TRAPI-NAPOK 2019

Szervátültetettek XVII. Országos Találkozója

A Transzplantáltak XVII. Országos Találkozóját és konferenciáját tartottuk Hajdúszoboszlón „Szervátültetett a családban” címmel. Szeptember 27–29. között közel 300 szervátültetett és családtag vett részt a szövetség legnagyobb éves rendezvényén az ország minden tájá-ról. Különleges volt az idei Trapi-napok, hiszen ez volt az első alkalom, hogy donorcsaládok is ellátogattak közénk, és velünk töltötték a hétvégét.
Pénteken délután Vajtó-Tilhof Ingrid és dr. Grózli Csaba nyitotta meg a hétvégét. Prezentációjukban bemutatták a szövetség elmúlt egyéves tevé-kenységét, a Képzett beteg programokat, hazai és nemzetközi sportesemé-nyeket, megannyi konferenciát és találkozót. Este lazításként Kiss Erzsébet és Nyárády Márta örömtánca és Dobi Etelka fergeteges hangulatú zenei vetél-kedője között választhattak a résztvevők.

A hétvége csúcspontja a szombat délelőtti konferencia volt. Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke köszöntőjében a donorcsaládokra helyezte a hangsúlyt. Elmondta, mekkora élmény volt számára, amikor 1997-ben, Sydney-ben a világjátékokon először találkozott donorcsaládokkal, és azt is elmesélte, hogyan jött létre itthon a kapcsolat velük. Beszédében kiemelte, hogy az egymást segítő közösséghez való tartozás mennyire fontos.

Őt dr. Grózli Csaba, a szövetség stratégiai és orvos igazgatója követte, aki a szövetség jövőképét vázolta fel előadásában. Bemutatta azokat az elképzeléseket és lépéseket, melyek mentén haladva a szervezet tovább fejlődhet a következő években. A szervátültetettek számára különösen fontos a stabil családi és párkapcsolati háttér, hiszen a hosszantartó krónikus betegség során nemcsak a test, hanem a lélek is szenved. Megfelelő felkészítéssel a gyermekvállalás is lehetséges, több szervátültetett adott életet már egészséges gyermeknek.

Mindezekről orvos és családterapeuta tartott előadást, segítve ledönteni a szervátültetettek párkapcsolatát övező tabukat. Dr. Gerlei Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának hepatológus főorvosa részletesen beszélt a szexualitásról, a gyermekvállalásról szervátültetés után, illetve kitért a fogamzásgátló módszerekre is.

Gallusné Szabó Edit családterapeuta fő témája a család volt, bemutatta, hogy milyen szakaszai vannak a párkapcsolatoknak, és hogyan változik meg ez a kapcsolat, ha gyermek születik, ha felnő és tinédzser lesz, ha kirepül a családból és a szülők újra ketten maradnak. Majd egy nem mindennapi előadás következett. Egy donor édesanya, Csikósné Kiss Irma beszélt a traumájáról, hogy hogyan élte meg azokat a pillanatokat, napokat, mikor közölték vele, hogy fia agyhalott, és szerveit transzplantáció céljából eltávolítják.

A konferencia második felében vendégünk volt prof. dr. Szabó Attila a 250 éves Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, olyan jövőbeli és jelenleg is zajló projektekről beszélt, amik a transzplantáltak jobb ellátása érdekében történnek. Prof. dr. Kóbori László, a Transzplantációs Klinika nemrégiben megválasztott igazgatója felvázolta azokat a terveket, amiket igazgatósága alatt a klinikán meg kíván valósítani. 

Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára is kiemelte a család fontosságát és bemutatta azokat az intézkedéseket, melyeket a magyar kormány a jövőben a családokért kíván tenni.

László, a Transzplantációs Klinika nemrégiben megválasztott igazgatója felvázolta azokat a terveket, amiket igazgatósága alatt a klinikán meg kíván valósítani.

Az előadásokat követően egy díjátadóra került sor. A szövetség a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát, melyre megalapította „A Szervátültetettek Szolgálatáért díj”-at. Ezt az elismerést olyan személyeknek ítéli oda a szövetség, akik munkájukkal kiemelkedően segítették a szervátültetett közösséget és a szövetség munkáját.

A díjakat Berente Judit és dr. Beneda Attila adták át. Az idei év díjazottjai: Gallusné Szabó Edit családterapeuta, Kiss Erzsébet testnevelő tanár és újságíró, Tarján Iván fotós, Serfőző Magdolna tördelő szerkesztő, dr. Rideg Ákos ügyvéd, Krisztin-Német Géza masszőr, Szekeres Máté fotós. 

Ruzsics Andreát és Séra Attilát a szövetség elnöksége jószolgálati nagykövetévé nevezte ki, valamint a szervátültetettekért végzett munkájukért elismerő oklevélben részesítette Tóthné Farkas Rékát, Pálfi Andreát és Pálfi Balázst, Nyárády Mártát. Hasznos Szabina és Mihálovits Tamás pedig „Az év legeredményesebb sportolója díj”-at vehették át.

Délután workshopokat szerveztünk melynek keretein belül lehetőséget biztosítottunk a résztvevőknek, hogy egy kicsit közelebbről, kötetlenebb formában is beszélgethessenek a pszichológusokkal és családterapeutákkal a lelki problémákról. Nagy érdeklődés övezte a Szervátültetett a családban workshopot, illetve sokan csatlakoztak az Élsportoló a családban témához is, ahol a szervátültetett válogatott tagjai osztották meg élményeiket a kezdetekről, a felkészülés nehézségeiről és szépségeiről, a világjátékon elért eredményeikről és élményeikről. A hely adottságait kihasználva Kiss Erzsébet vezetésével közös mozgásra invitáltuk a résztvevőket, vízi torna zárta a délutánt.

Nézd meg milyen volt a hangulat!

A hétvégét ismét velünk töltötte nagykövetünk, Karácsony János, így a szombat este nem is telhetett volna másként, mint Karácsony János és a Trapi GT azaz Kövecses Szabolcs és Pálfi Balázs koncertjével, amit egy fergeteges retró diszkó követett. Felemelő érzés volt látni és hallani, ahogy mindannyian együtt énekeltük a már-már himnuszunkká vált „Nem adom fel” című számot.