TRAPI-NAPOK 2018

Szervátültetettek XVI. Országos Találkozója

A 2018-as Trapi-napokat a Szövetség 20 éves jubileuma jegyében szerveztük. Annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen menjen, már tavasszal elkezdtük az ötletek összegyűjtését, és az alkalomhoz illő program összeállítását. Ezek után a lebonyolítás már gyerekjáték volt. Mivel tavaly az ország nyugati felébe, Sümegre látogattunk, ezért idén a keleti részt céloztuk meg. Így esett a választásunk a festői Mátrára, azon belül is Parádfürdőre.

A péntek délutántól érkező 260 résztvevő fogadása kihívások elé állított bennünket, hiszen még nem volt ekkora létszámú rendezvényünk. Végül önkénteseink és a szálloda segítségével flottul lezajlott a regisztráció és az ajándék pólók kiosztása, melyet direkt erre az alkalomra készíttetett a Szövetség. Már hagyománnyá vált, hogy a hétvége megnyitóját követően az adott év nemzetközi versenyéről készült filmet vetítjük le a résztvevőknek. Nem volt ez idén sem másként. A X. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságáról Schäfer Dávid készített filmet. Nagy sikert aratott mindenki körében! És az est egyik fénypontja, a 200 szeletes torta még csak ezek után következett! 

Az este végén pedig dr. Grózli Csaba moderálásával prof. dr. Perner Ferenc tartotta meg „Csak ülök és mesélek” címmel visszaemlékezését a transzplantáció elmúlt 45 évére. Magára a jubileumi konferenciára szombat délelőtt került sor. A fő téma természetesen az elmúlt 20 év volt.

A szombati konferencián a 20 év történetét más-más előadókon keresztül sikerült bemutatnunk: prof. dr. Perner Ferenc a hazai szervátültetésről, Berente Judit a Szövetség mérföldköveiről, prof. dr. Szabolcs Zoltán a szívátültetésről, dr. Rényi-Vámos Ferenc a tüdőátültetésről, prof. dr. Máthé Zoltán a májátültetésről, dr. Szederkényi Edit pedig a veseátültetésről mesélt. 

Az előadók között helyet kapott dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója is az EMMI képviseletében, dr. Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának Transzplantációs igazgatója, és Nagy József a Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársa.

A Szövetség a 20 éves jubileum tiszteletére megalapította a „A Szervátültetettek szolgálatért díj”-at. A kitüntetésben azok részesültek akik a Szövetség fennállása óta sokat tettek annak szervezeti fejlesztésért, a sportolók egészségért, és azok sikereiért. A díjakat a 20 éves jubileumi ünnepségen adta át Berente Judit elnök és dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

A hely adottságait kihasználva a résztvevők egy kisebb csoportja nordic walking túrára indult egy erdőismereti tanösvény mentén, útba ejtve a környék néhány nevezetességeit, mint például a recski ércbányát. Pálfi Andrea veseátültetett sorstársunknak köszönhettük a szombat esti fellépőt. Karácsony János James és zenekara, a Trapi GT fergeteges hangulatú koncertet adott. Olyan örök klasszikus LGT-slágereket hallhattunk tőlük, mint a Nem adom fel, Ő még csak tizennégy vagy a Neked írom a dalt. 

A hétvégét örömtánccal zártuk. Kiss Erzsébet vezetésével már több alkalommal próbált a csapat, hogy igazi profikként mutathassák be a koreográfiát. Nagy öröm látni, hogy a programmal évről évre egyre több embert érünk el, és ez a szám a Képzett beteg programjainknak köszönhetően minden valószínűséggel csak nőni fog.