbe a döntésekbe. Ráébredtünk kilétünkre, s mint egy újszülött kisgyerek, végigtapogatva önmagán lassanként felismertük önmagunkat.

A sok munkának végül megjött az eredménye. 1999-ben mi rendeztük a Világjátékot, s ott végigvertük a világot. A siker nem egyszeri volt, azóta is az országok pontversenyében ott vagyunk az első öt ország között. Ekkorra érett be érdekvédelmi tevékenységünk is. (például a donációs törvény módosítása) A felismert feladatok megoldása után, újabb más és más nehézségek tornyosulnak a fejünk felett, egyre több és több kilátástalan kéz nyúl a mi kezünk felé segítséget keresve.

A 25 év nem a vége valaminek, hanem a kezdete.

Egy közösség erejét, nem az alapítók száma, és nem az ő hatalmi helyzetük határozza meg. Sok egymás mellett cél nélkül csellengő, s mivel nincs más dolguk nincs, másoknak tanácsokat adó civil szervezet létezik. Ők igazi tennivaló nélkül lassan felolvadnak az idő morzsoló malomkövei között.

Mit ünneplünk tehát? A25 éves létünket, mely csak következmény? De miknek a következménye? A legelső, a kinyújtott kezek megfogása, mely megvédi a közösséget a külső támadásoktól, Második, a célok felismerése, és közös kiállás a problémák megoldásakor.

Harmadik a szeretet, a felebaráti szeretet társaink felé, akikkel még a fél szavak sem szükségesek, hogy megértsük egymást.

Mi most azt ünnepeljük, hogy fentiek birtokában ezen értékeket megőrizve, ezek segítségével immár 25 évig fennmaradva ünnepelni tudunk, és ismerve a kulcsszavakat, Magyarország egyik elismert szövetségeként még sokáig segíthetünk, arra rászoruló sorstársainkon.

A hitünket, az akaratunkat ünnepeljük.

És kívánom, hogy ez az ünnep ne érjen véget. Legyenek ünnepélyesebb pillanatai, mint ez a mai is, de maga az ünnep ne érjen véget. Legyen mindennapjaink része, s ha nehéz idők jönnek, gondoljunk arra, hogy a megpróbáltatások csak megerősítenek hitünkben, tetteink értelmében és igazában."

Végül egy hatalmas születésnapi tortával és jelmezbállal zárták a 25. évforduló programsorozatát.

 

 

http://mob.hu/versenyekkel-unnepeltek-25-evfordulojukat-a-szervatultetettek