Amit tudnod kell a Covid 19 járványról

Amit tudnod kell a COVID 19-ről a negyedik hullám küszöbén hiteles szakemberektől, közérthetően.

Mit mutatnak a COVID adatok, mire számíthatunk?
Mit kell tennem, hogy elkerüljem a megfertőződést?
Mi tegyünk, hova forduljunk, ha átestünk már a fertőzésen és panaszaink maradtak vissza?
Hogyan hat a lelkünkre a járvány?

Mindezen kérdésekre egyszerűen érthető, hiteles választ kapunk a videók megtekintésével.

Már oltott vagyok, nekem is szükségem van erre? Határozottan IGEN!

A járvány még sokáig velünk marad és ugyan az oltás bizonyítottan megvéd a súlyos állapot kialakulásától, de a vírussal való találkozástól nem. Ezért kell ismernünk a legfrissebb információkat.

Nem vagyok oltott, bizonytalan vagyok, vagy nem hiszek benne. Érdemes megnéznem? IGEN!

Fontos megismerni a legújabb eredményeket, tapasztalatokat ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk.

Túl vagyunk világszerte az ötmilliomodik járvány okozta halálozáson és beléptünk a 4. hullámba Magyarországon is. Az eltelt másfél év alatt számtalan dolgot megtanultunk a koronavírusról, és világszerte gyűlik a tapasztalat a védőoltások hatásosságáról. Mit mutatnak nekünk a külföldi adatok? Miben más a delta-variáns és hogyan védekezhetünk ellene? Erről beszél nekünk Dr . Kemenesi Gábor biológus, víruskutató a fertőző betegségek, az új kórokozók és az állatokról emberre terjedő megbetegedések egyik hazai szakembere, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

„A delta-variáns terjedése óta már közismert, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. Azok, akik eddig nem vették fel a vakcinát, vagy illetve, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, könnyebben fertőződhetnek meg a delta variánssal”

Kevés az a szerencsés ember, aki bármilyen maradványtünet nélkül vészeli át a fertőzést. Legtöbben még hónapokkal később is panaszkodnak fáradságra, alvászavarra és még sok minden másra. Ezeket a tüneteket nevezzük poszt-COVID szindrómának.

Hogyan ismerhetem föl a tüneteket?

Hová fordulhatok panaszaimmal?

Ehhez nyújt segítséget Dr. Bohács Anikó, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense.

Testi és lelki egészség

Testünkre még csak-csak, de a lelkünkre nem figyelünk eléggé, pedig az egészségünk a kettő összhangján múlik. A COVID járvány okozta lelki sokk, megfertőződés nélkül is okozhat súlyos lelki bántalmakat néha észrevétlenül is. A lelki bántalmak pedig testi panaszokhoz is vezethetenek.

Hogyan ismerhetem fel magamon, hozzátartozómon ezeket a tüneteke?

Mit kell tennem ellene?

A felismeréshez és megküzdéshez nyújt segítséget Dr. Garai Dóra pszichológus szemléletes előadása.

A ki szeretne még többet megtudni a vírusról, felépítéséről, tulajdonságairól, annak figyelmébe ajánljuk Dr Gerlei Zsuzsanna főorvos, a Semmelweis Egyetem infektológus-hepatológusának előadását.