Nem tudom, milyen sport nélkül élni

2003 januárjában kaptam vesét. Azóta szerencsére teljes életet élek. Gyerekként éltem meg a vesebetegséget, így talán kicsit egyszerűbb volt nekem.

A veseátültetésemre való riasztást soha nem felejtem el: fizika dolgozatra tanultam, ekkor hetedik osztályos voltam. Az esti vacsoránál csörgött a veseátültetésre hívó telefon. A Nagymamám csak annyit kérdezett tőlem, hogy tudom-e, most most mi lesz? Mondtam, hogy persze: elmarad a dolgozat. Nem voltam már akkor sem különösebben izgulós típus…

A sikeres vesetranszplantáció után nagyon örültem, hogy vége a művesekezelésnek és teljes életet élhetek: sportolhatok és szabadon járhatok bárhova.

14 éves voltam, amikor a veseátültetésem történt.  Volt egy közelemben élő fiatal veseátültetett srác, Baranyai Andornak hívták.  Ő buzdított és mesélt a szervátültetettek sportjáról. Az Ő hatására kerestem meg a Magyar Szervátültetettek Szövetségét.

Világéletemben sportoltam, amikor a művesekezeléshez szükséges cső volt a hasamban, akkor is elmentem focizni, kondiztam és asztaliteniszeztem is.  Nem is tudom, milyen lehet az élet sport nélkül.

2006-ban Pécsen rendezték meg a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságát. Ekkor még juniorként versenyeztem az atléták között, majd a következő években minden Európa Bajnokságon és Szervátültetettek Világjátékán részt vettem. Mindig sikerült elérni, azt, amit kitűztem célnak.  Eljutottam minden kontinensre, rengeteg embert megismertem és minden versenyszámomban világbajnok lettem – legalább egyszer.

Sokkal jobban szeretek csapatban dolgozni: a futóváltóban is mindig jobb időket, szebb mozgással futottam, mint az egyéni számaimban – szerintem ez mindent elárul.

A 4×400 méteres férfiváltó: Zilaj Csaba, Mezei Gergő, Gelencsér Róbert, Jánka Sándor

A 2019 évi Szervátültetettek Világjátékán 100 méter síkfutásban az ötödik lettem, a 4×100 méteres futóváltóban a harmadik, és a 4×400 méteres futóváltóban az ötödik végeztem/végeztünk.

A 4×100 méter egyáltalán nem az én erősségem, befutó emberként mégis sikerült szépen mozogva a 14 ország versenyében a bronzérmet megszereznünk.

Akik kapcsolatban vannak a sporttal, azok tudják, hogy miről beszélek, egészségesnek érzik magukat, erősnek, magabiztosnak.  Akik nem sportolnak, jobb lenne, ha saját maguk miatt elkezdenének mozogni, mert nagyban segít leküzdeni a problémákat, és szerintem nagyon szép példák állhatnak előtte minden sportágban.

Jánka Sándor/Feszt Tímea

Az M4 Év Sportolója Gála idei jelöltjei