Trapi-napok Sümegen

Igyekszünk minden évben úgy megválasztani a Trapi-napok (ami a szervátültetettek hétvégéje) helyszínét, hogy az évek során az egész az ország területét bejárhassuk. Így esett a választás idén a Dunántúlra, azon belül is Veszprém megyére, és az ország egyik gyöngyszemére, Sümegre. A tavalyi évet alapul véve ismét nagy rohamra számítottunk a jelentkezéseknél, hisz az ország egyik legjobb szállodája és legszebb környezete várta tárt karokkal az érdeklődőket. A Hotel Kapitányban 210 szervátültetett és családtagja töltött el egy csodás hétvégét szeptember 15-17. között.

Péntek délután 5 órakor tartottuk ünnepélyes megnyitónkat, ahol Berente Judit, képekkel színesített köszöntő beszédében rövid bepillantást engedett a Trapi-napok történetébe, és a Magyar Szervátültetettek Szövetségének mindennapjaiba. A köszöntőt egy filmvetítés követte, ahol is Gyimesi Anna által készített film került levetítésre, melyet a XXI. Szervátültetettek Világjátékának anyagából állított össze. A megnyitónál nem is találhattunk volna jobb alkalmat a rendezvény folyamán arra, hogy köszönetet mondjuk Lőrinczné Halász Klárának egyrészt azért, hogy sümegi lakosként kapcsolatai révén segített a program szervezésében, másrészt pedig, hogy hosszú éveken keresztül odaadóan és lelkiismeretesen vezette a Transzplantáltak Veszprém Megyei Egyesületét, melynek elnöki tisztségét az idei évben adta át.

A szombat délelőtti orvos-beteg fórumra ismét a budapesti Transzplantációs Klinika orvosait kértük fel, mely felkérésnek szívesen eleget is tettek. Dr. Máthé Zoltán igazgató úr felvázolta a hazai szervátültető centrumok aktivitását, hol mennyi szervátültetést végeznek. Részletezte, hogy szervenként évről-évre egyre magasabb a műtétek száma, és szerencsére az élődonációs aktivitás sem hagyott alább. Előadásának második felében a budapesti klinika elmúlt évi géppark fejlesztéseiről beszélt, és nagyon látványosan szemléltette is azokat diáival. Így tudhattuk meg például, hogy több új dialízis gépet, sterilizáló gépet, valamint intenzív osztályos gépparkot sikerült beszereznie a klinikán támogatásokból és pályázatokból.

A következő előadásban Gerlei Zsuzsanna hepatológus doktornőtől megtudhattuk a Hepatitis kezelések jelenlegi helyzetét és lehetőségeit, valamint az immunszupresszív szerek és a gyümölcsök, gyógynövények kölcsönhatásai terén végzett kutatásokat és tapasztalatokat osztotta meg a közönséggel.

Tudtátok, hogy mosdóhasználat előtt is kezet kell mosni?

… Nem is beszélve használat után! Ilyen, és ehhez hasonló higiéniai témákra is kitért „Tabuk és kórokozók” című előadásában dr. Török Szilárd nephrológus. Előadáscíme elég beszédes. A mindenféle baktériumok mellett a szexualitás, védekezés, és a nemi betegségek is tabuk nélkül szóba kerültek.

Az érdekfeszítő előadások után pedig egy kötetlen fórum vette kezdetét.

Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk a hétvégén, de ha épp nem esett az eső, a hűvös időjárás ellenére délután meg lehetett tekinteni a Sümegi várat, majd 5 órakor egy látványos lovagi játékot nézhetett meg a csapat, aminek végén új lovagokkal bővült a „királyi udvar”. Klári kis meglepetése volt, hogy dr. Reé Józsefet és dr. Török Szilárdot a vár kapitánya lovaggá ütötte.

Úgy gondolom ismét egy pihentető, mégis nagyon tartalmas hétvégén vagyunk túl, ahol a régi barátok újra találkozhattak, és új barátságok szövődhettek.