Meglepő módon már középkori festmények is kifejezik az ember vágyát, egy-egy beteg végtag egészségesre való cseréjére. Szent Domján és Kozma Diocletianus császársága idején keresztény mártírhalált haltak, és később szentté avatták őket. Történetük a modern transzplantológia, a szervek és a szövetek átültetésének minden alapelemét hordozza. A templom szeretett sekrestyésének le kellett vágni a lábát. Tudták, hogy egy vele egykorú mór az előző napon halt meg. Kimentek a temetőbe, levágták és elhozták a lábát. Italokkal álmot bocsátottak a sekrestyésre és átültették a mór lábát. Úgy gondoljuk, hogy Domján és Kozma orvosok voltak, egyikük belgyógyász, másikuk sebész és hogy még jobban közelítsünk az immunológiához, egypetéjű ikrek voltak – legalábbis így tartjuk. Ők már megvalósították a különböző szakmák együttműködését. Hogy a történet keletkezésekor még nem ismerhették az átültetés alapvető problémáját, az immunológiailag idegen fogalmát – az mutatja, hogy fehér embernek fekete ember (mór) végtagját ültették át.

Kozma és Damján

A szervátültetés megvalósításához hosszú út vezetett. Vesét kizárólag élettani kísérletek, majd az érvarratok technikájának tanulmányozása céljából ültettek át. Az első közlemény – kutya – vese nyaki erekre történő átültetése – egy bécsi klinikáról – Emerich Ullmann tollából jelent meg, aki pécsi születésű magyar volt, de Bécsben dolgozott. Sajnos a szakkönyvek magyar voltáról megfeledkeznek, de honnan is tudhatnának erről? Alexis Carrel lyoni orvos Amerikában közölte érvarrat-technikáját – amellyel többek között veseereket is megvarrt -, és ezért 1912-ben Nobel díjat kapott.

Az első emberen végzett, de nem embervese átültetés Carrel tanítómestere, Jaboulay nevéhez fűződik, aki sertés és kos vesét varrt veseelégtelen betegek alkar-ereihez (ezt később Ullmann is megkísérelte), de a vesék csak egy órát működtek.

Az első világháború vihara feledtette ezeket a kísérleteket. Voronoy Kievben 1933. és 1949. között 6 emberi veseátültetést végzett heveny veseelégtelenségben szenvedő betegeken – sikertelenül. Mások is próbálkoztak Amerikában a 40-es években – szintén kevés sikerrel.

René Küss párizsi urológus sebész az államügyész engedélyével gillotine-nal kivégzettekből kivett veséket ültetett át a kómában lévő veseelégtelen betegekbe, akkor, amikor a művesét még nem fedezték fel.

Az első humán átültetés élő donorból Párizsban történt anyából fiúba, a vese minden immunszuppressziós kezelés nélkül három hétig működött, majd kilökődött. Az első sikeres veseátültetést Bostonban végezték 1954-ben egypetéjű ikrek között (immunszuppresszióra itt nincs is szükség!).

Az első immunszuppresszió a teljes testbesugárzás volt, ennek “védelmében” 1959 és 1960 között néhány átültetés történt Párizsban és Bostonban.

1959-ben mutatták ki egy rákellenes gyógyszer, a 6-Mercaptopurinnak immungátló hatását patkányokon, majd kutyákon. Ennek egy módosított változata – a ma is használt azathioprine hatásosabbnak és kevésbé toxikusnak bizonyult, mint elődje. Az első sikert kémiai immunszuppresszióval René Küss érte el Párizsban 1962-ben. Starzl közölte Amerikában az azathioprin és prednisolon sikeres kombinációját. Ez volt 20 évig a választott kezelési mód és még napjainkban is jelentős szerepe van szervátültetések után.

Az 1960-as évek fellendítették a veseátültetést, hiszen lehetőség nyílt a művesekezelésre, így jobban előkészített betegeket operáltak. Az emberi fehérvérsejtcsoportok felfedése lehetővé tette az emberek bizonyos csoportosítását, s az ennek alapján történő kiválasztás és a halottakból történő vesék átültetése is megkezdődött. 1966-ban bevezették a keresztpróbát, amely a vese azonnali kilökődését megelőzte. Ez időben, 1962-ben végezte dr. Németh András Szegeden, dr. Petri Gábor professzor klinikáján az első magyarországi veseátültetést. Az 1970-es évek a javuló rutin jegyében teltek, nemzetközi társulások alakultak főleg a halottakból származó vesék számának növelésére és elosztására.

Magyarországon 1973-ban indult meg újra a veseátültetés, most már hivatalos programként, az Egészségügyi Minisztérium által finanszírozva. 1973-ban Miskolcon, majd Budapesten végeztek átültetéseket. Az első sikeres hosszútávon sikeres veseátültetést betegnél 1973. november 16-án végezték a Semmelweis OTE I. sz. Sebészeti Klinikáján.

Dr. Perner ferenc    Forrás: Semmelweis Egyetem

Az 1994-es év fordulópont volt a hazai szervátültetés történetében. Januárban kezdte meg működését a Semmelweis OTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikája. Egy év alatt 151 veseátültetést végeztek. Emellett Szegeden, Debrecenben és Pécsett folyik veseátültetés. Ezidáig kb. 5000 veseátültetés történt.

Hazánkban szívátültetési program Magyarországon 1992-ben kezdődött, eddig 500 szívtranszplantáció történt.

A májtranszplantációs program 1995-ben indult, a hasnyálmirigy+vese kombinált átültetési program 1999-ben kezdődött Pécsett, majd 2004-ben indult Budapesten.

A szervátültetés története, a sebészet diadala 

Az orvostudomány csodája: a szervátültetés

Dr. Németh András: 79 nap remény