Vírusok és a szervtranszplantáltak  

Dr. Gerlei Zsuzsanna előadása az idei Szervátültetettek Országos Találkozójáról.

Az előadás fő témái 

A szervtranszplantáltak citomegalovírus (CMV) fertőzéseinek reaktivázációjának megelőzése, kezelése gyógyszerekkel már lehetséges a recipienseknél és ezt mind a beültetett szerv érdekében tudjuk megtenni. 

A SARS COV2 okozta COVID betegség megelőzése védőoltással lehetséges, használjuk ki!

A szezonális influenzaoltás szintén nagyon fontos, menjünk el érte! 

A videót kérjük NE OSSZA meg közösségi oldalakon vagy egyéb felületen! A videó letöltése vagy újbóli beágyazása más weboldalakon TILOS!

Citomegalovírus 

Az életkorral nő az átfertőzöttség. Tehát minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy ezzel a vírussal már találkozott és mondhatjuk azt, hogy ez a kapcsolat megbonthatatlan. Ez soha el nem múló kapcsolat, mert ez a vírus, hogy ha betegséget nem is okoz, nem is szaporodik a szervezetben, se hipóval, se ollóval, sehogyan onnan ki nem irtható.  Ennek a szervtranszplantáltak szempontjából következményei vannak. Ha nem kontrollálja az immunrendszer, ha mi nem mondjuk, hogy meg ne mozduljon és ne szaporodjon, akkor képes arra, hogy előjöjjön, képes arra, hogy elkezdjen szaporodni és képes arra, hogy betegséget okozzon az embernek.  

A tünetei nagyon változatosak: onnantól kezdve, hogy nem is tudjuk, hogy ezzel a vírussal találkoztunk, egészen odáig, hogy súlyos, életveszélyes sállapot alakuljon ki. A mai előadás mottója megint a védőoltás, itt viszont meg kell említsem azt, hogy a CMV ellen jelenleg rutin-szerűen alkalmazott oltás nincs. 

Hogyan kaphatjuk meg ezt a vírust? 

Megkaphatjuk úgy, mint a vírusok közül nagyon sokat, hogy a légúton keresztül a levegőben szálló részecskékkel és meg lehet kapni szexuális úton is. Széklet és vizelet szintén közvetítheti a vírust. Sajnos transzfúzióval is megkaphatjuk, mert a vért nem szűrik rutin-szerűen a véradás kapcsán. A donoroknál és a recipienseknél ha riadó van, akkor természetesen igen, de nem a vért, hanem az illetőt. A szervátültetéssel is megkaphatjuk ezt a vírust. 

Pandémia 

Több mint 600 millió fertőzöttről tudunk, és sokról nem is tudunk. A magyarországi adatokról heti összesítés van jelenleg és 10 ezer fölötti azoknak a száma, akik megfertőződnek és kb. 100 körül van, akiknél a koronavírus fertőzés halált is okoz. Ez a fertőzés jelenleg nem múlt még el, nem múltról beszélünk. A tünetek változatosak. A kezdetek kezdetén a legjellemzőbb az volt, hogy elveszíti a szaglását az illető, lázas lesz, rossz állapotba kerül. Ma már a tünetek is változtak, 2-14 nap amíg a tünetek jelentkeznek. A kezelési lehetőségek nem sokat változtak, nincsen hatékony gyógyszer, amivel meg tudjuk gyógyítani a koronavírus fertőzést, ezért a védekezőképességünket kell segíteni.  

Vagy passzívan immunizálunk úgy, hogy ellenanyagot adunk be immunglobulin formával vagy plazmával, de a legjobb az aktív immunizálás, amit védőoltásnak hívnak. Számtalan típusa van a védőoltásnak és mondhatjuk, hogy melyik jobb vagy melyik nem jobb, a jelenlegi tudásunk szerint az úgynevezett az mRNS vakcina ami a transzplantáltaknál a leginkább vizsgált és a leghatékonyabb. 

Sajnos Magyarország az átoltottság tekintetében van még mit fejlődni. Azt azonban biztosan elmondhatjuk, hogy szervranszplantáltaknak javasolt a következő oltás, az ötödik oltás is. A negyedik oltás után, illetve ha valaki megfertőződött, négy hónap múlva ajánlott az ötödik oltás! 

Akik immunhiányos állapotban vannak, szakmailag indokolt, hogy megkapják. Ennek az az oka, hogy a védekezőképeségünk olyan, hogy ezzel a vírussal kapcsolatban a védekezőképességünk csökken. Általában 3-4 hónap szinte elfelejtjük és sokkal kisebb mértékben tudunk védekezni. Emiatt nagyon fontos, hogy mindenki elmenjen és beoltassa magát, transzplantáltak különösen! Az új oltóanyag már tartalmazza a különböző variációk közül az éppen aktuálisat vagy éppen megelőzőt. Ez az új oltás, ami most hozzáférhető, ez csak emlékeztető oltásra alkalmas. Továbbra is az van, hogy az oltás nem akadályozza meg azt, hogy megfertőződjünk és a vírusátvitelt sem tudja megakadályozni. 

Néhány szót az influenzáról  

Embert és állatot is képes megfertőzni. Az állatnak azért van jelentősége, mert mintegy tárhely, rezervoáértként szerepelhet és emiatt van az, hogy világjárványokat tud okozni a vírus. Gondoljunk az 1928-as spanyol náthára, ahol 20 millió ember halt meg ebben a világjárványban. Szezonálisan jelentkezik általában a téli időszakban, ezért mostanában kezdődik nálunk.  A déli féltekén az elmúlt hónapokban jelent meg és a koronavírus után most egy különösen nagy influenzajárvány volt a déli féltekén. 

Cseppfertőzéssel terjed, minden korosztályt érint, a pici babákat is, ezért őket is érdemes oltani. Nagyon könnyen változik, ezért minden évben új az influenzaoltás összetétele.   

A járvány súlyossága is változik, a tünetek viszont nem azzal kezdődnek, hogy náthás vagyok – ha náthás vagyok, nem biztos, hogy influenzás vagyok – nagyon különbözőek, fejfájás, láz, köhögés, torokfájás, izomfájdalom és az általános rossz közérzet jellemző nagyon. Lehet valaki tünetmentes is, ami a közösség szempontjából fontos, hiszen Ő nem beteg, de a vírust szórja, és életveszélyes állapotot is tud okozni, ami az egyén tragédiáját jelentheti.  Nagy részben spontán gyógyul tüneti kezeléssel.  

Különböző oltóanyagok vannak, nekem az a javaslatom, hogy mindegy, hogy melyiket, csak kapjanak oltóanyagot.