Szervusz

Tüdőtranszplantáció után, májtranszplantáció előtt

Lehet beszélni vallásról, elvekről, családi hozadékokról, hagyományokról, de én eddig azt tanultam, hogy csak akkor gyógyulhatok, fejlődhetek és léphetek lépésről lépésre, ha magamban hiszek elsősorban. Ez a legnagyobb fegyverem! Hiszek magamban, hogy megpróbálom; hiszek magamban, hogy végig csinálom; hiszek magamban, hogy rajtam nem fog múlni; hiszek magamban, hogy jobbá teszem; hiszek abban, hogy sikerülni fog; hiszem, hogy én mindent megteszek. Hiszek abban, hogy bármi jön, ha csak rajtam múlik, biztos, hogy minden rendben lesz, és mindig olyan boldog, teljes életet élek, mint MOST, bármi történjen közben. Én ezt tehetem, én ezt teszem!

Dobozok (újra)töltve

Megismétlődött a tavalyi akciónk – ezúttal 22 magyar gyártó és kereskedő cég több mint 30-féle terméket ajánlott fel abból a célból, hogy segítséget nyújtson 100 rászoruló szervátültetett részére.

A mosoly mögött

Ma Magyarországon több mint 1100 májtranszplantált él. Ezeket a szervátültetéseket egyedül Budapesten, Semmelweis Egyetem Baross utcai Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végzik. A gyógyult betegek utógondozására két kezelő orvos jut, két asszisztenssel. A pandémia idején a májambulancia végzi a betegek és az ott dolgozók PCR-szűrését is. Volt olyan időszak, amikor az egész asszisztenciát egyedül látta el valaki, aki angyali kedvességével még ezekben a feszültséggel teli hónapokban is meg tudta nyugtatni a betegeket. Ő Barta Krisztina.

Egy májtranszplantált úszta át az Ontario-tavat

Fantasztikus teljesítményről értesültünk a szervátültetett úszók facebook oldalán keresztül. A kanadai Jillian Best májtranszplantált úszó augusztusban sikeresen keresztülúszta az Ontario tavat Niagara-on-the-Lake-től Torontóig. Élete leghosszabb úszása volt, 52 km és 18 órát töltött a vízben. Kora hajnalban, még sötétben indult el, hogy napnyugta előtt célba érhessen.

A megoldásért bármeddig elmentem

Csiszér Eszter, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főorvosa valaha egy betege diagnózisát keresve találkozott először a cisztás fibrózissal. Ebből nőtt ki keze nyomán a felnőtt betegek hazai gondozása. Légzési elégtelenséggel küzdő terhes fiatalt vitt végig a sikeres szülésig, majd kijárta, hogy tüdőt kaphasson Bécsben. Egy másik betege sikeres szív-tüdő átültetése után rádöbbent, hogy nincs Magyarországon tüdőátültetés utáni utógondozás, hát kitanulta és csapatot szervezett. Amit felépítettek, hirtelen átírta egy vezetőváltás, de ő ekkor is a betegeivel maradt. Számos elismerése közül a betegei által javasolt Magyar Érdemrend Lovagkeresztjére a legbüszkébb.

Szervei által valakikben tovább él a fiam

Ép, egészséges, 34 éves fiatalember, akinek erős szervezete van. Aki nagyon szeret élni. Akinek most rendeződött az élete, jó munkája van, szolgálati lakása, megtalálta élete párját. Aztán történik valami, és bár a legjobb szakemberek ápolják őt a kórházban, bekövetkezik a tragédia. Ez olyan igazságtalan a sorstól. Nem hittük el, hogy ez velünk történik.

Betegtársi támogatás telefonon

Nem mindegy, hogy a dializált vesebetegek hogyan élik meg a kezelések időszakát: mennyire önállóak és egészségtudatosak – mondja kutatásai alapján egy fiatal fővárosi pszichológus, Mátyás Eszter. Javaslata is van arra, mit lehetne tenni az előrelépés érdekében.

A tudás átadása életet ment – Aki minden szívdobbanásért harcba indul 

Háromszor is külföldre ment, de a szíve mindig hazahúzta. Fontos érték számára a beteg emberi méltósága és ezt a gyermekek esetében sem felejti el, akik mosolyáért akár bohócorrot is húz. Mesél a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermek Szívsebészeti Osztályán elindult fejlődésről, az általa vezetett elkötelezett és jól képzett csapatról, ahol a műtősfiútól a nővéren át az orvosokig mindenki egy emberként képes dolgozni. Szobáját gyermekek által készített alkotások díszítik, ahol Süsü a sárkány bakelit lemeze jól megfér a zeneművészet klasszikusaival. Dr. Prodán Zsoltnak (57) a nemzetközi hírű magyar gyermeksebészet kialakulását elősegítő nagy hatású munkáját 2017-ben Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj életműdíjjal, 2020-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.