Megkezdődődött a Szervátültettek
IX. téli világjátéka - 2014 január

 

Az ünnepélyes megnyitóval vasárnap, 2014 január 12-én megkezdődött a IX. Szervátültetettek Téli Világjátéka, amelyre négy magyar sportoló utazott. A megnyitóra La Chapelle főterén került sor a tizenkilenc résztvevő ország színpompás, kolompoktól hangos felvonulása után. A versenyzőket köszöntötte: Bernard Maxit La Chapelle polgármestere, majd a minisztérium képviselője a sportminiszter üzenetét tolmácsolta.

Ezt követte Olivier Couster, a World Transplant Games Federation elnökének megnyitó beszéde. Az elnök úr beszédében megemlékezett arról, hogy idén ünnepeljük a Szervátültetettek Téli Világjátéka kezdetének a 20 éves évfordulóját. Az első Világjáték is Franciaországban került megrendezésre 1994-ben Tignes-ben, és az elmúlt nyolc világversenyt jórészt az európai alpesi országokban rendezték. Franciaország már negyedszerre ad otthont a szervátültetettek legrangosabb téli világversenyének.

Ezután a sportolók és a versenybírók eskütétele következett.

A IX. Szervátültetettek Téli Világjátékának olimpiai bajnok nagykövetei Jean-Luc Crétier műlesikló, Isabelle Blanc snowboardos, Marielle Goitschel óriás műlesikló, Julie Pomagalski snowboardos, Pierre Ochs freestyle síelő közül Isabelle Blanc köszöntötte a résztvevőket.

A Játékokat Olivier Couster, Bernard Maxit, és a minisztérium képviselője közösen nyitották meg. A nyitó ünnepséget nagyszabású tűzijátékkal zárták.

A magyarok a vasárnap délelőttöt edzéssel töltötték. A kifejezetten tavaszi időjárás miatt a pályák nehezen síelhetők. A csapatvezetés a kora délutáni Team Manager meetingen kapta meg az akkreditációs csomagot, valamint a nyitó ünnepély előtt került sor az első orvosi, valamint technikai értekezletre. A hétfői első versenynapon délelőtt 9:30-tól az óriás műlesiklás kezdődött, melyben Baranyai Andor, Gelencsér Róbert és Mátyás László álltak rajthoz. Délután 15 órától pedig az 5 km-es klasszikus stílusú sífutásban Berente Judit indul.

 

Az első versenynapon megszerezték az első
érmet a szervátültetettek téli világjátékán

 

Január 16-án, a hétfői első versenynapon az alpesi számokban az óriás műlesiklás, északi számokban pedig az 5 kilométeres sífutás versenyeire kerül sor. Az időjárás nem volt igazán kegyes, a felső régiókban erősen havazott, aminek azért örülnünk kell, mert javít valamit a hóviszonyokon, a sífutás versenyét azonban majdnem elhalasztották, mert az 1200 méter tengerszint feletti magasságban lévő pályán már az eső esett.

Délelőtt Baranyai Andor, Gelencsér Róbert és Mátyás László állt rajthoz az óriás műlesiklás mezőnyében. Minden versenyzőnknek sikerült teljesítenie mindkét futamot. A legeredményesebb versenyzőnek Mátyás László bizonyult, aki az előkelő 4. helyet szerezte meg a kategóriájában. A másik két versenyzőnk a középmezőnyben végzett Gelencsér Róbert a 12. Baranyai Andor pedig a 14. helyezett lett.

Kora délután került sor az 5 km-es klasszikus stílusú sífutás versenyére, aminek mezőnyét végül is az eső ellenére elindították. Berente Judit egyenletes tempóban futotta végig a távot, majd szép hajrában a finn versenyzőt megelőzve sikerült a második helyen a célba érnie.

Kedden alpesi számokban a szlalom versenyeire, északi számokban pedig az egyórás sífutás versenyére kerül sor.

 

 

Újabb két érem a szervátültetettek téli világjátékán

A keddi második versenynapon az alpesi számok közül a szlalom, északi számokban pedig a 2 km-es snowshoeing és az 1 órás sífutás versenyeire került sor. Éjszaka esett 5-10 cm friss hó, ami sokat javított a pályák minőségén. Napközben változó időjárási viszonyok között folyt a verseny, kora délelőtt erősen havazott, a szlalom versenyzőknek sűrű hóesésében elég rossz látási viszonyok között kellett az első futamban a pályát teljesíteni. Aztán miközben a második futam pályáját tűzték, kisütött a nap, és ragyogó napsütésben folytatódott a küzdelem.

A szlalom versenyen a férfiak mezőnyében Baranyai Andor és Mátyás László állt rajthoz. Minden versenyzőnknek sikerült teljesítenie mindkét futamot. Mátyás László kitűnő versenyzéssel ezüstérmet szerzett, Baranyai Andor pedig a 12. helyen fejezte be a versenyt.

A szlalom versenyekkel párhuzamosan zajlott a 2 km-es hófutás versenye, ahol Gelencsér Róbert állt rajthoz. A meglehetősen meredek emelkedőkkel tűzdelt pályán a mezőny eléggé szétszakadt. Robinak sikerült végig az élbolyban haladnia és negyedikként ért a célba.

Délután szép időben került sor az egyórás klasszikus sífutás versenyére. Berente Judit előző naphoz hasonlóan egyenletes tempóban futotta végig a távot, a hajrára azonban egy kicsit elfáradt, nem sikerült az előző napi ezüstérmet megismételnie, az osztrák és a finn versenyzőnő mögött a harmadik helyen ért a célba.

Szerdán alpesi számokban a szuper óriás műlesiklás versenyén Mátyás László és Gelencsér Róbert áll majd rajthoz, északi számokban pedig a biatlon versenyre kerül majd sor, ahol Berente Juditnak szurkolhatunk.

 

 

Újabb ezüstérem a szervátültetettek téli világjátékán

A szerdai harmadik versenynapon az alpesi számok közül a szuper óriás műlesiklás, északi számokban pedig a biatlon versenyeire került sor. Éjszaka ismét esett friss hó, ami tovább javította a pályák minőségét. Napközben jó időjárási viszonyok között folyt a verseny, nem volt hideg, és többnyire a nap is sütött.

Az óriás műlesiklás versenyében a férfiak mezőnyében Gelencsér Róbert és Mátyás László álltak a rajthoz. Mátyás László negyedik helyet szerezte meg, Gelencsér Róbert pedig a 13. helyen végzett.

Délután jó időjárási viszonyok között került sor biatlon versenyre. Berente Judit a finn versenyzőnő mögött a második idővel ért a célba.

Csütörtökön pihenőnap lesz a versenyzőknek, a sífutó váltó versenyeit rendezik, abban nem vagyunk érintettek. Pénteken, az utolsó versenynapon a parallel szlalom küzdelmeivel záródik a Téli Világjáték versenysorozata, ahol minden férfi versenyzőnk elindul.