Képzett Beteg – Balmazújváros

A debreceni transzplantációs centrum szervátültetettjei 2018-ban vehettek részt először a Képzett beteg program hétvégéjén. Nagyon örültünk, hogy átmeneti kényszerszünet után a program újraindul, sikerült a szövetség munkatársainak a szükséges anyagi hátteret biztosítani. Szorgalmasan kezdtük szervezni a sorstársakat, és meglepetten tapasztaltuk, hogy sokan azt hitték, hogy egész hétvégén csak a betegségről hallanak majd. Hiszen már nem is vagyunk betegek! Az elmúlt évi élménybeszámolók alapján szépen szaporodtak a jelentkezők a friss transzplantáltak közül is. 

A péntek délutáni kezdéskor a programok tartalma, a hangulat, a profi szervezés, a csapat magával ragadott mindenkit. Megismerhettük a szövetség munkáját, azokat, akik értünk, szervátültetettekért dolgoznak, ízelítőt kaptunk a sportolók 2019-es világjátékáról is. 

Bemutatkozott a Szervátültetettek „vitéz” Váry Sándor” Egyesülete, mely Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szervátültetettjeit fogja össze. 

Az ismerkedési est játékossága feloldotta az esetleges gátlásokat, bátran, nevetgélve, versenyszellemet felélesztve ismerhettük meg egymást, kicsivel többet megtudva sorstársainkról. 

Másnap a téma komolysága ellenére is megmaradt a társaság érdeklődése, aktivitása, vidámsága. Élénk figyelemmel kísérve az előadásokat, szívtuk magunkba a szavakat és ültettük át a fejünkbe a megvalósításra váró feladataink közé. Hogyan tudjuk beépíteni mindennapjainkba az elhangzottakat, és a kapott instrukciókat beilleszteni a hétköznapjainkba. Hogyan segítsük a kapott szervünket a  minél jobb működéshez. Mertünk álmodni, NAGYOT. Mi már nem azt kérdeztük, hogy mi lesz velünk másnap? Azt állítottuk a középpontba, hogy Mi az „örök” élet titka? 

Az orvosi blokkban dr. Nemes Balázs sebésztől bátran kérdeztünk olyan dolgokról, amit szakrendelésen félünk, mert sokan vannak a váróban, mindenki sietne haza stb. Van, amikor a válaszoktól félünk a legjobban! Úgy gondolom, meghallgatva a vesebiopszia miértjét és folyamatát, kevésbé lesz félelmetes, ha a szakrendelésen felmerül ennek lehetősége. A tanár úr mélyrehatóan, érthetően elmondta ennek a beavatkozásnak minden előnyét, a rizikókat sem kihagyva. Ezúton is köszönjük! Beszéltünk a mostanság divatos gyógynövények és gyógyteák fogyasztásának veszélyeiről, az immunszuppresszív gyógyszerekre gyakorolt ismeretlen hatásairól! 

Ebéd után aktívan kihasználva a kapott szabadidőt és a szálloda által adott lehetőségeket, fürdőztünk a kellemes gyógyvízben, aktívan, társaságban töltve el ezt az időt is. 

A délutáni programok az életmódról, lelkünk karbantartásáról, sportról, mozgásról, étkezésről szóltak. Zsibrita Kinga dietetikus vezetésével megalakult az Életmód csoport. Volt mit begyűjteni a tarsolyunkba. Este senior örömtánc a kedvenc testnevelőnkkel Kiss Erzsébettel. 

Vasárnap reggeli után kevésbé mosolyogva hagytuk el szobáinkat, hiszen itt már éreztük, hogy nemsokára vége ennek a szuper hétvégének. A lelki egészség blokkal zárult a hétvége, ahol Garai Dóra pszichológus tartott számunkra hasznos előadást a megküzdési stratégiákról. 

Pozitív értelemben döbbenetes volt a résztvevők összetétele: látássérült, májtranszplantált családtag, élődonorpár a férjeikkel. Minden résztvevőn látszott a másikra való odafigyelés, érdeklődés irántuk, önmagukra és a jövőre vonatkozóan, függetlenül attól, hogy szervátültetett, hozzátartozó vagy élődonor az illető. Ez abból is látszott, hogy a programok szüneteiben nem elillantunk, hanem egymással és az előadókkal privát beszélgettünk. Nagyszerű volt ezt látni! 

Remek hangulatú, tartalmas hétvégét tudtunk magunk mögött. Reméljük, hogy mindenki vitt haza egy batyut magával, amiben elhelyezte az elhangzottakat és a fogadalmait a jövőre nézve, melyeket megvalósítva közelebb kerülhessen az örök élet titkához! 

Szuhai Judit 

képzett beteg