Bemutatkozik a Szervdonor Családokért Alapítvány

Történetünk több, mint kilenc évvel ezelőtt kezdődött a fiunk halálával, aki szerveivel három embernek adott esélyt egy új életre. Az évek során kialakult, hogy minden évben ugyanakkor emlékezünk meg egy családi-baráti összejövetellel fiunkról. Sokáig kerestük a válaszokat a kérdéseinkre. Az első áttörést a szervátültetettekkel történő találkozás hozta meg. Ekkor kezdtünk el gondolkozni azon, hogyan tudnánk méltó emléket állítani a donoroknak, hogy megőrizzük és ápoljuk emléküket a szervátültetettek bevonásával. 

Kiskunfélegyházán, ahol fiunk nyugszik, új ravatalozót kezdtek tervezni. Ekkor rajzolódott ki egy emlékhely képe bennünk, ahol együtt tudunk megemlékezni szeretteinkről. A mi és a fiunk barátai, valamint a városvezetés nagy lelkesedéssel fogadták az ötletet, és minden segítséget megadtak az emlékhely megvalósításához. 

2018 szeptemberében került átadásra a szervdonorok emlékhelye Kiskunfélegyházán, az Alsó temetőben. Azóta minden év szeptemberében donorcsaládok és szervátültetettek közösen tartunk itt megemlékezéseket. 

Az alapító Csikós Józsefné, Irma, és Huszár Csaba kurátor

Az emlékhely átadása előtt és azt követően is sok megkeresés érkezett, hogy beszéljünk a történetünkről, ezzel erőt adva és példát mutatva sorstársainknak. Már az első gondolatainkban felmerült egy alapítvány létrehozásának szükségessége annak érdekében, hogy segítsük, támogassuk a donorcsaládokat, valamint a szervadományozással kapcsolatos információkat minél szélesebb körhöz eljuttassuk. Az évek alatt a fiunk barátain kívül egyre többen jelentkeztek, hogy támogatni szeretnék az elképzeléseinket. 

Ennek eredményeként 2020. szeptember 22. napján bejegyzésre került a SZERVDONOR CSALÁDOKÉRT ALAPÍTVÁNY, melynek alapítója a Csikós család. 

Az alapítvány célja

a szervdonorok emlékének megőrzése és ápolása. Ennek érdekében a következő célokat tűztük magunk elé: 

  • a kiskunfélegyházi emlékhely fenntartása, karbantartása, ápolása, illetve további szervdonorok nevének feltüntetése; 
  • a szervdonorok emlékének megőrzéséhez kapcsolódó rendezvények szervezése; 
  • lelki segítségnyújtás a donorcsaládok részére a gyász feldolgozásában szakember közreműködésének biztosításával, továbbá a donorcsaládok részére mentális, szociális támogatás nyújtása; 
  • a szervadományozással kapcsolatos információk minél szélesebb körű terjesztése.  

Várjuk a donor családok jelentkezését, mert együtt könnyebb a terheket elviselni, és együtt többre vagyunk képesek. 

Az alapítvány székhelye: 6100 Kiskunfélegyháza, Kálvária utca 26. 

Alapító: Csikós Józsefné, Irma  
Telefon: 20/581-1805 
e-mail: irmakiss@freemail.hu 

Kurátor: Huszár Csaba  
Telefon: 20/929-4708 
e-mail: csaba.huszar@icloud.com 

Számlaszám: OTP 11732071-23258039 


Az eredeti cikk a Szervusz újság 2020/2. számában jelent meg.