ALSAD Automatikus Diéta- és Életmódtanácsadó Alkalmazás krónikus betegek számára a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Az egészségmegőrzésben mostanában egyre nagyobb szerepet kap a technológia: nemcsak a rendelőben vagy kórházban, de otthon is. Az okoseszközök és speciális helyzetekre tervezett alkalmazások a mindennapi életben, két orvosi konzultáció közt is segítségünkre vannak. Ilyen egy magyar alkalmazás is, az ALSAD (Automated LifeStyleADvice – automatizált életmódtanácsadó alkalmazás), amelyet kifejezetten a krónikus állapotokkal élők igényeire fejlesztettek. Már Nagy-Britanniában is felfigyeltek rájuk, ahol nemrég nyerték el a Tech for health and Wellbeing kategória fődíját Tech Rocketship Awards Europe nevű startupversenyen. Fejlesztésük kiemelten támogatja a vesebetegeket, köztük a veseátültetéssel élőket, akiknek a műtét után is oda kell figyelniük életmódjukra vagy étrendjükre – egyik legkorábbi felhasználójuk és támogatójuk épp egy sportos életet élő, pár éve vesetranszplantációval élő fiatalember. 

A sikeres szervtranszplantációk után sokan egészségesként élnek hosszú évtizedeket: tanulnak, dolgoznak, akad köztük élsportoló, művész, vállalkozó.  Ennek kulcsa az egészségmegőrzés, a helyes étkezés, a rendszeres szűrővizsgálatok, bizonyos gyógyszerek szedése vagy bizonyos rutinok kiépítése és megtartása. Ma már számos alkalmazás támogatja az egészséges életmód napi tevékenységeit, vagy a tervezett, tudatos étkezést, de a vesebetegek ezzel kapcsolatos igényeit kevés elégíti ki. Az ALSAD fejlesztése azonban épp az ő igényeik alapján indult, de támogatják a cukorbetegeket, és azokat is, akik súlyuk normalizálása mellett szeretnének fenntartható, egészséges étkezést és életmódot

Egy nagy informatikai multinál kezdtem el egészségügyi informatikával foglalkozni” – mondta Varga László, az alkalmazás mögött álló cég tulajdonos vezérigazgatója. „Ez akkortájt inkább számítógépeket, kórházi és szakrendelői hálózatokat, betegadminisztrációs rendszereket és diagnosztikai berendezéseket jelentett, mi is ilyeneket szállítottunk. A művesekezelő állomásokra már a saját cégemmel, a NETIS Zrt.-vel kerültem, először oda is informatikai eszközöket és alapvető szoftvereket szállítottuk. De emellett elkezdtünk beszélgetni: mire volna igazán szüksége a betegnek és az orvosnak? Kiderült, hogy a betegek étrendi tanácsadásra és támogatásra, bármikor elérhető, személyre szabott egészségügyi információkra vágynak. Orvosaik pedig arra, hogy nyomon követhessék, mi történik a pácienssel két orvosi vizsgálat között. Az ALSAD-ot így alkottuk meg 2018–19-ben, és az első „élesben tesztelő” páciensek közt volt Attila, aki veseátültetés után kezdte el az ALSAD-ot használni, és azóta példakép és „márkanagykövetünk” lett. 

Attila története 

Attila – teljes nevén Heczendorfer Attila – súlyos veseelégtelensége miatt esett át veseátültetésen. Tisztában van azzal, hogy „második esélyt” kapott az élettől, és olyan életet szeretett volna élni, amelynek középpontjában immár az egészség áll, és ez magában foglalja a sportolást is (spinning, edzőtermi gyakorlatok és a rendszeres sporttevékenységek egyéb formái), valamint az egészségügyi adatainak és testsúlyának folyamatos nyomon követését.

 Ugyanakkor néhány extra kiló leadásával is küzdött. Azért vállalkozott az alkalmazás tesztelésére, hogy kiegyensúlyozottabb, jól megtervezett étrendje lehessen, amely figyelembe vesz minden lényeges szempontot, például a tápanyagokat, a zsír / szénhidrát / fehérjék ideális egyensúlyát, és mindezt professzionális dietetikusok javaslatai alapján teszi. Mivel az ALSAD ezeket az adatokat mind figyelembe veszi és kalkulálja a menü tervezésekor, Attila könnyebben és pontosabban tudta követni és ellenőrizni étkezési szokásait. 

A próbaidőszak végén Attila elérte az „ideális” súlyhoz közeli testtömeget (kb. 7 kilogramm elvesztése után) anélkül, hogy meg kellett volna harcolnia a menütervezéssel, vagy azt érezte volna, hogy mindez túl sok erőfeszítést és időt igényelt volna tőle, „először talán bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az!” – mondta tavaly októberben egy Facebook eseményen sorstársainak. Fél-egy év múlva a laboreredményein is látszott a változás: „a laborleletem lényegében egy egészséges emberé”. Attila ma már nem „teszteli”, csak „használja” az alkalmazást, és másoknak is szívesen ajánlja. Azóta a Magyar Szervátültetettek Szövetsége röplabdacsapatatának is értékes tagja. 

Miben is segíti a krónikus betegeket vagy a szervátültetetteket az ALSAD? 

Három kiemelt területen ad napi segítséget és visszajelzést: 

  • személyre szabott étkezés egyéni diétás célok alapján, 
  • mozgás és egészségügyi (mérhető) adatainak naplózása és elemzése riportok, grafikonok formájában, 
  • illetve személyre és egészségi állapotra szabott tartalomajánló rendszer, szakértők által készített orvosi információkkal. 

Az ALSAD ezen felül azt vallja, hogy semmilyen alkalmazás nem váltja ki teljesen a „humán” orvosok munkáját, legfeljebb segíti azt. Ezért, ha a felhasználó megadja a hozzájárulását, az alkalmazás adatai (mérések adatai, étkezési napló, fizikai aktivitás mért adatai) megtekinthetőek a választott orvos és dietetikus által, segítséget nyújtva az egészségügyi szakembernek a további terápia kialakításához. Ezenkívül az a dietetikus, akivel a felhasználó az ALSAD-on keresztül összekapcsolódik, közvetlen segítséget is nyújthat. Közösen tudják kialakítani a felhasználó étkezési céljait (a kívánt testsúllyal, vagy a különféle tápanyagok optimális arányainak beállításával), és a dietetikus egyéni mintaétrendet is adhat a felhasználónak. 

Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ) szakképzett és tapasztalt dietetikusi csapat vizsgálta át aprólékosan azokat a tartalom-adatbázisainkat, amelyekből a felhasználók napi étrendterve felépülhet. Ide tartoznak az alapanyagok (és azok tápanyagtartalmáról szóló információk), az ételek receptjei, és azok a diétákmintaétrendek, amelyeket bizonyos célok és elvárások mentén állítottak össze korábban dietetikus szakértők. 

Az átvizsgálás után megkaptuk a Magyarországon eddig egyedülálló elismerést, amely azt jelenti, hogy a krónikus betegséggel élőknek ajánlja az MDOSZ szakértői csapata az ALSAD szolgáltatását és a benne lévő étrendi tartalmakat. Az alapanyagok, receptek és diéták variációja a szoftver segítségével alkalmas arra, hogy a felhasználó egyedi igényeit és diétás céljait a dietetikus szakértő iránymutatása mellett a legoptimálisabban szolgálja. 

Étkezést tervezni és naplózni lehet rendszeres dietetikusi segítség nélkül is: az alkalmazás algoritmusa, a beépített mesterséges intelligencia segíti hétről hétre a felhasználót a változatos, számára legmegfelelőbb étrend kialakításában. 

Tudjuk, hogy már sokan használnak valamilyen okoseszközt, és sokan barátkoznak már a különféle egészségmegőrzést támogató alkalmazásokkal, bár még mindig újdonságnak számítanak. Szeretnénk, ha különösebb kockázat nélkül megismerkedhetnének a krónikus betegek és a szervátültetettek az alkalmazással, és visszajelzést is kaphatnánk tőlük, hogyan értékelik a szolgáltatásait. Az alkalmazás beépített tudástárából pedig személyre szabottan kaphat mindenki ajánlást, tartalmakat. Ezek hasznosságáról, alkalmazhatóságáról is szívesen vennénk visszajelzéseket, azt szeretnénk, ha a felhasználó a »Dr. Google« helyett ezeket a hiteles, a felhasználó állapotához illeszkedő információkat használná, ha orvosi témában keres tanácsot.” – tette még hozzá Varga László. 

Az ALSAD mottója „just my health” is azt üzeni mindenki számára, hogy a saját egészségéért saját maga tudja a legtöbbet tenni

További információ: www.vesebetegdieta.hu