A magyar csapat kiválóan szerepelt !


Eredménytáblázat .doc


  • Harmincnyolc aranyérem
  • Tizenkilenc ezüstérem
  • Huszonhat bronzérem
  • Több kategória világcsúcs
  • és sok szép helyezés

Negyedik helyen végzett Magyarország a nemzetek versenyében a Dél-afrikai Durbanban, a XIX. Szervátültetettek Világjátékán. A versenyek, amelyen 49 ország sportolói vettek részt július 28-tól augusztus 4-ig tartottak. A magyar válogatott 48 versenyzővel indult, akik között van szív-, tüdő-, csontvelő-, és májtranszplantált, de a többsége veseátültetett. A szervátültetett magyar válogatottat csak a britek, az amerikaiak és a dél-afrikaiak tudták megelőzni az érem táblázaton, az ausztrálok az ötödik helyen végeztek.

A magyar szervátültetett sportolók 38 világbajnoki címet szereztek, tizenkilenc ezüstérmet és huszonhat bronzérmet. Több szervátültetett sportoló világcsúcsot állított fel úszás és atlétika versenyszámokban. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára Fábián László e-mailben gratulált a csapat tagjainak.

A szervátültetett válogatott augusztus 6-án 10 órakor érkezett haza a Liszt Ferenc repülőtérre.

A Szervátültetettek Világjátékán a legtöbb versenyszámban korosztályosak a versenyek, ezért van egy-egy sportágon belül több megmérettetés. Bár az ütős sportágakban, (asztalitenisz, tollaslabda, tenisz) a vegyes párosban nem számít ki hány éves, mindenki egy mezőnyben indul. A legnagyobb sikernek persze az számít, ha valaki abszolút győztes, vagyis minden korosztályban övé a legjobb eredmény. A sportolók közül sokan felnőtt korukban kezdtek el sportolni és versenyezni, miután új szervet kaptak. Azok, akik betegségük előtt is sportoltak, a transzplantáció után ismét visszatérhetnek a versenyszerű sportoláshoz. A Világjátékokra csak az utazhatott, aki átesett a szigorú sportorvosi vizsgálton, és a Játékok színhelyein folyamatos orvosi felügyeletet biztosítottak. A versenyzőknek nem csak az egészségüket, hanem biztonságukat is figyelték a szervezők. Senkinek nem ajánlották, hogy este kimenjen a városba, bár ezt nappal sem tartották biztonságosnak. Rengeteg rendőrt lehetett látni arra, amerre a Világjátékok résztvevői laktak, illetve jártak.

Az első nap első aranyérmét Mezei Gergő, öt kilométeres országúti futásban szerezte meg nagy előnnyel, minden korosztályt maga mögé utasítva. A 25 éves, veseátültetett, debreceni atléta 17.36 mp-es időeredményével az épek versenyrendszerében, hazai élmezőny első tíz helyezettje közé bekerülhetne. A magyar versenyző kimagasló eredményével abszolút győztese lett a versenynek, amelyen mintegy 60 férfiversenyző indult el. Jung Ágnes (kétszeres veseátültetett), aki nemcsak versenyzőként, hanem az atlétikacsapat edzőjeként vett részt a Játékokon, szintén rajthoz állt több számban is, és a 40-49 éves nők kategóriájában többször győzött. A férfiak mezőnyében a 40-49 éves kategóriában Venyercsán László (kétszeres veseátültetett) többszörös világbajnok lett. Ugyan ebben a kategóriában Zilaj Csaba (csontvelő transzplantált) harmadik helyekkel büszkélkedhet. Az ötezer méteres futás férfi csapatver-senyében a magyarok szintén elhozták az aranyat. Jánka Sándor (18-29) távolugrásban szerzett egy ezüstöt, majd 100 m síkfutásban, egyéni csúccsal a dobogó legfelső fokára állhatott. Gerencsér Róbert (40-49) 100 m futásban világ-bajnok lett, szintén egyéni csúccsal. Súlylökésben és távolugrásban viszont bronzérmet szer-zett. Zilaj Csaba 1500 m-en a dobogó második fokára állhatott, míg 200 m-en az első helyet szerezte meg. A női és a férfi 4x100-as váltó egyaránt ezüstérmes lett. Az utolsó napon még 7 világbajnoki címet szereztek a magyar atléták, három transzplantált világcsúcsot állítottak fel, és a férfiváltó a nap megkoronázásaként magas fölénnyel nyerte meg a 4x400 m-es váltó fu-tást.

Atlétikában titkos favorittal, Darázs Ádámmal érkezett a magyar csapat. Darázs hatszor lett Magyarország, ötször pedig Közép-Európa legerősebb embere. Emellett háromszoros erőemelővilágbajnok, s számos világcsúcsot elért. Ugyanakkor a súlyos sérülések sem kerülték el. Emiatt időnként háttérbe vonult, ám mindig visszatért. Most is visszatér, ugyanis nem egészen fél éve vese transzplantáción esett át. Véletlenül derült ki egy kontrollon, hogy beteg a veséje, dialízisre is kellett járnia ám szerencséje volt, hamar jutott veséhez. Különleges orvosi engedéllyel vehetett részt a Szervátültetettek Világjátékán. Darázs az atlétika első napján súlylökésben világbajnok lett, megdöntve a szervátültetettek világcsúcsát a 30-39 évesek kategóriájában 11,55 m-es eredményével, melyet 1997-ben Sydneyben szintén egy magyar súlylökő Baranyai Gábor állított fel, s azóta senkinek sem sikerült túlszárnyalnia. A második napon pedig bronzérmet szerzett diszkoszvetésben.

A magyar röplabda csapat szoros és nehéz küzdelemben lett a legjobb a verseny tíz indulója közül, maguk mögé utasítva az argentin és a holland csapatot is. A négy évvel korábbi és a legutóbbi Világjátékon is a hollandok nyertek, a magyarok csak az ezüstérmet tudták megszerezni. A Világszövetség sportszabálya értelmében a röplabda az egyetlen csapatjáték a Játékokon, mert az erős test-test elleni küzdelem a szervátültetett emberek számára kerülendő. Ebben a sportágban a szabályok szerint minden csapatban legalább egy női játékosnak mindig a pályán kell lennie. A győztes magyar csapat tagjai: Almagro Carmen, Baranyai Andor, Gyöngyösi Attila, Jakab Ivett, Kégel Tamás, Merth Attila, Necz Viktor, Orbán Attila és Szendi János. Edzőjük Székely Gabriella.

Az asztaliteniszezők mérlege egy arany-, négy ezüst- és négy bronzérem. Egyéniben három magyar játékos is a döntőbe jutott. A női, 50 feletti korosztályban egy kínai versenyző győzte le Székelyné Burja Ilonát. Női egyéniben a másik, döntőig jutó versenyzőnk Tóth Irma (30-39) volt, aki az elődöntőben és a döntőben is iráni versenyzővel került szembe. Az iráni lány, aki hosszú nadrágban, fekete fejkendőben játszott, és végül ő győzött az aranyéremért folyó küzdelemben. A sorsolás meglepetése, hogy két magyar versenyző került össze a férfiaknál, így biztos volt, hogy az egyik kiesik. Csuti János (30-39) így lett harmadik. Végül Póra Sándor (60 felett), szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. Szombaton a párosokkal folytatódott a verseny. Vegyes párosban Almagro Carmen és Radó Árpád a dobogó legfelső fokára állhatott, míg Székelyné Burja Ilona és Tóth Irma női párosa második lett. A Szendi János - Csuti János páros harmadik helyezést ért el, illetve Kóka Zoltán - Katona László párosa bronzérmet szerzett.

Egy arany- és három bronzérmet szerzett a magyar csapat a petanque versenyen. A férfi egyéni győztes az 50 év feletti kategóriában Urbán István (veseátültetett) lett. Ebben a kategóriában az ötödik helyet szerezte meg Katona László (veseátültetett). A női egyéni 30-39 éves versenyszámban Tóth Irma (veseátültetett) a harmadik helyen végzett. Székelyné Burja Ilona az 50 év fölötti kategóriában szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. A férfi párosban Urbán István és Katona László szintén az ötven év feletti kategóriában bronzérmet szereztek.

A bowling csapat nyolc aranyat, 3 ezüstöt és 1 bronzot szerzett a verseny végére. Lőrinczné Halász Klára, aki háromszoros veseátültetett, nemcsak a 40-49 éves női mezőnyben lett világbajnok, hanem abszolút győztes is lett, még a férfiakat is megelőzve tarolt. A második helyet ugyanebben a korosztályban sporttársa, Czakóné Szabó Mária szerezte meg, míg Luk-ács Alajosné Edit az 50-59-es korcsoport világbajnoka lett. A huszonkét éves vese- és máj transzplantált Hasznos Szabina megvédte két évvel ezelőtti világbajnoki címét. Élete első Világjátékán a 39 éves Kövér Hajnalka, szintén vese transzplantált, ezüstérmet szerzett. A 30 év alatti női párosban Hasznos Szabina és Lukács Alajosné Edit világbajnokok lettek, míg a 30-49 éves korosztályban Kövér Hajnalka és Lőrincné Halász Klára szerezték meg az aranyat. A férfiaknál a 30-49 éves korosztályban Tóth Péter és Kóródi István bronzérmesek lettek. Az 50 év felettiek versenyében Lázár András és Szép Gyula hódította el a világbajnoki címet. Vegyes párosban, amelyet idén írtak ki először, az 50 fölötti korcsoportban Lukácsné Edit és Szép Gyula az első, míg Lőrinczné Halász Klári és Lázár András a második helyen végeztek. Hasznos Szabina és Jánka Sándor korosztályukban (30 év alatt) az arany-érmet hódították el.

Női egyéni tollaslabdában két magyar világbajnokot avattak, Tilhof Ingrid kétszeres veseátültetett a 18-29-es korosztályban, illetve Jung Andrásné Ági 40-49 éves korosztályban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg.

A magyarok úszásban összesen kilenc aranyat, hat ezüstöt és 10 bronzérmet szereztek, így az éremtáblázaton a 6. helyen végeztek az úszók között. Az úszók eredményei: világbajnoki aranyérmet szerzett: Berente Judit (50-59) 50- és 100m gyorsúszásban, 50- és 100m mell-úszásban; Medve Jánosné (60-69) 100m mellen; Papp Károly (60-69) 100m mellen, 50m mellen és 50m háton; Gyurkó Alexandra (17 éves) 200m vegyesben. Második helyen végzett: Gyurkó Alexandra 100m háton, 50 méteres pillangóúszásban; Medve Jánosné (60-69) 50m gyorson; Nádasdy József (60-69) 100m háton; és Papp Károly (60-69) 50m gyorson. Bronzérmet vehetett át Gyurkó Alexandra 200m és 50m gyorson; Medve Jánosné 200m- és 100m gyorson, valamint 100m háton; Nádasdy József 100m- és 50m mellen és 50m háton; Berente Judit 50m háton illetve Krucsó Zsolt (40-49) 50m mellen, és 100m gyorson.

A tenisz versenyeket a városon kívül, egy hatalmas tenisz komplexumban rendezték meg. A csodálatos környezet, a szubtrópusi növényekkel körülvett pályák mellett mongúzok rohangáltak. Sőt az is megtörtént, hogy meccs közben keresztülfutottak a pályán, majd elegánsan eltűntek a csatornában.

A magyarok favoritja Kégel Tamás magabiztosan, kiegyensúlyozott játékkal, esélyt nem adva a többieknek világbajnok lett a 40-49 éves kategóriában, így megvédte világbajnoki címét. Almagro Carmen második helyen végzett a női 40-49 éves kategóriában, ahol szoros küzdelemben maradt alul az angol versenyzővel szemben. Póra Sándor a 60 feletti kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Tóth Péter és Hegyesi László (50-59) megnyerték a férfi párost; Kégel Tamás Krucsó Zsolttal (40-49) a bronzérmet szerezte meg. Kégel vegyes párosban is indult Almagro Carmennel és megvédték két évvel ezelőtti harmadik helyüket.

Az utolsó napon az atlétikai versenyekkel zárt a Világjátékok. A pályán a záróünnepség része, hogy minden versenyző befut a pályára, átölelik egymást, "Stay alive!" Maradj életben! Mondogatják egymásnak.