A karácsonyi időszakról

Ez a felbolydult év mintha közelebb vitt volna minket ahhoz, hogy a lényeget meglássuk.

A karácsony az Úr születése, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Nagyon sok nem keresztény is ünnepli az emberi szeretet ünnepeként ezeket a napokat. Ilyenkor nem csak a lelkünket öltöztetjük ünnepibe, hanem a környezetünket is. Feldíszítjük a lakásunkat, karácsonyfát állítunk, nagyon sok üveggömb világít körülöttünk. Szaloncukor is kerül a fára, ami igazi magyar találmány.

Adventi koszorút is készítünk, amiről tudni kell, hogy Szent András napjára legkésőbb elkészülnek és innentől egy-egy szál gyertyát gyújtunk meg rajta minden vasárnap. Jézus születéséig való várakozást jelenti ez az időszak, a gyertyák az ő életét jelképezik.

Most ebben a felbolydult időszakban kicsit másképpen készülünk erre az ünnepünkre.

Egyébként is egy felbolydult időszak ez, rohangálás a karácsonyi ajándékok után, utolsó kifulladásig gyorsan befejezünk ezt-azt, de ez a felbolydultság most az egész évre igaz volt. Ezzel tükröt tart, pont fordítva kelljen, hogy álljon a karácsony ünnepe. A várakozás, a befelé figyelés, a lelassulás, az elcsendesedés időszaka kellene, hogy legyen. Ez lenne fontos, hogy előtérbe kerüljön.

Ez a felbolydult év mintha közelebb vitt volna minket ahhoz, hogy a lényeget meglássuk. Nem az ajándékozás volt a legfontosabb hanem, hogy közelebb legyünk egymáshoz, hogy vagyunk egymásnak. Addig, míg természetes volt, mint a levegő az együttlét, ez most felértékelődött. Sokan ezt adják ajándéknak, hogy valamilyen módon megpróbálnak találkozni egy séta erejéig, vagy egy messenger hívás erejéig. Egy ilyen nagyon nehéz világban ahol sok szorongást, sok kétséget vet fel egyre erősebben jelen lesz az a kérdés, hogy miben hiszünk igazán? Nem feltétlenül Istenre vonatkozik, hanem az értékekre. Ezt a hitet hogyan tudjuk megőrizni akkor is, ha erre éppen nem nagyon látunk példát, vagy kiutat.

Beszélgetéseink kapcsán mintha már megtanulták volna a szervátültetettek, hogy hogyan hozzák ki a legjobbat, legtöbbet a nehézségekből.

De hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni a helyzetből?

Magányosan hogyan tehetjük szebbé az ünnepeket?

Mivel találhatjuk meg ebben a nehéz évben az ünnepek hangulatát?

Ezeknek a kérdéseknek mentén beszélgetnek szakembereink:  
Dr. Garai Dóra, pszichológus és családterapeuta 
Tusor Lilla, klinikai szakpszichológus 
Gallus Edit, mentahigiénés szakember és családterapeuta 

Írjatok témákat és kérdéseket, amikről szeretnétek hallani, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk, hogy ezekről beszélgessünk!

További részekért a képre vagy IDE kattintva látogassatok el a Lelki immunerősítő oldalára is!