Könyvajánló: Szervátültetett vagyok

Mocsonoky Anna: Szervátültetett vagyok – Történetek visszanyert életekről

Érdeklődéssel, mi több, kíváncsisággal vettem kezembe Mocsonoky Anna újabb interjúkötetét, ami most egy másik betegcsoport gondjait vette célkeresztbe. Nevezetesen a szervátültetettek – ma már szerencsére – népes táborát. A könyv a különböző szervtranszplantáltak korábbi félelmeit, gondjait, kétségeit, örömeit tárja fel. A könyv olvasmányos, érdekes, izgalmas. Ha az ember belekezd, nehezen tudja letenni.

A történetek – amelyeket az érintettek saját szavaikkal mondanak el – nemcsak száraz leírások, de őszinte, szívet melengető, megható események sorozata, melyek olykor humoros formában engednek bepillantást a transzplantációra várók életébe, és az életminőség megváltozásába a transzplantáció után. Megismerkedhetünk azzal a helyzettel is, amikor egy sikeres átültetést sikertelenség követ. Hogyan lehet elviselni a kudarcot, hogyan kell bízni a jövőbeni gyógyulásban? Ezeket a kérdéseket hitelesen csak azok tudják közvetíteni felénk, akik átélték a súlyos betegséggel kapcsolatos kétségeket, küzdelmeket, aggodalmakat, félelmeket és a siker csodálatos érzését.

A könyv és az ismertetett történetek tanulságul szolgálnak a betegeknek, akik hasonló helyzetbe kerülnek, hogy mit tehetnek testi és lelki téren gyógyulásuk érdekében. Mert nem csupán az a kérdés, hogy mit tehet az egészségügy érted, hanem mit tehetsz te magad is az egészséged vagy a gyógyulásod érdekében.

De a könyv tanulságul szolgál mindazoknak is, akik a szervátültetésre váró, vagy abban részesültekkel foglalkoznak. Olyan ismeretekkel gazdagodnak, olyan titkokat tudnak meg, amelyeket a hétköznapi – időnként egyhangú – munkájuk közben nem tudnak és nem láthatnak meg, és ami hozzájárul, hogy munkájukat még alaposabban, körültekintőbben végezhessék a betegek érdekében.

Ezért ajánlom olvasásra elsősorban mind a szervátültetésre várók, mind a betegeket kezelő egészségügyi dolgozók számára, de azoknak is, akik csak megismerni szeretnék, hogy mit is jelent a szervátültetés csodája.

Dr. Alföldy Ferenc

Online könyvbemutató

Mocsonoky Anna érintett szülőként írta meg a Szervátültetett vagyok – Történetek visszanyert életekről című könyvet, amelyben különféle transzplantáción átesett emberek, egy élő vesedonor, valamint egy, a halálával három ember életét megmentő szervdonor történetét is megismerhetjük.

A HVG Extra Pszichológia Szalonban vele és szakértőkkel beszélgetünk erről a tabukkal, tévhitekkel és félelmekkel övezett világról.

 • Milyen érzés gyógyíthatatlan betegként felkerülni a transzplantációs várólistára?
 • Hogyan dolgozható fel az, hogy egy idegen szerve válik a részünkké?
 • Miként lehet visszailleszkedni a hétköznapokba, és merni újra örülni?
 • Hogyan lehet a reménytelennek tűnő helyzetekből, veszteségekből jövőkép?

Ajánljuk a beszélgetést – és a könyvet „mindazoknak,

 • akik szervátültetés előtt állnak, vagy már átestek rajta;
 • akik csak megismerni szeretnék, mit is jelent a szervátültetés csodája;
 • akik a lehetetlent lehetővé teszik: hidat építenek élet és halál között;
 • és akik mindeközben szeretetükkel, féltő figyelmükkel ott állnak, segítenek, átölelnek.

Az online program folyamán a hallgatóknak lehetőségük lesz kérdezni a szakemberektől.

Vendégek:

 • Mocsonoky Anna, a kötet szerzője – egy vesetranszplantáción átesett fiú édesanyja
 • Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke – aki maga is vesetranszplantált
 • Feszt Tímea transzplantációs szociológus, a Trappancs Egyesület elnöke, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnökségi tagja – aki a szervátültetett fiatalok és gyermekek beilleszkedéséért dolgozik
 • Dr. Domján Mihály tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta – aki a donorcsaládokat segíti
 • Házigazda:
  Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője

Időpont: 2021. április 14., 18:00 -19.30

Az élő online beszélgetést zárt Facebook-csoportban követheted majd, amelynek során kérdéseket tehetsz fel a szakembereknek. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezen a linken lehet regisztrálni:

https://event.hvg.hu/?kod=OF83311