Tájékoztató veseátültetett embereknek

A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika Nephrológiai Ambulanciájának tájékoztatója a gondozott veseátültetettek számára

Frissítés: 2021. március 23.

A COVID-19 megbetegedések számának mérséklésére kulcsfontosságú a fertőződésre lehetőséget nyújtó alkalmak – a transzplantáltak egymás közötti illetve az  eü. dolgozók és transzplantáltak közötti érintkezések –  minimálisra csökkentése.

Ennek jegyében a Nefrológiai Ambulancia működési rendje 2020. március 23-tól a következőképpen alakul:

Vérvételre egyelőre továbbra is csak a hetenként vagy kéthetenként kontrollra szoruló betegeket fogadjuk.

A vérvételre jövő betegek névsorát a portára előző nap leadjuk, csak a listán lévő betegek jöhetnek be a klinikára, az egyetemi előírások szerint minden más betegnek a központi beléptető kapun lehet csak a belső klinikai tömb területére bejönni.

A betegeket ötösével 30 perces idősávokba osztjuk be, hogy minimalizáljuk a beteg-beteg kontaktus lehetőségeket. Kérjük, hogy a betegek a vérvételi helység előtt egymástól 2 méter távolságra várakozzanak. A napi betegszám nem lehet 20 fő feletti. A betegek a laborkérő papírt ne az ambulancián, hanem a vérvételkor adják le.

A bejövő betegek számára a sebészeti maszk viselése kötelező! A betegnek a vérvételi helységbe belépéskor kézfertőtlenítést kell végeznie, távozáskor szintén.  Az országos átfertőzöttség alapján minden beteget potenciálisan fertőzőként kell kezelni!

A vérvételt csak egy vérvételes asszisztensnő végzi, teljesen beöltözve (Védőruha hajvédővel, gumikesztyű, FFP2-vagy FFP3 maszk, vagy minimum sebészeti maszk és védőszemüveg).

A vérvétel után kérjük a beteget, hogy rögtön hagyja el a klinikát.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy vizelet mintát mindenki hozzon magával! Ha nem hozott, akkor ez a vizsgálat aktuálisan elmarad. (Akut húgyúti fertőzéses panaszok kivételével, ilyenkor mintavételre a klinikán kijelölt WC-ket.: az endoscopiával szembenieket kell igénybe venni.

A vérvételi eredmények megbeszélése a délután folyamán telefonon történik, kérjük, ehhez egyeztesse az aktuális telefon elérhetőségét.

Kérjük a vesetranszplantáltakat, hogy ellenőrizzék a gyógyszerkészletüket!

Ha a készlete kifogyóban van, kérjük telefonon vagy emailben jelezze, hogy milyen gyógyszerre van szüksége és ezeket hogyan szeretné megkapni, a nevének, TAJ számának és a telefonszámának a megadásával. Igény szerint receptet (e-recept, vagy papír másolat), vagy kérésre gyógyszertár beiktatásával gyógyszert küldünk. (Ez utóbbi jelenleg a legbiztonságosabb)

Ha valakinek akut orvosi ellátást igénylő panasza van, amely nem felső légúti fertőzés vagy gyomorrontás-hasmenéses betegség, kérjük a portán jelentkezéskor, vagy legkésőbb vérvételkor jelezze az asszisztensnőknek

Ha panaszok miatt betegvizsgálat szükséges, akkor ez csak a vérvételek után lehetséges a vérvételi helységben. (Akut azonnali ellátás természetesen kivételt képez)

Ha a beteggel személyesen konzultálnia kell az orvosnak, akkor ez szintén csak a vérvételek után, csak a vérvételi helységben lehetséges, ahol egyszerre csak egy beteg lehet bent, a vérvételnél leírtak betartásával. 

A vérvételi helyiség az egyetlen, ahová veseátültetettek beléphetnek. A betegek – felvételt és az akut esetben szükséges képalkotó vizsgálatokat kivéve – a klinika egyéb területeire nem léphetnek be!

A havonkénti EPO (Aranesp, Mircera) injekciók kiadása délelőtt 10 óra után lehetséges, a portán, vagy beadás esetén a vérvételi helységben.

Az egyetemi intézkedésekkel összhangban a járvány megelőzése céljából 2020. március 23-től bizonytalan időre felfüggesztjük azoknak a gondozott vesetranszplantáltaknak a kontroll vizsgálatát, akiknek ez a kéthetenkéntinél ritkábban szükséges csak.

A 3-5 hetente ellenőrzött veseátültetetteket előre tervezetten április folyamán fogjuk tudni behívni, a 2-3 havonta járó betegektől türelmet kérünk, ahogyan lesz rá lehetőség, az ő kontrolljukat is megtervezzük és értesítjük őket.

A stabil állapotú több éves transzplantáltak számára folyamatos gyógyszer szedés mellett a kontroll eltolódása sokkal kisebb kockázatot jelent, mint a vírus fertőzés elkapása!!

Azokat a betegeket, akiknek a következő két hónapra előjegyzett vizsgálata van a klinikán, ez alatt az időszak alatt a klinika nem tudja fogadni, amint lehetőség lesz rá, új időpontot biztosítunk.

Kérjük, ha valakinél felső légúti fertőzés tünetei vagy gyomorrontásos-hasmenéses panaszai lépnének fel lázzal, akkor ne a klinikán jelentkezzék, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint a háziorvosánál vagy ennek megfelelő ügyeleten jelentkezzék telefonon a további teendőkért.

Előre is köszönjük a fentiek megértését és az együttműködést!

Ezek betartásával van esély a jelenlegi járvány terjedésének csökkentésére és a súlyosabb események elhárítására, mindnyájunk védelmére!

SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika

Borítókép: szeretlekmagyarorszag.hu