🎬 | A transzplantáltak influenza elleni védőoltásáról

Dr. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó

Hamarosan itt az influenza szezon.

Javasolja a védőoltások beadását?

Megkérdeztük a védőoltások szakemberét, dr. Kulcsár Andreát  az influenza elleni védekezésről és annak fontosságáról amit a videóból megtudhatsz.

„Stabil graftfunkció esetén  olthatók a betegek. A négy komponensű Split vakcina azért javasolt, mert négy infulenza típus ellen ad védettséget. Az oltóanyag nem tartalmaz adjuvánst, nem tartalmaz tartósítószert, semmi olyat amitől mindenki fél. Nemcsak a betegeket hanem a velük egy háztartásban élőket is oltani javasolt”

Az oltást célszerű még novemberben beadatni, mivel a védőhatás kialakulásához mintegy két hét szükséges. Hazánkban a 3Fluart (Fluart Innovative Vaccines, inaktivált teljes influenza vírus) amely ingyenes,  illetve a Vaxigrip Tetra (Sanofi Pasteur, inaktivált split virion).

Az előzetes információk szerint a Vaxigrip Tetra november 8-ától elérhető a patikában és közel 3000 Ft ba kerül majd.

És aki nem tette még meg ,akkor itt az idő hogy a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás elleni oltást, a Prevanar13 néven elérhető vakcinát is kérje!

Az oltási tanácsadó továbbra is előzetes bejelentkezéssel elérhető a betegek számára: 06-1-455-8100/8363 telefonszámon tudnak időpontot egyeztetni – 13-15 óra között.

 

Az oltást a háziorvos is beadhatja, de minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal az oltás előtt!

Debrecenben javasoljuk a kontakt hozzátartozókat beoltani, és a szervátültetetteket is, a stabil állapot elérése után.
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozati Tanácsa is fontosnak tartja az ügyet. Jövőre esedékes a szakmai ajánlások frissítése, felülvizsgálata. Ennek során foglalkozunk a kérdéssel, abból a szempontból is, hogy a négy komponensű vaccina támogatása is megfelelő legyen.

Dr. Nemes Balázs egyetemi docens,  Debreceni Egyetem Sebészeti Intézet Vesetranszplantációs Központ

Jó szívvel ajánlom Kulcsár doktornő tanácsainak megfogadását a szívtranszplantált gondozottjaink számára. Az első év után a stabil állapotú transzplantáltak felvehetik az influenza és tüdőgyulladás elleni védőoltást. A beteg környezetében élők, illetve az őket ellátó egészségügyi személyzet beoltását is rendkívül fontosnak tartom, hiszen a legyengített immunrendszer miatt előfordulhat, hogy a védőoltás a transzplantált betegnél nem ad teljes védettséget.

Dr. Sax Balázs egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

Abszolút fontosnak tartom. Hozzátartozókat mindenképpen javasolt beoltani, a szervátültetetteknek pedig a stabil állapot elérése után (általában 6-12 hónappal) kell megkapniuk az első oltást. Ezt követően évente minden alkalommal javasolt.

Prof. Dr. Müller Veronika – Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika