Mi is az a Képzett Beteg Program?
Minden, amit jó lett volna tudni már ez elején…

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége ingyenes betegedukációs programja

2015. novemberében indítottuk útjára rehabilitációs hétvégénket a Képzett Beteg Programot, ami az 1 éven belüli szervátültetetteknek és azok hozzátartozóiknak szól. A frissen műtött szervátültetett emberek sokszor nem tudják, hogy hova induljanak el a műtét után, hova tartoznak, mit szabad tenniük és mit nem.

Célunk a rendezvényekkel, hogy mi – a Szövetség munkatársai -, mint szenior transzplantáltak olyan információkat adjuk át a szervátültetetteknek, melyeket anno mi nem kaptunk meg a műtét után, de tudjuk, hogy nélkülözhetetlenek.

A legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy átlendítsük a résztvevőket a kezdeti nehézségeken, és segítsük a társadalomba való visszailleszkedésüket. A rendezvényeket szerv-specifikusan, a szervátültető központok közelébe szervezzük a központok orvosainak bevonásával, és szenior szervátültetettekkel. A program három fő blokkból áll amik magukba foglalják mindazt amit tudnia kell egy újonnan transzplantált „betegnek”.

Orvosi információk

Az orvosi blokkban szakmai előadásokat hallhatnak az érintetettek betegnyelven, és része a programnak az előadások után egy orvos-beteg fórum is. Itt a „betegek” bármit kérdezhetnek.

Életmód blokk

Az életmód blokkban egy dietetikus közreműködésével a helyes táplálkozásról halhatnak előadást, majd a mozgás és a sport szerepének fontosságát mutatjuk be. Elmondjuk, hogy miért fontos a testmozgás, miért fontos az edzettség, és megmutatjuk azokat a sportolási lehetőségeket, amiket a „betegek” is űzhetnek.

Lelki egészség blokk

A lelki egészség blokkban, pszichológus és családterapeuta vesz részt, és segítik a lelki problémákban való eligazodást a szervátültetettek és családtagjaik számára.

Képzett Beteg szeretnél lenni?

A rendezvényeket szerv-specifikusan, a szervátültető központok együttműködésével, és a központok orvosainak bevonásával szervezzük, ezért érdemes keresni kihelyezett plakátjainkat a klinikákon és dialízis állomásokon. Illetve érdeklődni lehet a Képzett Beteg Programokról e-mailben vagy telefonon a munkatársainknál!

6 év és közel 1000 résztvevő tapasztalatával érthetően, hitelesen.

ONLINE IS KÉPZETT BETEG LEHETSZ

Hogyan lehet jelentkezni?

Mikor van a következő?

Híreink a Képzett Beteg Programról

Vírusok és a szervtranszplantáltak  

Az előadás fő témái  A szervtranszplantáltak citomegalovírus (CMV) fertőzéseinek reaktivázációjának megelőzése, kezelése gyógyszerekkel már lehetséges a recipienseknél és ezt mind a beültetett szerv érdekében tudjuk...

Képzett Beteg – Balmazújváros

A debreceni transzplantációs centrum szervátültetettjei 2018-ban vehettek részt először a Képzett beteg program hétvégéjén. Nagyon örültünk, hogy átmeneti kényszerszünet után a program újraindul, sikerült a szövetség munkatársainak a szükséges anyagi hátteret biztosítani. Szorgalmasan...

Képzett Beteg lettem!!!

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy mi is részt vehetünk Hódmezővásárhelyen a Képzett beteg programon. Kicsit izgultam, kicsit bizonytalan voltam és nem kicsit kíváncsi. A számunkra előzetesen megküldött...

A CSAPAT TAGJAI

A programot kitalálta, megtervezte és összeállította:

Berente Judit

MSZSZ elnök, szenior transzplantált

Gallus Edit

szenior transzplantált, mentálhigiénés szakember és családterapeuta

Székelyné B. Ilonka

MSZSZ gazdasági vezető, szenior transzplantált

Tilhof Ingrid

MSZSZ alelnök, szenior transzplantált

További résztvevők és a program alakítói:

Tusor Lilla

klinikai szakpszichológus

Dr. Garai Dóra

pszichológus és családterapeuta

Dr. Grózli Csaba

MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója

Kiss Erzsébet

testnevelő-tanár és újságíró

Nyárády Márta

mozgásgyakorlatok segítője

Zsibrita Kinga

szenior transzplantált, dietetikus

1

Rajtad is múlik

Képezd magad!

2

Előadások

Hasznos tippek!

3

Inspiráló történetek

Sorstársak beszámolói

4

Orvosi tanácsok

Szakmai válaszok

5

Izgalmas játékok

Vidám percek

previous arrow
next arrow
Shadow