Beszélgetés a Képzett Beteg Program Online Akadémia témáiban

Az ágya mellett volt a mosdóhelyiség és még oda sem mert egyedül kimenni. A családtagjai segítették őt az önellátásban. Amikor megvolt a sikeres műtét – új szívet kapott -, sikeres volt a fizikai rehabilitációja.

Az Online Képzett Beteg Program kapcsán a mai alkalommal a család szerepéről beszélgetünk. A transzplantáció illetve más nehéz helyzetek körüli lelki, érzelmi nehézségek és az ezzel való megküzdés kapcsán.

A mostani történet, amit szeretnék elmesélni egy fiatal párról szól. A párnak az egyik tagja szívbetegség következtében került kórházba. Ő már a kórházba kerülése előtti időszakot úgy töltötte, hogy egy szerkezetet építettek a szívébe, ami segítette az életben maradást. Mikor a szíve megállt ez az ICD kiüti. Ez egy fájdalmas és kiszámíthatatlan folyamat és ez miatt a betegek bizonytalanok és a szorongás nem egyedi lelki jelenség.

Ennek a betegnek annyira leromlott az állapota, hogy transzplantációra került sor. Az orvosok és az ápolónők is azt jelezték vissza, hogy teljesen gyermeki helyzetbe került vissza. Holott még nem volt olyan rossz az állapota az orvosa szerint, hogy ne tudta volna magát ellátni. Az ágya mellett volt a mosdóhelyiség és még oda sem mert egyedül kimenni. A családtagjai segítették őt az önellátásban. Amikor megvolt a sikeres műtét – új szívet kapott -, sikeres volt a fizikai rehabilitációja.

Egy hosszabb szünet után találkoztam velük.

Ez egy fiatal pár, az esküvő azért maradt el, mert a szívműtét és a romló állapot miatt elhalasztották. Továbbra sem házasodtak össze és továbbra is olyan fokú készültségben voltak, mint a műtét után közvetlenül, nagyon szigorú szabályokat tartottak. A párja szinte fürdette, etette, gondoskodott róla. Ő maga sem kívánkozott ki ebből a helyzetből, vagy nem látszódott ennek a jele. A házasság továbbra sem jött létre, gyermekük sem született.

Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani?

Hogyan lehet kezelni és tovább lépni?

Mi a szerepe a családnak?

Ezeknek a kérdéseknek mentén beszélgetnek szakembereink:  
Dr. Garai Dóra, pszichológus és családterapeuta 
Tusor Lilla, klinikai szakpszichológus 
Gallus Edit, mentahigiénés szakember és családterapeuta 

Írjatok témákat és kérdéseket, amikről szeretnétek hallani, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk, hogy ezekről beszélgessünk!

További részekért a képre vagy IDE kattintva látogassatok el a Lelki immunerősítő oldalára is!