Az alagút végén a NAP süt ránk

László 2014 óta májtranszplantált. Úszik, bowlingozik, de futni csak az Ultrabalaton kedvéért kezdett.

László 5 éve májtranszplantált

Mikor volt a transzplantációd?

2014. januárjában kaptam új májat.

Sportolsz-e valamit?

Igen, rendszeresen úszok (heti legalább 3 alkalommal), valamint kevésbé rendszeresen bowlingozok, s nem régóta a futással is próbálkozok.

Mit jelentett számodra az UB-n futni?

Nagyon nagy kihívás volt, mert korábban a betegségem miatt nem próbálkoztam a futással, a műtétem után pedig az úszás tűnt a legmegfelelőbb rehabilitációs tevékenységnek. Ezek után a semmiről indulva, s alig kettő hónap felkészülési idővel, nagy falatnak tűnt, de nem lehetetlennek! Sokan biztattak és komoly szakmai segítséget is kaptam, s szinte a csodával határos volt, amilyen jól éreztem magam a versenyen futva és főleg utána! Azt hiszem, elsősorban magamat győztem le, s bizonyítottam magamnak, hogy érdemes nagy célokat kitűzni!

Mi volt a legnehezebb pillanat?

A legnehezebb az volt, amikor a startra, a váltótársam megérkezésére vártam, nagyon elkezdtem volna már.

Milyen volt a csapat?

A csapat nagy részével sajnos technikai okok miatt nem találkoztam, de néhány futótársammal összefogtunk, és egymás rajtjánál és befutójánál ott voltunk és szurkoltunk a másiknak – ez nagyon jó volt.

Gondoltad-e a szervátültetés előtt, hogy egyszer képes leszel erre?

A legmerészebb álmaimban sem mertem ilyenre gondolni!

Lesz-e más megmérettetés?

Hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy úszásban és bowlingban képviselhetem hazámat a Newcastle-ban megrendezendő Szervátültetettek Világjátékán idén augusztusban.

Mit üzensz a többi dializáltnak/transzplantáltnak?

Sokan vagyunk, akik már végigküzdöttük a betegségeink nagyon nehéz fázisait. Kinek hosszabb, kinek rövidebb volt ez az időszak, de az alagút végén nem csak a fény, egyenesen a NAP  süt ránk! Érdemes megvívni a küzdelmet!

Mit üzensz az embereknek, akik olvasnak Rólad?

Minden élethelyzetben meg lehet találni azt a mozgásformát, amit tudunk művelni, a rendszeres sportolás (a sétától az úszásig) nagyon sokat hozzá tud tenni a mindennapjainkhoz, a közérzetünkhöz, a lelki állapotunkhoz, a munkavégzésünkhöz!

Biztatok mindenkit, hogy fokozatosan és türelmesen kezdjen el rendszeresen mozogni, aki pedig már gyakorolja, soha ne hagyja abba!