BEMUTATKOZÁS

A Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége közhasznú szervezet, amely 1998-ban alakult meg. 

Szövetségünk ernyőszervezet, amelynek tagjai egyesületek. Országszerte, minden régiót lefedve és minden szerv-specifikus egyesületet is érintve, összesen 20 tagegyesületünk van.

A fizikai rehabilitáció első állomása a gyógytorna. Célja, a frissen műtött szervátültetett emberek fizikai állóképességének visszanyerése. Második lépcső a szabadidősport. Kirándulások, hosszabb túrák, játékos edzések jellemzik a rehabilitációnak ezt a fázisát. Célja a visszaszerzett teljesítőképesség megtartása, a tevékeny életvitel kialakítása.

A harmadik szint a versenysport. Edzések, versenyek, nemzetközi megmérettetések szegélyeik ezt az utat. Célja a fizikum erősítése, a szervezet munkában tartása, a sporthoz szükséges tulajdonságok fejlesztése, (önfegyelem, egymás tisztelete, koncentrálóképesség fejlesztése, stb.) A sortoló szervátültetetteken végzett vizsgálatok megállapították, hogy a rendszeres sport elősegíti a beültetett szerv hosszabb túlélését.

A lelki rehabilitáció egyik eszköze szintén a sport, a napról napra növekvő teljesítmény hitet és önbizalmat adó képességével.
Közösségek kialakításával, a kialakult közösség erejével, számukra rendezvények szervezésével, az együttlétek alatti, a feloldódást elősegítő játékok alkalmazásával segítjük elő, hogy a sokszor zárkózott, különböző problémáit mélyen átélő szervátültetett emberek a mindennapi élet megélésének aktív részesei legyenek.

Szövetségünk jelen van – lehetőségei szerint – a törvények és jogszabályok alkotásánál, változtatásainál. A szervátültetés folyamatának teljes vertikumát érintő javaslatai ott fekszenek az illetékesek íróasztalán. Lobbytevékenységével próbálja érvényre juttatni őket.
A szervátültetett emberek számára jogsegélyszolgálatot tart fenn.

Szövetségünket 5 fős elnökség irányítja: elnök, alelnök, 3 elnökségi tag.

5000

magyar szervátültetett

59

szervusz magazin

20

régiós tagegyesület

1

lelkes csapat

Tevékenységünk:

 • szervátültetett emberek fizikai és lelki rehabilitációja
 • a szervátültetésen átesett emberek visszavezetése a mindennapokba
 • szervátültetettek hazai illetve nemzetközi szabadidő- és versenysportja
 • folyamatos kapcsolattartás a szervátültetést végző centrumokkal a betegek ellátásának javítása érdekében
 • ismeretterjesztés, oktatás (kiadványok, újság)
 • jogsegély szolgálat

Programjaink:

 • Testmozgási lehetőséget biztosítunk a szervátültetett és szervre váró emberek részére rendszeres edzéslehetőségekkel, edzőkkel illetve szabadidős sport rendezvényekkel.
 • Szervátültetettek hazai versenyrendszerének működtetése.
 • Minden év őszén rendezzük a Trapi-napokat, a szervátültetettek napját, ahol szakmai programokkal, kirándulásokkal, vetélkedőkkel várjuk a résztvevőket.
 • 2014 júniusa óta egy lelki segítségnyújtó programot működtetünk „Nekünk elmondhatod” címmel szervátültetett, szervre váró embereknek, családtagjaiknak, egészségügyi dolgozóknak családterapeuta és pszichológus szakemberek közreműködésével. Jelenleg két budapesti helyszínen vehetik igénybe szolgáltatásunkat az érintettek: SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Gottsegen György Kardiológiai Intézet.
 • 2015 novemberében indítottuk útnak rehabilitációs hétvégéinket a Képzett beteg program keretein belül a friss szervátültetettek részére, hogy átlendítsük Őket a kezdeti nehézségeken, segítsük a társadalomba való visszailleszkedésüket.
 • Emlékezés Donorainkra a Fiumei úti sírkert Ismeretlen Donorok emlékére állított kopjafájánál minden év március 21-én.

Sport:

 • 1987-ben vett részt először magyar csapat a Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, azóta a szervátültetettek hazai sportja hatalmas fejlődésen ment keresztül.
 • Nyolc sportágat működtet a szövetség edzéslehetőséggel, profi edzőkkel: asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás.
 • Tavasszal rendezünk minden sportágban 2 válogató versenyt, mely az adott év nemzetközi versenyére kvalifikálja a sportolókat, illetve ősszel kerül sor a sportágankénti magyar bajnokságra.
 • Kétévente, páratlan években kerül megrendezésre a Szervátültetettek Világjátéka, köztes években, pedig az Európa Bajnokságok, valamint egyéb kontinens játékok és a Téli világjáték zajlik.