Szervusz

A megoldásért bármeddig elmentem

Csiszér Eszter, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főorvosa valaha egy betege diagnózisát keresve találkozott először a cisztás fibrózissal. Ebből nőtt ki keze nyomán a felnőtt betegek hazai gondozása. Légzési elégtelenséggel küzdő terhes fiatalt vitt végig a sikeres szülésig, majd kijárta, hogy tüdőt kaphasson Bécsben. Egy másik betege sikeres szív-tüdő átültetése után rádöbbent, hogy nincs Magyarországon tüdőátültetés utáni utógondozás, hát kitanulta és csapatot szervezett. Amit felépítettek, hirtelen átírta egy vezetőváltás, de ő ekkor is a betegeivel maradt. Számos elismerése közül a betegei által javasolt Magyar Érdemrend Lovagkeresztjére a legbüszkébb.

Szervei által valakikben tovább él a fiam

Ép, egészséges, 34 éves fiatalember, akinek erős szervezete van. Aki nagyon szeret élni. Akinek most rendeződött az élete, jó munkája van, szolgálati lakása, megtalálta élete párját. Aztán történik valami, és bár a legjobb szakemberek ápolják őt a kórházban, bekövetkezik a tragédia. Ez olyan igazságtalan a sorstól. Nem hittük el, hogy ez velünk történik.

Betegtársi támogatás telefonon

Nem mindegy, hogy a dializált vesebetegek hogyan élik meg a kezelések időszakát: mennyire önállóak és egészségtudatosak – mondja kutatásai alapján egy fiatal fővárosi pszichológus, Mátyás Eszter. Javaslata is van arra, mit lehetne tenni az előrelépés érdekében.

A tudás átadása életet ment – Aki minden szívdobbanásért harcba indul 

Háromszor is külföldre ment, de a szíve mindig hazahúzta. Fontos érték számára a beteg emberi méltósága és ezt a gyermekek esetében sem felejti el, akik mosolyáért akár bohócorrot is húz. Mesél a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermek Szívsebészeti Osztályán elindult fejlődésről, az általa vezetett elkötelezett és jól képzett csapatról, ahol a műtősfiútól a nővéren át az orvosokig mindenki egy emberként képes dolgozni. Szobáját gyermekek által készített alkotások díszítik, ahol Süsü a sárkány bakelit lemeze jól megfér a zeneművészet klasszikusaival. Dr. Prodán Zsoltnak (57) a nemzetközi hírű magyar gyermeksebészet kialakulását elősegítő nagy hatású munkáját 2017-ben Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj életműdíjjal, 2020-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.