Ez a dal a miénk is, szervátültetetteké!

A szervátültetettek jószolgálati nagykövete, Karácsony János James, egy egészen különlegesen új hangzásvilágot mutat be a Csík zenekar, A dal a miénk című új lemezén.

A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albuma az LGT előtt tiszteleg, amelyen közreműködött James mellett Presser Gábor, és Kovács Kati is. Egyszerűen elképesztően újszerűen, dinamikusan szólnak a régi LGT számok, egy teljesen új zenei köntösben. Amikor először hallottam és láttam őket előadni az Embertelen dalt, csak néztem és nem akartam elhinni: kívülről tudom a szövegét, a dallamát és most mégis, valami fenomenális új energia jött át hangszerekből, zenészekből. A gondosan hangszerelt mű újra hatalmasat üt!

A szöveg, ahogy a legtöbb LGT számé örökzöld, ma is aktuális. A népi hangszerelés finomsága, pergése sok olyan szövegrészt emel a magasba, amelyre talán korábban nem is figyeltünk fel. És itt lép be a dalszöveg, amely most is ragyog, ahogy tette ezt a jövőre 50 éves LGT valamennyi koncertjén.

A „Kicsi” (Pici) Presser Gábor, az „Indián” (James) Karácsony János és a Csík János vezette 30 éves zenekar valamennyi tagja jól hallhatóan örömzenét játszik.

A népi hangszerek tisztasága, a zenészek lelke és a dalszövegek igazsága egy új dimenziót nyit meg előttünk. A magyar zene, a magyar zenészek, és a magyar tradíciók nemcsak egykor adtak értéket a világnak, ma is ezt teszik. Ennek egyik gyöngyszeme a Magyarország című dal. Az LGT dalok átdolgozása Szabó Attila, a Kossuth-díjas Csík Zenekar hegedűse, gitárosa munkájának gyümölcse. Kapcsolata Presser Gáborral több, mint 10 évre tekint vissza. A CD-n, amely a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg, a két LGT-zenész mellett a Rock and rollerben Kovács Kati, illetve szájharmonikán Ferenczi György is hallható. És James hangja, aki többször játszott nekünk, értünk szervátültetettekért, most is hamisíthatatlanul örök.

Itt meghallgathatjuk James kétnyakú gitárját az embertelen dalban:

A dal a miénk című lemezt idén ősszel mutatták volna be élőben, de mint annyi mindent, a járvány ezt is felülírta.

Egy dolog azonban a járványnak sem sikerült: A CD elkészült és akár karácsonykor is felcsendülhet otthonunkban, ha megrendeljük INNEN, vagy a képre kattintva!

2020.12.16.
Dr. Grózli Csaba