Elvégezték a tízezredik hazai szervátültetést

Február közepén végezték el a tízezredik szervátültetést Magyarországon, a kombinált szív-és vesetranszplantációt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosai hajtották végre. A tízezredik műtéthez kapcsolódóan a Semmelweis Szalonban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a kormány mintegy 3 milliárd forintot különített el a hazai tüdőtranszplantációs program bővítésére.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, „a szakmai teamek és eszközök világszínvonalúak, a finanszírozás rendelkezésre áll, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint ma már csak donorkérdés, hogy mennyi transzplantáció történik Magyarországon.” Egyben történelmi jelentőségűnek nevezte Magyarország Eurotransplanthoz történő 2013-as csatlakozását.

Az államtitkár hozzátette: az európai szervkoordinációért felelős szervezethez történt csatlakozás óta 30 százalékkal emelkedett a magyar betegekbe beültethető donorszervek száma. Úgy fogalmazott, a magyarországi transzplantációk területén van még teendő, mint mondta, a következő fontos lépés a műtéten átesett betegek rehabilitációja lesz.

Szabolcs Zoltán, a Semmelweis Egyetem szívtranszplantációs program vezetője a tízezredik operációról elmondta, az tulajdonképpen egy kettős szervátültetés volt, egy 34 éves nő kapott egy műtét keretében szívet és vesét. A páciens, akinél hét évvel ezelőtt már történt egy szintén kettős szív-vese átültetés, jól van, jelenleg rehabilitálják. A beteg a februári műtét előtt 36 napot töltött a sürgősségi várólistán, és 31 sikertelen szervfelajánlás után sikerült számára megfelelő szervet elfogadni – ismertette a szívsebész professzor.

Forrás és teljes cikk →