Hogyan kezdjünk el futni?

Aki rászánja magát az életmódváltásra, rendszerint a futással próbálkozik, viszont nem mindegy, tisztában van-e az alapvető követelményekkel. Csúnya sérülés lehet a vége, ha nem figyelünk oda a helyes talajkontaktra vagy a bemelegítésre, de az sem mindegy, törzsizmaink milyen állapotban vannak.

Pécsi Annamária szövetségi úszó,- és triatlon edző osztja meg veletek tippjeit,
hogy miket csináljunk és miket ne. Íme pár tanács, hogyan is kezdjünk el futni.

Futás élettani hatása:

Javítja a szív-vérkeringési rendszert, anyagcsere folyamatokat, csökkenti a vérnyomást, kedvező hatással van a vércukorszintre,erősíti az immunrendszert, növeli a HDL szintet, lassítja az öregedési folyamatokat.

Futás során endorfin szabadul fel, mely boldogságérzetet okoz.

Hogyan kezdjünk hozzá:

Aki nem rendelkezik sportmúlttal kezdje gyors gyaloglással, mely a későbbiek folyamán a beépített kocogásokkal válik folyamatos futássá. Fontos a fokozatosság, azaz ne emeljük túl hirtelen a terhelést, várjuk meg a szervezetünk alkalmazkodásának jeleit.

Fontos az is, hogy  rendszeresen, azaz heti minimum 3 alkalommal edzünk. Illetve ha van rá módunk társsal vagy kutyussal induljunk neki.

Legyünk türelmesek és elégedettek önmagunkkal!

Fő feladat:

Előre tervezzük meg az edzést, így nehezebben térünk el tőle.

Ne szégyelljük idő előtt abbahagyni az edzést, sérülés, fájdalom esetén vagy ha indokolatlanul fáradtnak érezzük magunkat.

Célok kitűzése, és edzésnapló:

Vezessünk edzésnaplót, írjuk le érzéseinket, időeredményeinket, érdekes lesz később visszaolvasni, és szembesülni vele.

Hasznos és motiváló lehet, ha célokat tűzünk ki magunk elé a futással kapcsolatban.

Ez akár lehet fogyás, állóképesség növelés vagy egy versenyre való felkészülés. Lényeg, hogy reális legyen.

Futófelszerelés:

Tévhit, hogy a felesleges ruhadarabok fogyást eredményeznek, ez csak vízveszteség, amit hamarosan a szervezet visszakövetel. Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, szeles, hűvös időben húzzunk fel még egy réteget, amit az intenzívebb munka során levehetünk.

Én a testhez simuló futónadrág híve vagyok, lehetőleg sok zsebbel, melyből az oldalsóba a kis kulacs is befér. Futócipő választásnál már sok boltban kapsz szakszerű segítséget, ezt lehetőleg ne próba nélkül rendeld meg.

A márka egyéni 1- 1,5 számmal célszerű nagyobbat vásárolni az utcai cipőnél, a láb előre irányuló mozgása miatt. Kényelmes zokni is fontos kellék.

Bemelegítés és levezetés:

Fontos dolog, hogy legyen meg a bemelegítés, levezetés és nyújtás is.

A bemelegítés kezdő futóknál átmozgató gimnasztika, és egy kis lassú séta, haladóknál pedig kocogás. (erről hamarosan készül egy kis videó is nektek.)

Levezetésnek könnyű futás, séta, és nyújtás! (nyújtási feladatokkal is érkezünk később)

Jóga futóknak

Ajánlott heti 2-szer, lehetőleg futás után!

Ezt a gyakorlatsort bármikor elvégezheted, pihenőnapokon és edzés után is hasznos. A futás, bringázás, triatlon, és hasonló sportok által leginkább igénybe vett területekre: a lábakra és a csípőre koncentrálunk, átmozgatva a gerincet is. Kezdők, még soha nem jógázók számára is!

Pécsi Annamária várja azon kezdő, haladó, vagy épp újrakezdő futók jelentkezését,
akik szívesen kérnének tanácsot a megfelelő futáshoz!
A közös edzéstervek kitalálásához, és alakításához a következő e-mail címen várja az érdeklődőket:

Végül egy idézetet Lubics Szilvia – kiváló ultrafutónktól – Másfél nap az élet című könyvéből:

„De futok tovább, mert vágyaim, álmaim továbbra is lesznek, melyek hajtanak. Mert kellenek az álmok, amelyek ott lebegnek a lelki szemeink előtt, legyenek bármelyek is azok. Melyekért érdemes nap mint nap tennünk, melyekért érdemes elindulnunk az úton. Az úton melynek végén nem pusztán egy verseny van, hanem annál sokkal több. Mi magunk állunk ott az út végén, a munka, a küzdés, az alázat, a hit, a tapasztalás, az öröm, az élmény lesznek a társaink. Ezek segítenek megismerni magunkat, harmóniába kerülünk a világgal, segítenek átlépni a hétköznapokon, elkülöníteni a lényegest a lényegtelentől, és legfőképp segítenek megélni, szeretni az életet, ami olyan rövid.”
Lubics Szilvia
ultramaratonista

Váljon életünk részévé a futás, éljük meg örömforrásnak!