Az új élet kezdete

Nem hiába nevezik az új élet kezdetének a szervátültetés napját! 2007. június 1-én vesetranszplantációm után ezt megtapasztaltam. 

 13 éves koromban egy futóverseny után jelentkező torokgyulladás miatt vesemedence gyulladásom lett. Pár hét kezelés után gyógyultként hazaengedtek az orvosok. Ám ettől kezdve lassan romló vesekárosodással kellett számolnom. A szerv funkciói gyengültek annyira, hogy 36 éves koromra a vesepótló kezelés lett a további életben maradásom lehetősége.  

A kilátástalan depresszív betegségtudatos helyzetemből megmenekültem. Csodálattal adóztam az orvostudomány felé és óvatosan barátkoztam új szervemmel, amellyel függetlenné, szabaddá váltam a mindennapos korházi kezelésektől. 

Műtét után legfontosabb dolgom volt, hogy jól érezzem magam, egészségesen éljek. Becsüljem meg a kapott ’ajándékot’. Számomra az egészséges életmód a sportos életvitelt is jelentette.  

Gyermekkorom óta mozgékony vagyok. Akkoriban sokféle sportot kipróbáltam. Vesebetegként tiltottak a fizikai terheléstől. Ezért olyan sportot kellett választottam, amely kíméletes, mégis jó erőben tart. 

Magyar Szervátültetettek Szövetsége által megismerhettem sorstársaimat, akik szintén pozitív gondolkodásúak, életvidámak, szeretik a sportot és segítik, támogatják egymást. Lehetőséget kaptam, hogy válasszak sportágat, biztosítottak edzőt és megteremtették az edzés feltételeit. Nemzetközi versenyekre is eljuthattam megméretni magamat más országok atlétáival.     

Sportolás közben érzem a szabadságot, az erőt. Utána pedig a békességet, kiegyensúlyozottságot, nyugalmat.  

A versenyekre többnyire egyedül készülök. Csapattársaimmal a közös edzéseken és a versenyek alkalmával találkozok. Itt mindenki ismeri a másik múltját, történetét, azonban az edzéseken mégsem a betegségről beszélgetünk, hanem együtt motiváljuk, buzdítjuk egymást a közös célok és eredmények elérése érdekében.  

A 4×400 méteres férfiváltó: Zilaj Csaba, Mezei Gergő, Gelencsér Róbert, Jánka Sándor

Szervátültetettek idei Világjátékán 100 és 200 méter síkfutásban harmadik, távolugrásban ötödik, súlylökésben hatodik helyezett lettem. A 4×100 méter váltófutásban harmadik, 4×400 méter váltófutásban ötödik helyen végeztünk. 

Nagyon éles volt a küzdelem. Mindenki nyerni akart. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült dobogóra állnom 100 és 200 méter után. Szintén büszke vagyok a 4×100 méter váltóban elért harmadik helyezésünkre.  Itt fokozott izgalommal álltunk rajthoz. Nem hibázhattunk. Csak az Egyesült Királyság váltója volt gyorsabb nálunk. 

Minden szervátültetettnek üzenném, hogy találjon egy kedvére való mozgásformát és kezdje el gyakorolni. A teste meg fogja hálálni! Lehet az indulás nehéz lesz, de az eredmény annál csodálatosabb. A sport által ellenállóvá válnak a betegségekkel szemben, így hosszabb életet remélhetnek.

Mindenkinek értékes az élete, de mi, szervátültetettek még inkább megbecsüljük, értékeljük.  

Gelencsér Róbert/Feszt Tímea

Az M4 Év Sportolója Gála idei jelöltjei