A Magyar Transzplantációs Társaság ajánlása a COVID-19 elleni vakcináról szervátültetésre váró és szervátültetett betegek részére

Ajánlás a COVID-19 elleni vakcináról szervátültetésre váró és szervátültetett betegek részére

A Magyar Transzplantációs Társaság közleménye szervátültetett és szervátültetésre váró betegek részére 2022. januárjában

A koronavírus világjárvány újabb és újabb hullámai miatt a szervátültetett emberek COVID-19 betegség elleni megfelelő védettségének fenntartása továbbra is nagyon fontos. A bővülő ismeretek alapján jelenleg az immunhiányos betegek alapimmunizálása 3 oltásból áll, két alap és egy kiegészítő (3.) alapimmunizálásból. Az immunválasz megerősítésére, hasonlóan egyéb kórokozókkal szembeni védettség kialakításához 4., emlékeztető (booster) oltásra is szükség van.

Az emlékeztető (booster) oltás 12 éven felülieknek a 3. oltás után 4-6 hónappal lehetséges, javasolt mRNS vakcinával (Pfizer/Comirnaty vagy Moderna/Spikevax utóbbi 18 éven felülieknek és ½ dózis), a korábbi óltóanyag fajtájától függetlenül, az oltóanyag alkalmazási leirata szerint, mert ezzel az oltóanyaggal van jelenleg még csak nemzetközi tapasztalat.

Javasolt a 12-17 éves szervátültetett, súlyosan immunsérült pácienseknek is a 3., kiegészítő alapoltás után 4-6 hónappal a 4. és egyben emlékeztető oltás. 5‑11 éves korosztályban jelenleg az európai ajánlás a standard, 2 alapoltást javasolja Pfizer/Comirnaty 10ug oltóanyaggal.

A fertőzésen átestettek oltása a felgyógyulás után azonnal megkezdhető. Amennyiben az immunizáció közben fertőződik meg a recipiens, a gyógyulás után, kivárási idő nélkül az oltási sémának megfelelően folytatható az oltási sor.

Az oltások előtt nincs szükség ellenanyagszint mérésre, mert ennek mennyisége nem befolyásolja az olthatóságot, védettségről nem ad információt.

várólistán lévő betegek alap és booster oltása továbbra is javasolt.

A várólistán levő betegek számára a fent javasolt immunizálás az MTT vezetőségének szakmai véleménye alapján nélkülözhetetlen. Ennek hiányában a Várólista Bizottság dönthet úgy, hogy a recipienst NT (nem transzplantálható) státuszba helyezi.

A fenti ajánlás pdf-ben letölthető IDE kattintva

NNK, Szakmai javaslat a COVID-19 elleni védőoltások alkalmazásához:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/nnk_eljarasrend_2022.01.14._negyedik_oltas.pdfű

A Magyar Transzplantációs Társaság 2021. márciusi ajánlása

Szervátültetettek negyedik oltása – Támad az Omikron

Dr. Grózli Csaba – a Magyar Szervátültetettek Szövetsége stratégiai- és orvos igazgatója összefoglalója a legfontosabb tudnivalókról a covid-19 omikron variánsáról szervátültetett és szervátültetésre váróknak 2022. januárjában.