A Jóisten a tenyerén hordoz

56 év, 16 műtét, új vese, új élet, új lehetőségek és sok sikerélmény. A Jóisten a tenyerén hordoz.   
Berente Juditnak hívnak.

13 éves koromban diagnosztizálták az előrehaladott vesebetegségem, akkor nem jósoltak nekem hosszú életet. Szerencsére jó orvosokkal és dietetikussal találkoztam, és együttműködő beteg voltam. 16 évig tartottam 40 g-os fehérjediétát, aminek köszönhetően a sikerült a dialízisre kerülés idejét jól kihúzni.

32 évesen kezdtem el a művesekezelést, és nagyon szerencsés voltam, mert 8 hónap után jött a riadó: 1995. szeptember 15-én kaptam új vesét, ezzel egy új esélyt. Huszonötödik éve élek a transzplantált vesémmel.    

  

A veseátültetéstől nem féltem: nagyon vártam, lehetőségként tekintettem rá.  Utána viszont óriási kihívás volt újra magamra találni 4 akut kilökődés, CMV (cytomegalovírus) fertőzés és további 3 műtét után. Nehéz volt elfogadni a gyógyszerek mellékhatásait és nem volt könnyű az új életformát kialakítani.    

De mégis: a vesetranszplantáció óta ÉLEK igazán! A dialízishez képest nagy szabadságot kaptam, új barátokat, új lehetőségeket.  

Gyermekkoromban több sportot kipróbáltam, de amikor komolyabb szintre kerültem volna, a sportorvostól nem kaptam engedélyt.  

Testnevelőtanárnak készültem, de 13-25 éves koromig volt egy hólyagpacemekerem, aminek a vevő része a hasüregben volt, így nem tudtam megcsinálni a felemás korlát gyakorlatokat, és azt mondták, hogy nem írják alá a félévem. Így pályát kellett módosítanom.       

Végül a veseátültetés után elkezdtem úszni és ezt azóta is folytatom. Büszke vagyok rá, hogy a Szervátültetettek Világjátékán és a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán is évről-évre sikerül a magam elé kitűzött célt elérni.

Főiskolás korom óta síelek. Bekéredzkedtem a testnevelés szakosokhoz és velük jártam síelni.  A lövészettel pedig úttörő koromban ismerkedtem meg és az MHSZ keretein belül voltam több évig a lövészcsapat tagja.  

A Szervátültetettek Téli Világjátékán tisztes helytállásra számítok. Számomra a Szövetség vezetése most az első számú feladat, de úgy gondolom, hogy akkor vagyok hiteles, ha én is rajthoz állok.   

Van-e álmom? Az elmúlt negyedszázadban már majdnem minden személyes álmom teljesült. Most a Szövetség vezetőjeként arra törekszem, hogy minél több szervátültetett álma  teljesüljön, és a beültetett szervvel minél tovább tudjanak aktív, teljes életet élni.  

A személyes üzenetem mindenki felé:
Kovácsoljunk  a hátrányból előnyt,  és hozzuk ki mindenből a legjobbat! 

Berente Judit/Feszt Tímea