TRAPI-NAPOK 2020

Szervátültetettek Országos Online Találkozója

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége idén XVIII. alkalommal rendezi meg Szervátültetettek Országos Találkozóját és annak keretében az éves konferenciáját, a Trapi-napokat.
Az aktuális járványügyi helyzetre való tekintettel – mindannyiunk védelmében – rendhagyó módon, online tudjuk megtartani a Szervátültetettek Országos Találkozóját. A COVID19-en túl a hazaitüdő- és szívtranszplantáció jelene és jövője, valamint a hazai májátültetés 25. évfordulója volt a főtéma a találkozó alkalmával. 
Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntötte a konferenciát. Magyarországon 2020 szeptemberéig 11 100 szervátültetést hajtottak végre.

Az országos találkozót a járvány miatt online formában tartották szeptember 25-28 között. Az érintettek élő közvetítés útján kísérhették figyelemmel a Magyar Sportok Háza konferenciatermében zajló eseményt, ahol időszerű, hasznos információkkal szolgáltak a koronavírus elleni védekezésről, továbbá nagy tekintélyű szakértők tartottak előadásokat többek között a szervdonáció és -koordináció aktuális kérdéseiről, a 25 évvel ezelőtt indult májátültetési programról és a közel 5 éve folyó hazai tüdőátültetés aktuális helyzetéről. A workshop egyik beszélgetésén megszólaltak a donor családtagok is és hallhattunk a keresztdonáció aktuális helyzetéről egy másik beszélgetésben.

A rendezvényen dr. Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke és Berente Judit, az MSZSZ elnöke adta át A Szervátültetettek Szolgálatáért díjakat, az elismerő okleveleket, valamint egy jószolgálati nagyköveti kinevezést is.

“Idén A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat jelképesen valamennyi egészségügyi dolgozónak odaítéltük, akik a járvány kitörésekor, a világméretű félelem idején sem maradhattak itthon, hanem esküjükhöz hűen életeket mentettek, betegeket ápoltak, és teszik ezt jelenleg is” – mondta el Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat nyolcan kapták, köztük dr. Görög Dénes sebész, aki 25 évvel ezelőtt részese volt a hazai májátültetési program elindításának, és az első műtétnek is; valamint dr. Elek Jenő aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, akinekkulcsfontosságú szerepe volt a magyar tüdőtranszplantációs program aneszteziológiai profiljának kialakításában, továbbá Szabó László, a Magyar Paralimpia Bizottság elnöke.

Elismerő oklevélben nyolcan részesülnek, köztük Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Szervátültetettek Szolgálatáért Média-díjat Törőcsik Zsoltnak, a Kossuth Rádió felelős szerkesztőjének, valamint Várkonyi Attilának, a Retro Rádió műsorvezetőjének ítélték oda.Hárman részesültek még díjazásban a Covid-19 elleni védekezésben nyújtott munkájukért. Jószolgálati nagyköveti kinevezést adtak át a KNK PR&Média Ügynökség ügyvezető igazgatójának, Knapcsek Katalinnak.

Lemaradtál? Nézd vissza!

A képre kattantva Facebook oldalunkon visszanézhető az összes élő adás, illetve lejjebb görgetve különálló videókként lehet megtekinteni az előadásokat, és beszélgetéseket.

Az esemény élő közvetítését több, mint 8000-en nézték meg eddig a szövetség Facebook oldalán.

Előadások

Beszélgetések