A Szervátültetettek szolgálatában: mi történt 2021-ben?

A világjárvány ellenére 2021-ben nagyon dolgos évet tudhattunk magunk mögött.

A világjárvány ellenére 2021-ben nagyon dolgos évet tudhattunk magunk mögött. Az év első felében még javában megnehezítette az életünket a pandémia és annak hozadékai, azonban júniustól újra megnyíltak a lehetőségek előttünk. Sportolóink újra edzőtáborozhattak, megszerveztük az első Szervátültetettek és szervre várók Magyar Bajnokságát és Életmód Táborát, közel 200 résztvevővel, és mindenki nagy örömére az országos találkozónkat, a Trapi-napokat is újra élőben tudtuk megtartani. Az elmúlt időszakban a helyzet arra kényszerített bennünket, hogy sok programunkat az online térbe vigyünk át, és néhány projektünk tekintetében ez a platform sokkal jobban bevált, így meghagytuk az online formákat is.

1. Érdekvédelem és segélyprogramok

A világjárvány idején létrehozott „Összefogás az életért” segélyalapunkba a tavalyi évben 1 200 000 Ft támogatás érkezett be, melyből közel 40 családon tudtunk segíteni. Szintén a segélyalap égisze alatt segítettük és támogattuk egy rászoruló család lakhatását, és egy lakható ház vásárlását.

– Az adventi időszakban a „Legyen karácsony” néven futó kezdeményezésünket és adománygyűjtésünket is újra elindítottuk. A segélyalapba 40 magánszemély adományozott, és így közel 40 család karácsonyát tudtuk szebbé varázsolni.

– „Életeket védünk” programunk keretein belül továbbra is FFP2-es és sebészi maszkokat osztottunk.

– A Magyar Termék Nonprofit Kft-nek köszönhetően tavaly ismét 100 db Hazai Pakk segélycsomagot oszthattunk szét a rászoruló szervátültetetteknek az ország minden részére. Az adománycsomagok a Magyar Termék védjegyhasználók adományaiból álltak össze.

– Továbbra is havi rendszerességgel jelentkeztünk online oktató videókkal, melyeket a Szövetség honlapján és Facebook-oldalán is közzétettünk. A videók legfőbb témája 2021-ben az oltási kampány volt, illetve az orvosszakmával és a Magyar Transzplantációs Társasággal egyeztetve időről időre könnyen érthető formában összefoglaltuk a járványhelyzet legfontosabb tudnivalóit és ismertettük a védekezés szervátültetettekre vonatkozó szabályait.

– 7 podcasttal bővült a Lelki Immunerősítő programunk. A csatornán két pszichológus és egy családterapeuta szakemberünk rövid video adásokban (podcast formájában) látták el tanácsokkal a szervátültetetteket és családtagjaikat, hogy minél könnyebben átvészeljék a járványhelyzetet.

2. Sport

– Szövetségünk 9 sportágban működtet hazai versenyrendszert, és 11 sportágban biztosít edzéslehetőséget szakképzett edzőkkel szervátültetetteknek és szervre váróknak.

2021 első félévében a pandémia a sport területén még keresztbehúzta a számításainkat, a tavaszi kvalifikációs versenyeink nagy részét nem tudtuk megtartani, vagy későbbi időpontra kellett halasztani. Júniustól azonban szabad utat kaptunk, így sportolóink újra elkezdhettek edzésekre járni, nyáron pedig minden sportágban edzőtáborokat tarthattunk. Ősztől zavartalanul folytatódtak a kiírt hazai versenyek és az edzéseink.

– A tavalyi évben először megrendezett Szervátültetettek és Szervre várók Magyar Bajnoksága és Életmódtábora is valamilyen szinten a világjárvány hozadéka.

Mivel közel 2 éve nem volt nemzetközi sporteseményünk, és a hazai sporteseményeket is csak elvétve tudtuk megrendezni, ezért a Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy egy nagyszabású szabadidő- és versenysport-eseménnyel kárpótolja az érintetteket. Az 5 napra olyan programot állítottunk össze, ahol mindenki – legyen verseny- vagy szabadidős sportoló megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát. Az eseményt Székesfehérváron rendeztük meg 2021. augusztus 25 és 29. között. A tábor keretein belül minden sportág egy magyar bajnoksága lebonyolításra került Emellett az érdeklődők egy sportkonferencián orvosi előadásokat hallhattak a sport és a mozgás fontosságáról, valamint a résztvevők olyan programok között válogathattak, mint pl. nordic walking, táncház, ground golf, kerékpártúra, örömtánc vagy épp laser-run (lézerlövészetes futás).

– A World Transplant Games Federation (Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége) a tavalyi évben egy sajátos kihívást szervezett, melynek jelmondata: Gyalogolj velünk a Holdra és vissza 10 hét alatt!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége a nemzetközi program sikerén felbuzdulva elhatározta, hogy mivel egyik küldetése a rendszeres testmozgás népszerűsítése, létrehoz egy saját, magyar nyelvű applikációt, mellyel egy hasonló kihívást valósíthat meg.

Ez lett a Millió lépés az életért program.

A program egy olyan társadalmi célú közösségi aktivitás, és egészségkampány, amely a rendszeres testmozgás népszerűsítésén keresztül megismerteti a szervátültetést az emberekkel és érzékenyebbé teszi őket a hátrányos helyzetűek problémái iránt. A programot adománygyűjtéssel is társítottuk. Az adományokból befolyt összeget a Covidd-sújtotta szervátültetett gyermekek és felnőttek megsegítésére, valamint a betegedukációs és egészséges életmódot oktató programjaink támogatására fordítottuk.

– Október 9-én, a Donációs és Transzplantációs Európa és Világnapot egy sporteseménnyel is ünnepeltük.

Szervátültetettek és egészségesek, sportolók és parasportolók, orvosok és egészségügyi dolgozók futottak együtt a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, ahol a futók mellett a Budapesti Sportiroda által biztosított kiállítói sátorban lelkes önkénteseink csapata hirdette, hogy a szervátültetés életet ment. A futóversenyen végül nyolc váltó csapat indult a szervátültetettek színeiben, „A szervátültetés életet ment” néven.

3. Edukációs programok, rendezvények

– Képzett Beteg Programunkat 2021-ben is Online Akadémia formájában valósítottuk meg.

Honlapunkon (trapilap.hu) egy felületet hoztunk létre a Képzett Beteg program – Online Akadémiának, ahol a szervátültetettek és családtagjaik regisztrálni tudtak, és minden fontos információt elérhettek a programmal kapcsolatban. A 137 regisztrált résztvevő a blokkonként feltöltött előadásokat egy héten keresztül akár több alkalommal is végignézhette, és a hét leteltével egy teszt kitöltése után váltak az érintettek képzett beteggé, melyről sikeres teszt kitöltés esetén bizonyítványt is kaptak.

– Október 1-3-án Tapolca adott otthont a Trapi-napoknak,

aminek a hivatalos neve Transzplantáltak XVIII. Országos Találkozója és Konferenciája volt. Megújult erővel és rengeteg programmal vártuk a közel 340 résztvevőt. Az eseményt péntek délután Berente Judit nyitotta meg, majd Vajtó-Tilhof Ingrid és dr. Grózli Csaba együtt elevenítették fel közös előadásukban a Szövetség elmúlt éves programjait, tevékenységét.

Este, a már hagyományos „Ülök és mesélek” program vendége prof. dr. Alföldy Ferenc volt, a napot pedig egy fergeteges Karácsony János-koncerttel zártuk. Szombat délelőtt került sor a konferenciára. A hétvége legtöbb programját, így az orvosszakmai konferenciát is élőben közvetítettük a közösségi felületeinken, hogy azokhoz is eljusson minden fontos információ, akik személyesen nem tudtak eljönni a rendezvényre.

2021-ben az előadások gerincét a szervátültetetteket érintő vírusfertőzések, ezen belül is a Covid okozta problémák adták olyan neves előadókkal, mint dr. Gerlei Zsuzsanna, dr. Kemenesi Gábor, dr. Bohács Anikó, dr. Garai Dóra, dr. Mihály Sándor és dr. Grózli Csaba. A konferenciát követően pedig átadtuk a „Szervátültetettek szolgálatáért” díjakat és elismerő okleveleket. Délután egy kerekasztal-beszélgetés formájában a résztvevők a donorcsaládok hozzátartozóival folytathattak eszmecserét a donációról a személyes történeteiken keresztül, valamint a hely adottságait kihasználva több szabadidős sportprogram is várta az érdeklődőket.

4. Megemlékezések és konferenciák

– Március közepén javában tombolt a koronavírus-járvány második hulláma, így a március 21-én esedékes, Ismeretlen Donorok emlékére állított kopjafakoszorúzást online megemlékezés formájában tartottuk meg. Március 11-én néhány résztvevő közreműködésével felvettük a megemlékezés műsorát, amelyet az aktuális napon a közösségi felületeken mindenki számára elérhetővé tettünk.

– Szeptember 29-én részt vettünk Kiskunfélegyházán az ismert donorok emlékére állított emlékmű koszorúzásán és a megemlékezésen.

Az emlékfalat egy donorcsalád kezdeményezésére állították 2019-ben az ismert donoroknak az emlékére, hálából és tiszteletből azért, hogy szerveikkel más emberek életét mentették meg haláluk után. Az elmúlt években egyre szorosabb lett a kapcsolatunk néhány donorcsaláddal, így minden évben meghívást kapunk az eseményre.

– Október 9-én került megrendezésre a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap,

melynek keretein belül több vidéki helyszínen és Budapesten is megemlékezéseket szerveztünk. Tagegyesületeinken keresztül fáklyás megemlékezést tartottunk Egerben, Debrecenben, Szegeden, Tatabányán, Sümegen, Nagykovácsiban és Szolnokon.

– November 25-27-én a Magyar Transzplantációs Társaság online megtartotta XXII. kongresszusát.

A kongresszus témája: a szervdonáció és transzplantáció új típusú kihívásai volt. A konferencián a Szövetség részéről dr. Grózli Csaba adott elő, előadásában bemutatta az oltással és az oltási kampánnyal kapcsolatos felmérésünk eredményeit.

5. Iroda működése és tájékoztatás

– A kritikus időszakokban továbbra is home office-ban végeztük a munkánkat, hetente 2-3 alkalommal online irodai (koordinációs) megbeszélést tartunk, ahol minden aktuális teendőt és futó projektet megbeszélünk.

– Több ízben tartottunk a médiacsapattal online médiamegbeszélést, valamint szerkesztői egyeztetéseket a készülő SZERVUSZ magazin önkéntes stábjával.

– Médiaszakértőnk közreműködésével informatikai továbbképzést kaptunk a megújult számítógépes eszközparkunkhoz, hogy még hatékonyabban tudjuk végezni a munkát home office-ban.

– Heti rendszerességgel online összekapcsolódtunk az elnökség tagjaival, hogy mindenki naprakész legyen a Szövetséget érintő ügyekben.

– Év közben több alkalommal tartottunk online edzői megbeszéléseket, ahol minden fontos információról értesítettük a szövetségi edzőket, és egyeztettünk velük a sportáguk edzéseinek és a sportolók felkészülésének aktuális helyzetéről.

– A vírushelyzetben a karantén ideje alatt is folyamatos volt a kapcsolattartásunk a szervátültetést végző centrumok orvosaival, hogy naprakész információkkal szolgálhassunk a szervátültetett embereknek.

– A karanténidőszakban honlapunk teljes mértékben megújult, és kampányainkhoz, valamint online programjainkhoz regisztrációs felületeket alakítottunk ki rajta.

– A 2021-es évben 3 alkalommal jelent meg a SZERVUSZ magazin, lapszámonként 7000 példányban.

Vajtó-Tilhof Ingrid

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.