25 éves a Magyar Paralimpiai Bizottság

Nagyszabású rendezvényen ünnepelte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) megalapításának 25. évfordulóját.

Hazai állami és sportvezetők, sportszakemberek, a tagszervezetei és a támogatói jelenlétében nagyszabású rendezvényen ünnepelte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) megalapításának 25. évfordulóját. 

A Magyar Paralimpiai Bizottságot a mozgáskorlátozott, a látássérült és az értelmi fogyatékossággal élő sportolók érdekében működő országos sportszövetségek 1997. szeptember 13-án alapították meg – hangzott el az Öbölház Rendezvényközpontban megtartott ünnepségen. 

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait. „Ma már mindenki a sport természetes részeként kezeli a fogyatékossággal élő sportolókat, egyesületeket. Küzdelmeik és munkájuk mindenki számára látható, együtt szorítunk értük a hazai és nemzetközi versenyeken, eredményeikre minden magyar méltán büszke. Köszönöm, hogy hazánk hírét öregbítik a küzdőtéren és azon kívül is” – írta levelében Orbán Viktor. 

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár – köszöntőjében kiemelte, hogy fontosnak tartják a fogyatékos sportolók támogatását, azokét is, akik még nem jutottak el a pályafutásuk csúcsára, de minden esélyük megvan arra, hogy paralimpiai, világ- vagy Európa-bajnokok legyenek. 

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Szekeres Pál paralimpiai bajnok, valamint a 12 paralimpiai éremmel rendelkező vívó, Krajnyák Zsuzsanna idézte fel a parasport 25 éves történetének fontosabb állomásait és sikereit. Videóüzenetben méltatta a Magyar Paralimpiai Bizottság munkáját és eredményeit Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint Gyulay Zsolt, a MOB első embere is beszédet mondott.  

A jubileum alkalmából díjazták mindazokat, akik az elmúlt időszakban a legtöbbet tettek a magyar parasport felemelkedéséért.   

Halassy Olivér-díjat vehetett át Hoffmann Judit és Zámbó Diána, Málnai István-díjat kapott Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László.  Plesa István-díj elismerésben részesült Lénárt Ágota és Mayer Ágnes. Paralimpiai Láng-díjat kapott a Magyar Sportújságírók Szövetsége, amelyet Szöllősi György elnök a szervezet nevében vett át. A szervezők a Tokió után visszavonult vívót, Dani Gyöngyit is köszöntötték. 

A rendezvény zárásaként Szabó László, az MPB elnöke emlékeztetett arra: hét évvel ezelőtti megválasztásakor azért választotta a „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni” szlogent, mert meglátása szerint, a fogyatékkal élők közössége nem lehet az élet vesztes oldalán. „Gyenge az a nemzet, amely nem tesz meg mindent a kisebbségéért” – mondta a rendezvény zárszavában.  

Poós Gergő

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/2. számában jelent meg.