TRAPI-NAPOK 2021

Szervátültetettek XIX. Országos Találkozója

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége idén XIX. alkalommal rendezte meg a Szervátültetettek Országos Találkozóját október 1-3 között és annak keretében az éves konferenciáját, a Trapi-Napokat.
Tavaly a pandémia miatt sajnos élőben elmaradt a várva várt nagy rendezvényünk, de idén újult erővel és lelkesedéssel tartottuk meg Tapolcán a Hunguest Hotel Pelion-ban a Trapi-Napokat.
 
Október elsején,- pénteken – már délután két órától szállingóztak a szervátültetettek és családtagjaik. Gyors regisztráció, testhőmérséklet ellenőrzés után jókedvűen, az ismerősöket üdvözölve foglalták el szobáikat a szép és jól felszerelt szállodában. Akinek volt még rá ideje, rögtön ki is használhatta a wellness részleget egy kis fürdőzésre vagy szaunázásra. Az esti megnyitóra megtelt és kékben pompázott a konferencia terem, hiszen mindenki az erre az alkalomra készült kék pólóját vette fel. Az igazi meglepetés az volt, hogy elsötétült a terem és egy videó vette kezdetét. Végigpörgött a filmen az egy hónapja megtartott Szervátültetettek Bajnoksága és Életmód Tábora. Életre kelt az úszás, a foci, darts, futás és sok egyéb. Volt kerékpártúra, golf, nordic walking. Nevetés és díjazás. De a legfontosabb mondat a végén hangzott el.
Nagyon jó volt, hogy tavaly online életre kelt a Képzett beteg Program és a Trapi-Napok, de….

Egy dolog azonban hiányzott belőle: TI

Berente Judit, Dr. Grózli Csaba és Vajtó-Tilhof Ingrid ezek után ismertette a programot és üdvözölte a megjelenteket. Az este folytatódott Prof.  Dr. Alföldy Ferenccel, akivel Dr. Grózli Csaba beszélgetett. Nagy élmény volt élőben látni a Professzor Urat, aki humorosan mesélt a szervátültetésről és sokszor meghatódott mindenki a történetein.

Még fel sem ocsúdhattunk senki, mikor a Trapi GT Karácsony Jánossal belecsapott a zenébe, hogy egy igazi vérpezsdítő bulit csapjon. Sokan táncoltak és énekeltek, de az igazi meglepetés az volt, amikor gitárosként csatlakozott a csapathoz Puporka Elemér szívtranszplantált tanár/zenész.

Az utazás, izgalmak és az esti pörgés után hamar elcsendesedett a szálloda, a legtöbben lepihentek a szobájukban.

Szombat reggel kilenc órakor az egyen pólóban beült mindenki a konferenciaterembe az előadásokra. Berente Judit megnyitója után érdeklődéssel várta mindenki az előadásokat. Elsőként Csikós Józsefné mesélt az összefogásról a szervdonor családokért, majd Dr. Gerlei Zsuzsanna következett. Érdekes és aktuális volt a téma. A vírusokról beszélt és a különböző fajtákat mutatta be, illetve a hatását, hogy hogyan is hat ez a szervátültetettekre. Részben ehhez kapcsolódott Dr. Kemenesi Gábor előadása is, aki online formában tudta megtartani előadását, mert egy nemzetközi konferencián vett részt. Témája a covid aktualitások voltak. A videót érdeklődve nézte mindenki, hiszen tényleg nagy aktualitása van a témának. A következő két előadó pedig a covid-fertőzés utáni nehézségekről beszélt. Dr. Bohács Anikó a testi – főleg tüdőt érintő- hatásáról, Dr. Garai Dóra pedig a lelki kihatásáról. Nem maradhatott ki az a téma sem, hogy a pandémia milyen ráhatással volt a szervadományozásra és szervátültetésre Magyarországon, ezt pedig Dr. Mihály Sándor foglalta össze.Az előadás sorozatot Dr. Grózli Csaba zárta a Millió lépés az életért kihívás programmal. Mesélt az ötletről, megszervezéséről, megvalósításáról.

Egy rövid szünet után a Szervátültetettek Szolgálatáért Díjak, illetve elismerő oklevelek átadására került sor. Nagyon megható pillanatok voltak ahol zenei aláfestéssel videón bepillantást nyerhettünk a díjazottak munkáiba. A konferencia végén pedig közös csoportkép is készült Szekeres Máté vidám instrukcióival. 

A konferenciateremben Berente Judit, Csikósné Irma, Dr. Garai Dóra beszélgetett a Donor családtagokkal és a szervátültetettekkel. Megható pillanatoknak lehettünk tanúi, hiszen a szervátültetettek méltán hálásak a donoraikra. A donor családtagtagoknak pedig gyógyulást jelenthet, hogy látják azt a sok embert, akik esetleg az ő szerettüknek köszönhetik az életüket.

Mozgáspercekből sem volt hiány, ki-ki választhatott magának a sportos elfoglaltságok közül. A szabadban Kiss Erzsébettel gyalogolhattak és próbálhatták ki a nordic walkig-ot, vagy a néptánc rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket Fodor József és kedves felesége Edit. Természetesen az örömtánc sem maradhatott ki Erzsike vezénylésével.

Aki szeretett volna, az jelentkezhetett portré fotózásra is, ami az OVSZ részére készült a heti élő bejelentkezéseikhez. Kis csapatok alakultak egy-egy kávé szünet alatt, sokan ismerkedtek egymással, igazi jó hangulat uralkodott a szállodában.

A vacsora után a nap megkoronázásaként Puporka Elemérrel énekelhettek a dalos pacsirták. Elemér szívtranszplantált tanár és zenész, a gitárjával érkezett. Két saját dala előadása után előkerültek a hangszerek is. A dobot kisfia kapta, volt, aki a csörgőt rázta és egy igazi együtt éneklős örömzenélésben vette kezdetét. A hab a tortán az volt, mikor kiderült Dr. Török Szilárd és ért a gitárhoz, így gyorsan került a kezébe is egy hangszer, majd kettőjük gitárpengetésére szólt hangosan az ének egész este.

S a zene itt még nem ért véget, hiszen a kitartóknak ekkor kezdődött a retro disco, amit Szekeres Máté és csapata Kovács Szilárd, Budai Barnabás és Sütő Balázs vezényelt le. Itt mindenki gyűjthette a millió lépését is.

Vasárnap reggel bár fáradtan, de jókedvűen köszönt el mindenki egymástól, de nem mindenkitől, hiszen a szervátültetettek találkozóját két programmal zártuk. Volt, aki a tapolcai tavas barlangba látogatott el és csónakázott. Egy másik csapat egy nagy kirándulást tett a Csobánc várhoz.

Mi nagyon jól éreztük magunkat. Aki nem vehetett személyesen részt, az online követhette az előadásokat is. Köszönjük, hogy ilyen sokan azonban személyesen is jelen voltatok.

Jövőre folytatjuk, és immár a XX. találkozóra készülhetünk!

Lemaradtál? Nézd meg a képeinket, vagy nézd vissza!

A képre kattantva elérhető a Fotó-galériánk, vagy IDE kattintva a Facebook oldalunkon visszanézhető az összes élő adás, illetve lejjebb görgetve különálló videókként lehet megtekinteni az előadásokat, és beszélgetéseket.

Előadások

Beszélgetések