Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Sportért Felelős Államtitkárság
1054 Budapest Hold utca 1.
Szekeres Pál helyettes államtitkár

Örömmel tájékoztatom, hogy a 2011. június 17 - 24 között Göteborgban rendezett XVIII. Szervátültetettek Világjátékán a magyar válogatott 33 arany, 21 ezüst és 35 bronzérmet szerezve 54 ország közül a negyedik helyet szerezte meg az országok pontversenyében.

Tisztelt Helyettes Államtitkár úr!

A Világjáték utolsó napjaiban érkezett a hír, hogy Kormányrendelet formájában szabályozták az eredményességi jutalmat a Speciális Olimpia és a Szervátültetettek Világjátéka szempontjából.

A szabályozás úgy szól hogy:


"egyéni, páros versenyszámban, egyéni sportágak 3-6 fős versenyszámában, valamint csapatsportágban szerzett 1-8. helyezést elért versenyző és a felkészítését végző sportszakember pénz- vagy tárgyjutalomban részesüljön a következő feltételekkel, ha az egyéni versenyszámban legalább 15 állam, páros versenyszámban legalább 15 állam, egyéni sportágak 3-6 fős versenyszámában legalább 10 állam, csapatsportágban legalább 15 állam versenyzői szerepeltek."
 

Ez nálunk szinte lehetetlen!

A csapat utolsó göteborgi megbeszélésén egyhangúlag úgy döntött, hogy megköszönve az eredményességi jutalom ismételt biztosítását, visszautasítja a számunkra diszkriminatív szabályozását, és felkéri a Sportért Felelős Államtitkárság Helyettes Államtitkárát, Szekeres Pál urat, hogy a szervátültetett sportoló számára elfogadható, teljesíthető szabályozást készítsen.

Indokaink a következők:

A világon nem minden országban létezik szervátültetés, és még kevesebb országban létesültek a szervátültetett embereket összefogó közösségek, amik alapjai egy versenyrendszert működtető sportszövetségnek. A világon az első veseátültetést 1934-ben végezték, tehát egy új közösségről van szó, mely sport - minőségben már elérte társszövetségeit, de létszámban erre nem képes. A szervátültetett állapot nem stabil, mint egy siket, vagy egy értelmi fogyatékos sportoló egészségi állapota. A halálozás, illetve az előbb említett nem stabil állapot csak minimális létszámfejlődési lehetőséget biztosít számunkra.

Addig, amíg egy Olimpián több mint 200 ország, egy Paralimpián átlagban - egyre növekvő ütemben - 130 ország tud versenyzőket kiállítani, addig a szervátültetettek világjátékain átlagban 54 ország ad sportolókat. Ha a sportolói létszám növekszik, mint jelen esetben Göteborgban történt, akkor az az országok fejlődésének a jele. Nehezebb akadályt állít versenyzőink elé három maláj, mint hat különböző országokból érkezett afrikai és Dél-Amerikai tollaslabdázó sportoló.

Világszövetségünket elismerte a NOB, s sportolóink doppingvizsgálatának bevezetése a WADA-val történt egyeztetések után a küszöbön áll.

Kevesen vagyunk a világon, s ezért illúzió számunkra a nemzetközi kvalifikációs rendszer bevezetése. Mégis válogatási szabályzatunk, mely azoknak a versenyzőknek ad lehetőséget a válogatott színekben szerepelni, akik az előző Világjátékokon érmesek lettek volna hazai versenyeredményeik alapján, biztosítja a magyar csapat jó szereplését.

Úgy adni, hogy a jutalom elfogadásához felállított feltételrendszer olyan elemeket tartalmaz, melyet a jutalmazott fél önhibáján kívül nem tud teljesíteni, ez a tökéletes diszkrimináció!

A diszkrimináció ellentétes a 2007. évi XCII. Törvény a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény által meghatározottakkal, s tiltja a különböző fogyatékkal élő emberek közötti különbségtételt. Az eredményességi jutalmazás többi szabályozásával egyetértünk, azt elfogadjuk. Így elfogadjuk az egy sportágas jutalmazás kritériumát, és a jutalmazás pénzügyi felosztását, miszerint a paralimpiai sportolók az épek jutamának 50, a Siketlimpián és a Speciális Olimpián szereplő versenyzők a 30, és a szervátültetett sportolók a 15 százalékát kapják, mivel számukra kétévente rendeznek világjátékokat. A kérésünk, hogy számunkra teljesíthető kritériumokat állítsanak fel. Ne az épek feltételrendszerét alkalmazzák ránk, hiszen a mi 15 százalékunk akár a többi fogyatékos sportszövetség százaléka, szemben az épek 100 százalékával mutatja a különbséget.

A mi világjáték specifikumunk a korosztály, és az országok általunk nem befolyásolható limitált volta, mely a sportunk minőségét nem befolyásolja. A mozgáskorlátozottaké a sérülésspecifikum, a Speciális Olimpiai versenyzőké a divízió. Ezeket el kell fogadni az esélyegyenlőség jegyében.

Javaslatunk, hogy minden versenyszámban (korosztályban) a jutalom feltétele nyolc induló és hat ország legyen, és csak az érmesek kapjanak jutalmat. Tekintettel arra, hogy a most kialakított eredményességi jutalmazás szabályrendszere szerepelni fog az új Sporttörvényben, jelen szabályozás mindenki számára való elfogadhatósága létfontosságú.

Budapest 2011-06-29


 

Székely György

Szervátültetettek Szövetsége

elnök