Májátültetettek rehabilitációs hétvégéje

November 10-12 között tartottuk meg az idei negyedik, májtranszplantáltak számára pedig második alkalommal szervezett rehabilitációs hétvégénket Monoron. A péntek délutáni megnyitón Berente Judit köszöntötte a résztvevőket, és elmesélte, mi ösztönözte a Magyar Szervátültetettek Szövetségét a Képzett Beteg Program elindítására, majd Tilhof Ingrid mutatta be a Szervátültetettek Szövetségének történetét és működését, végül pedig Tari Tamás, a Magyar Májátültetettek Egyesületének elnöke beszélt. Vacsora után Gallus Edit és Tusor Lilla egy játékos ismerkedési esttel oldották a hangulatot, és hozták közelebb egymáshoz az embereket.

Szombaton ismét a szakmai előadások következtek.

Délelőtt a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosai – Prof. Dr. Kóbori László, Dr. Gerlei Zsuzsanna és Dr. Wágner László- tartották meg előadásaikat a májátültetésről, az immunszupresszív szerek hatásairól és a cukorbetegségről. Az orvosi előadásokat a  fórum és kötetlen beszélgetés követte, ahol mindenki feltehette kérdését a gondozó orvosoknak.

Délután után az életmódé volt a főszerep.

Zsibrita Kinga dietetikus a májátültetés utáni helyes táplálkozást mutatta be, dr. Nagy András veseátültetett fogorvos a helyes száj- és fogápolásra hívta fel a figyelmet előadásában . Őket Kiss Erzsébet, Berente Judit és Dr. Tóth Szabolcs követte, akik a mozgás, sport fontosságáról beszéltek.

Vasárnap délelőtt a lelki egészség blokk következett Gallus Edit családterapeuta és Tusor Lilla pszichológussal, akik példákon keresztül bemutatták a szervátültetés utáni lehetséges lelki problémákat, azok okait, és sok sikertörténetet is elmeséltek