S. O. S.
Save our Souls!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az elmúlt időszakban kétszer – 1991 és 1999-ben – rendezte meg a Szervátültetettek Világjátékát. Az 1999-ben rendezett Világjátékon a magyar szervátültetettek válogatott csapata az országok eredményességi pontversenyében a második helyet vívta ki magának és azóta, a mai napig, a Világjátékokon induló ötven – hatvan ország közül az első öt között található. 2000-ben Görögország rendezte az első Európa Játékokat, melyeket, a 2001-ben Budapesten magyar bejegyzéssel és magyar elnökkel megalakult Európa Szövetség koordinál. Az Európa Bajnokságok a kétévente megrendezésre kerülő Világjátékok köztes éveiben fogadják Európa legjobb szervátültetett sportolóit. A magyar szervátültetettek válogatott csapata eddig hatszor nyerte meg Európa legeredményesebb csapata pontversenyét.

2012. A Zágrábban rendezett Európa Bajnokságon a magyar szervátültetett válogatott nem képviselhette hazáját, mert az erre szolgáló támogatást elvették tőle.

2013. A dél-afrikai Durban-ben rendezték a soron következő Világjátékot. A 2013-as költségvetés speciális világjátékok során 0 szerepelt! A Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnökének fél éves lobbyzására és a média segítségére volt szükség, hogy a magyar szervátültetett csapat kiutazhasson Durban-be, a Világjátékra. Csapatunk meghálálta a támogatást. Az országok pontversenyében a negyedik helyen végzett, 38 arany, 19 ezüst és 26 bronzérmet szerezve.

A fogyatékosok sportjában jártas sportvezetők tanácsára megszületett az eredményességi jutalmazást szabályozó kormányrendelet, mely súlyos diszkriminációt tartalmaz a szervátültetett sportolók kárára. Az arányosság elvének figyelmen kívül hagyásával, a szervátültetett sportolók két-harmadának tették elérhetetlenné eredményének jutalmazással történő elismerését. Találóan jegyezte meg világbajnok röplabda csapatunk kapitánya: „Nevetséges az a rendszer, mely szerint, 12 ország indulása esetén, ha nyolcadikak leszünk, kapunk jutalmat, ha 10 ország indul a versenyen, s azt megnyerjük, nem kapunk semmit.”

2014. Már rögtön az év elején, a Magyar Olimpiai Bizottság illetékese, arról tájékoztatott, hogy az ez évben, Krakkóban megrendezendő Európa Bajnokságra nem kapunk támogatást. (Tíz millió forint, úgy, hogy az utazás költségeit a versenyzők magukra vállalják.)

2015. Világjáték. Argentína. egy sportoló költsége (útiköltség, nevezési díj) kilencszázezer forint! a csapat létszáma, ötven fő…vajon mit remélhetünk?

A sportért felelős államtitkár, Simicskó István szavai: – Öntjük a sportba a pénzt.

De hová?

Talán az eredményességünk az oka hogy nem tudjuk?, vagy vállalásunk, hogy szegényen is lehet, meg becsületesen is?

Járjunk utána!

Az első szembeszökő dolog, hogy azok a látványsportnak nevezett csapatsportok kapnak többlet-támogatást, amelyeknek egy Európa Bajnokságra való kiutazás is csak álmukban fordulhat elő. Tévednénk? Sajnos nem. A legeredménytelenebb sportág, a labdarúgás kapja a legtöbbet! Egy, a kiesés szélén táncoló labdarúgócsapat kap öt milliárd forintot. Miért?...Megyei szintű csapatok játékosai élnek csak a fociból, úgy, mint hal a vízben.

Legalább úszni tudnának!

Sportolókat menedzselnek, akik örülnek, ha egy rangos világversenyen bekerülnek az első ötven közé!

Stadionokat építenek, de az utánpótlás nevelésére már nem adnak pénzt. Nem folytatom. Nem érdemes.

Amikor, – jó régen – Nagy Zsolt ifjúsági vívó világbajnokságot nyert Budapesten, mi fiatal vívótanoncok egymást túllicitálva fogadkoztunk, hogy mi is bajnokok leszünk. A sport magában hordozza a küzdést, a győzni akarást, a győzelem önfeledt mámora utáni sóvárgást. Kell közösség, mely megtart, kell cél, mely magához vonz és kellenek példaképek, akik elérhetővé varázsolják a célt. Ha bármelyik hiányzik, az egyén elveszik, a közösség szétbomlik. Ha hiányzik a közösség, nincs hol fejlődjön az egyén. Ha nincs példakép, elvész a hit a célban. Ha nincs cél, értelmetlen a küzdelem.

Egy jól működő, eredményekben gazdag, sportszövetség kér életben maradásához lehetőséget!

Budapest 2014-03-13