Hírek

A megoldásért bármeddig elmentem

Csiszér Eszter, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főorvosa valaha egy betege diagnózisát keresve találkozott először a cisztás fibrózissal. Ebből nőtt ki keze nyomán a felnőtt betegek hazai gondozása. Légzési elégtelenséggel küzdő terhes fiatalt vitt végig a sikeres szülésig, majd kijárta, hogy tüdőt kaphasson Bécsben. Egy másik betege sikeres szív-tüdő átültetése után rádöbbent, hogy nincs Magyarországon tüdőátültetés utáni utógondozás, hát kitanulta és csapatot szervezett. Amit felépítettek, hirtelen átírta egy vezetőváltás, de ő ekkor is a betegeivel maradt. Számos elismerése közül a betegei által javasolt Magyar Érdemrend Lovagkeresztjére a legbüszkébb.

Nyitás Covid után, avagy merjek, vagy ne merjek?

Ebben a részben a Covid utáni nyitásról beszélgetünk. Ez talán hasonlít ahhoz, amikor a sötétből a fényre megyünk. Várjuk már, de még hunyorgunk kicsit, idő kell, míg tisztán, élesen látunk. A nyitásra is készülnünk kell! Vissza kell találnunk magunkhoz, az érzéseinkhez. Meg kell keresnünk azokat a dolgokat, amiket tudunk kontrollálni, amiben biztonságban tudjuk érezni magunkat. Hogy hogyan is?

Mit tudsz a veséidről?

Mit tudsz a veséidről? Minden nap kb. 1800 liter vért szűrnek át és kiválasztják a kiszűrt salakanyagokat és méreganyagokat a vizeleten keresztül. Felügyelik a vérnyomást, a só- és vízháztartást és nélkülözhetetlen hormonokat képeznek. Tehát alapvetően fontosak egy egészséges, jól működő szervezet számára. Valójában minden tizedik európai ember csökkent vesefunkcióval él.

Szervdonáció és transzplantáció 2020-ban Magyarországon

Az elhunytból történő szervadományozási programok folyamatosan működtek az év során és működnek most is Magyarországon. Minden hazai szervátültetési program működik, szigorú járványügyi szabályok betartása mellett. A nemzetközi donorszervcsere zajlik az Eurotransplant-megállapodásunk keretei között.

Be vagy már oltva?

Mi, szervátültetettek már 96 %-ban regisztrálunk a védőoltásra, akik közül 92% már túl van legalább egy oltáson. Csak akkor lehetünk biztonságban és akkor indulhat újra az élet, ha minél több ember követi a példánkat. Regisztrációt követően már lehetőség van oltási időpont foglalására. Érjük el együtt az 5 millió beoltottat minél hamarabb!

A szervátültetettek 45 százaléka még védőoltásra vár

Bár ez év januárjában ígéretesen megindult a szervátültetettek oltása, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) információi szerint akadozik a folyamat, a körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka még mindig nem kapta meg a Covid elleni vakcinát.