Képzett Beteg lettem!!!

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy mi is részt vehetünk Hódmezővásárhelyen a Képzett beteg programon. Kicsit izgultam, kicsit bizonytalan voltam és nem kicsit kíváncsi. A számunkra előzetesen megküldött program alapján némi elképzelésem volt arról, hogy mi fog ott történni, de mindezt jóval felülmúlta az, amit ott valamennyien kaptunk. Egy jól megszervezett, „pörgős” előadássorozat részesei lehettünk. 

A szervezők mindenre gondoltak. Egy átfogó kép rajzolódott ki előttünk a Magyar Szervátültetettek Szövetségének munkájáról. 

Egy országon belül fogják össze a szervátültetésen átesett embereket, testileg, lelkileg megerősítve őket. A betegek nagy örömére szolgált, hogy a Szegedi Sebészeti Klinika Transzplantációs osztályának orvosai valamennyien részt tudtak venni ezen az eseményen: dr. Szederkényi Edit, dr. Hódi Zoltán, dr. Rokszin Richárd és dr. Borda Bernadett. 

Teljes képet kaptunk a transzplantációról, az azt követő gondozás menetéről, és annak jelentőségéről, hogy minden beteg minőségi életet élhessen. 

Minden kérdésünkre választ kaptunk az orvosoktól is. Ezek az orvosok „kicsit mások”, kicsit családunk tagjai, velük egy életen át tartjuk a kapcsolatot. Köszönet és hála nekik mindezért. 

Egy kis jogi képzés is volt a betegek jogairól és kötelezettségeiről. Az egészséges életvitel fontossága is szóba került. Ebben is kaptunk útmutatást. Életvitelről beszélve nem hagyható ki a rendszeres testmozgás. 

Ilyen vidám, temperamentumos, igazi tornatanárral, mint Kiss Erzsébet én még nem találkoztam. Egy-két pillanat alatt felrázta az egész csapatot. A programok után kaptunk egy kis táncképzést, biztos vagyok benne, hogy a bátor résztvevőknek nem kis örömöt is jelentett, és nem csak azért mert a neve is örömtánc volt. 

Lelkileg megerősödve, jókedvűen, egy új szemlélettel tértünk haza. 

Vannak az életben olyan események, amelyeket soha nem feledünk. No ez ilyen volt! Köszönjük, hogy ott lehettünk! 

Bicski Eszter – képzett beteg