Hírek

Dobozok (újra)töltve

Megismétlődött a tavalyi akciónk – ezúttal 22 magyar gyártó és kereskedő cég több mint 30-féle terméket ajánlott fel abból a célból, hogy segítséget nyújtson 100 rászoruló szervátültetett részére.

Egy májtranszplantált úszta át az Ontario-tavat

Fantasztikus teljesítményről értesültünk a szervátültetett úszók facebook oldalán keresztül. A kanadai Jillian Best májtranszplantált úszó augusztusban sikeresen keresztülúszta az Ontario tavat Niagara-on-the-Lake-től Torontóig. Élete leghosszabb úszása volt, 52 km és 18 órát töltött a vízben. Kora hajnalban, még sötétben indult el, hogy napnyugta előtt célba érhessen.

Az öngondoskodásról

A szeptemberi témánk az öngondoskodás, önmagunkkal szembeni felelősségvállalás.

Ez a téma már többször előfordult az eddigi adásokban is, de soha nem szenteltünk neki még így egyben külön adást. Több élmény kapcsán fogalmazódott meg bennünk ez a téma.

Szervátültetettek és Szervre várók Életmód tábora

A pandémia sajnos a Szövetséget sem kímélte. Az elmúlt két évben nagyon sok programunkat le kellett mondanunk, elhalasztanunk, vagy épp online formában kellett megtartanunk. A kialakult helyzet arra késztetett bennünket, hogy új projekteket indítsunk el. Az idei évben először megrendezésre kerülő Szervátültetettek és Szervre Várók Magyar Bajnoksága és Életmód Tábora is valamilyen szinten a világjárvány hozadéka. Megpróbáltunk hátrányból előnyt kovácsolni.

Szervátültetettek Magyar Bajnoksága

A pandémia sajnos a Szövetséget sem kímélte. Az elmúlt két évben nagyon sok programunkat le kellett mondanunk, elhalasztanunk, vagy épp online formában kellett megtartanunk. A kialakult helyzet arra késztetett bennünket, hogy új projekteket indítsunk el. Az idei évben először megrendezésre kerülő Szervátültetettek és Szervre Várók Magyar Bajnoksága és Életmód Tábora is valamilyen szinten a világjárvány hozadéka. Megpróbáltunk hátrányból előnyt kovácsolni.

Mit tudsz a veséidről?

Mit tudsz a veséidről? Minden nap kb. 1800 liter vért szűrnek át és kiválasztják a kiszűrt salakanyagokat és méreganyagokat a vizeleten keresztül. Felügyelik a vérnyomást, a só- és vízháztartást és nélkülözhetetlen hormonokat képeznek. Tehát alapvetően fontosak egy egészséges, jól működő szervezet számára. Valójában minden tizedik európai ember csökkent vesefunkcióval él.

Szervdonáció és transzplantáció 2020-ban Magyarországon

Az elhunytból történő szervadományozási programok folyamatosan működtek az év során és működnek most is Magyarországon. Minden hazai szervátültetési program működik, szigorú járványügyi szabályok betartása mellett. A nemzetközi donorszervcsere zajlik az Eurotransplant-megállapodásunk keretei között.

Be vagy már oltva?

Mi, szervátültetettek már 96 %-ban regisztrálunk a védőoltásra, akik közül 92% már túl van legalább egy oltáson. Csak akkor lehetünk biztonságban és akkor indulhat újra az élet, ha minél több ember követi a példánkat. Regisztrációt követően már lehetőség van oltási időpont foglalására. Érjük el együtt az 5 millió beoltottat minél hamarabb!

A szervátültetettek 45 százaléka még védőoltásra vár

Bár ez év januárjában ígéretesen megindult a szervátültetettek oltása, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) információi szerint akadozik a folyamat, a körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka még mindig nem kapta meg a Covid elleni vakcinát.