Képzett Beteg program szívtranszplantáltaknak

Tíz hónapja kaptam új szívet. Új szívet és új életet.

A legtöbben nem is tudják, mit is jelent ez. Főként egy nehéz műtétre gondolnak, amitől mindenki retteg. Azonban egy szervátültetés ennél sokkal, de sokkal több. A Képzett beteg programon kiválóan, rendszerezetten összeállították azokat a témaköröket, amelyeket átél, és amelyek befolyásolják az életét egy olyan betegnek, aki szervátültetésen esett át. 

Igazából úgy indultam el erre a hétvégére, hogy ismét okosabb leszek, rengeteg hasznos információt és tanácsot, illetve inspirációt fogok kapni. Ezt mind meg is kaptam, de arra nem számítottam, hogy ennél sokkal többet fogok kapni. Kapcsolatokat. Nem csak a betegtársakra gondolok, mármint az egészséges transzplantált társakraJ, hanem az orvosokra kórházon kívül és a szervezőkre, akik azzal töltik életük nagy részét, hogy ezrek életét könnyebbé, szorongásoktól mentessé tegyék. Sok információval elláttak a kórházban a gyógyszerezés, az életmód, a táplálkozás terén, mégis sok új tudáshoz  jutottam, amely könnyebbé teszi a hétköznapjaimat. 

Annyira feldobtak a első estére szervezett ismerkedési játékok! Multinacionális cégeknél dolgoztam korábban, és a legprofibb csapatépítő tréningek voltak ilyenek, mint ez az este. Jókat nevettünk, megismertük egymást és ebben a programban még az orvosok és hozzátartozók is részt vettek. 

Szeretém kiemelni a rendezvény programjából a sportolásra való ösztönzést, a sportokról szóló blokkot. Amíg valaki beteg, nagyon behatárolt az élete. Meg kell tanulni élni az új szervvel, hozzászokni ahhoz, hogy ismét terhelhetőek vagyunk. Nagy inspirációt kaptam arra, hogy ismét sportolni kezdjek. Említették korábban is, hogy jót tesz a sport, tudtam is, hiszen korábban sportoltam. Itt azonban részletesen elmagyarázták, szemléltették az edzett és nem edzett test közötti különbséget, amely olyan látványos volt, olyan jól érthető és ösztönző, hogy mikor hazaértem, már indultam is kocogni. 

A lelki blokk pedig nagyon megérintett. Igazából a transzplantáció után, visszatekintve jöttem rá, milyen nehéz és fájdalmas életem volt. Pedig mindenkinek azt mondtam, jól vagyok, és mosolyogva, vidáman éltem az életem, és csak akkor estem össze, amikor senki sem látta. A rendezvényen olyan részletesen bemutatták egy szervátültetett lelki tusáját, életének megváltozását, hogy nagyon meg is hatódtam. Persze, most is mosolygok és igen, nehéz dolgokon mentem át, mégis, mindent megért! Főleg ilyen támogatottsággal! J Köszönöm a szervezők munkáját, odaadását, önzetlenségét, vidámságát és lelkesedését, és azt, hogy részese lehettem ennek a programnak! 

Steierlein Ágnes 

Ilyen volt  Monor 

Először vettem részt olyan rendezvényen, ahol szívtranszplantáltak és hozzátartozóik, valamint orvosok és segítő szakemberek találkozhattak, szabadon beszélgethettek olyan témákról, amelyek meghatározóak, akár mindennaposak egy szívtranszplantált életében. 

A Képzett beteg-hétvége során lehetőség nyílt arra, hogy jobban megismerjük a Magyar Szervátültetettek Szövetségének munkáját, célkitűzéseiket, programjaikat. Este leginkább az ismerkedésé volt a főszerep, mindez játékos formában. 

Másnap olyan fontos témákról hallhattunk az orvosi előadás blokkban, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy minél teljesebb, tudatosabb életet élhessünk. Megismerhettük jobban az immunszupresszív gyógyszerek hatásait és mellékhatásait, az egyes gyógynövények és gyógyszerek kölcsönhatását, továbbá a védőoltások fontosságáról is szó esett. Különböző életmódbeli tanácsokat hallhattunk mind a táplálkozást, mind pedig a mozgást illetően. 

Mivel a sport kiemelt szerepet kap a szívtranszplantációt követő időszakban is, így lehetőségünk volt jó hangulatban néhány egyszerű mozgásgyakorlat megtanulására úgy az előadások közötti szünetekben, mint az esti program keretében, illetve megismerhettük olyan transzplantáltak sikertörténeteit, valamely sportágban elért eredményeit, amelyek inspirálóak lehetnek a számunkra. 

Az utolsó napon rálátást kaptunk arra, hogy melyek azok a törekvések orvosaink és segítőink részéről, amelyek által könnyebbé, jobbá válhat az életünk. A program minden napján bárkinek volt lehetősége kérdéseket feltenni és beszélgetni. 

Bízom abban, hogy más szívtranszplantáltaknak is lesz lehetősége a jövőben részt venni egy hasonló, legalább ennyire színvonalas és tartalmas hétvégén. 

Vass Szende