Szervátültetettek a Holdon

Az 1 milliárd lépés megtétele egy lépéssel kezdődött…

Az október 5-én kezdődött kihívás az volt, hogy szervátültetettek, szervátültetésre várók, egészségügyi szakdolgozók, családtagok, barátok, szimpatizánsok tegyenek meg 10 hét alatt 1 milliárd lépést, tehát a Holdig és vissza. Igazi bajnokként a világ transzplantált közössége 46 nap alatt érte el ezt a célt, bizonyítva azt, hogy „az élet ajándéka működik”. A kihívást nem hagytuk abba az 1 milliárd lépésnél, folytattuk, így összességében majdnem elértük a 1,5 milliárd lépést!

Transzplantáltak, élődonorok, donor családtagok, egészségügyi szakemberek, barátok, család és kollégák mind-mind meghívást kaptak, hogy csatlakozzanak, a cél az egészség és erőnlét javítása, valamint a szervátültetés népszerűsítése volt.

Összesen 3264 résztvevő volt 64 különböző országból a világ minden tájáról: ez 717 csapatot jelentett. Hong Kong csapatai már az elején átvették a vezetést, a győztes hongkongi „HKSteps2020” csapat hatalmas, 24 millió lépéssel járult hozzá a kihíváshoz.

A kihívás támogatója

Az 1 milliárd lépés kihívást a Novartis büszkén támogatta, mint egy olyan online testmozgási programot, ami arra ösztönözte a transzplantált betegeket és az egész közösséget, hogy maradjanak aktívak és ünnepeljék az életet. A Novartis maga is példát mutatott, 98 csapattal csatlakoztak a kihíváshoz és 10%-kal járultak hozzá az összes lépésszámhoz.

A kihívás kimagasló sikert aratott a WTGF felmérésének előzetes eredményei alapján: azt mutatja, hogy a résztvevők 88% -a napi lépések számát akár több mint 5000 lépéssel növelte. Kétharmaduk arról számolt be, hogy ennek eredményeként javult a fitnesz szintje, és 92% azt azt válaszolta, hogy a kihívás motiválta őket arra, hogy aktívak maradjanak egy nehéz és kihívásokkal teli évben.

„A Covid-19 nagy mennyiségű stresszt, félelmet és szorongást váltott ki, különösen a „magas kockázatú” populáció, például a transzplantáltak körében. A résztvevők 80%-a jelezte, hogy ez a kihívás pozitív hatással volt életminőségükre – mondta Chris Thomas, a WTGF elnöke.

A kihívást a MoveSpring platform alkalmazással aktiválták, amely lehetővé tette a résztvevők számára, hogy szinkronizálják fitneszeszközeiket, vagy manuálisan adják hozzá a napi lépéseket. Lehetővé tette azt is, hogy más fitnesz tevékenységeket lépésekké alakítsanak át, biztosítva az összes mozgás számolását. Könnyedén nyomon követhető volt a saját csapat előrehaladása, személyes eredményei, az általános cél, és látható volt, hogy más csapatok és résztvevők hogyan teljesítenek ebben a kihívásban.

„Az alkalmazás egészséges és szórakoztató versenyt hozott létre a csapatok között, aktívak voltak a különböző hírcsatornák és csevegő fórumok, valamint minden héten szórakoztató kihívásokat tett közre a WTGF, ráadásul kapucnis pulcsit sorsoltak a játékosok között. Közösségként mindenki sétáiról és környékéről láthattunk képeket, megoszthattuk kedvenc receptjeiket, megismerkedhettünk négylábú barátokkal, megtapasztalhattuk kreativitásukat és„ virtuálisan ”bejárhattuk a világot. Valóban úgy éreztem, hogy más emberek országait és kultúráit tapasztaltam, egy olyan időszakban, amikor az utazás és a társadalmi interakció olyan nagy kihívást jelentett. „

 Colin White, a WTGF megbízottja és a Team Ireland csapatmenedzsere.

Magyarország 87 csapattal vett részt kihívásban: 388 ember gyalogolt „együtt”, közben az erre a célra létrejött facebook csoportban folyamatosan megjelentek az eredmények, valamint a résztvevők fotói.

A WTGF kapcsolattartója a magyar csapatból Szabó Gabriella (vesetranszplantált asztaliteniszező) volt, a magyar csapat koordinátora Feszt Timi volt: mindenkinek sikerült segítséget nyújtani a 10 hét alatt, a regisztrációtól a lépésszámláláson át a frissítésig.

Gabi és Timi munkájának köszönhetően a csapat már hetek óta tudta, hogy a dobogó második foka reális elképzelés, mindenki gyalogolt, gyalogolt és gyalogolt ezért.

A nemzetek versenyében

Magyarország 86 csapattal, 384 résztvevővel és mintegy 160 millió lépéssel a második helyen végzett, megelőzve az Egyesült Államokat, Németországot vagy Franciaországot. A 64 ország 3264 résztvevőjével zajló versenyen az első Hong Kong lett.

A csapatok versenyében

két magyar csapat is bekerült a legjobb ötbe:
A Nógrádteam-HUN csapatában két veseátültetett atléta, egy csontvelő-átültetett atléta és két szimpatizáns gyalogolt, ők együtt szerezték meg a csapatok versenyének a NEGYEDIK helyét:

  • Mezei Gergő,
  • Venyercsán László,
  • Zilaj Csaba,
  • Venyercsán Bence,
  • Pázmándi Zsófia

A csapatok versenyének az ÖTÖDIK helyén a Délvidék-HUN csapata végzett, egy veseátültetett és egy szívátültetett gyaloglóval, valamint két családtaggal és egy baráttal egészültek ki:

  • Kancsó Gábor
  • Visnyei Ervin
  • Visnyei Éva
  • Visnyei Zsófi
  • Bajtai Krisztián

Gratulálunk minden résztvevőnek, jövőre várjuk azokat is, akik idén még nem csatlakoztak!