Ezüstgerely 2020 – Fotósunk is a kiállítók között!

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban csütörtökön kihirdették az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben pályázat díjazottjait, és megnyitották azt a kiállítást, amelyen megtekinthetők a legjobb alkotások.

„A hétköznapokban nem is gondoljuk át, mennyire összetartozó terület a sport és a művészet. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy vannak, akik a mozgást is terápiára használják, és terápiás módszer, sok mindenre gyógyír például a festészet is” – mondta megnyitó beszédében Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, hozzátéve, ez a kiállítás azoknak az ünnepe, akik a sporttevékenységeket művészi alkotásokba, grafikákba, festményekbe, szobrokba öntik.

Idén is igen magas számban, egész pontosan 248 alkotás érkezett be 54 fotóstól a Sportfotópályázatra, közölte Bánkuti András, fotóriporter. Ezüstgerely-díjas lett Illyés Tibor, az MTI fotóriportere öt sorozatával és egy fotójával.

Szekeres Máté – szövetségünk fotósa – pedig bekerült a kiállítók közé „Teljes élet” című fotósorozatával és 4 sportfotójával, így az ő fényképeit is megtekinthetik az érdeklődők a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban egészen augusztus 16-áig!

„Teljes élet” című fotósorozat

Képzőművészet és az Alkalmazott művészet pályázatai között a kortárs művészet szinte minden irányzata megtalálható, mondta a Ferenczy Noémi-díjas iparművész Kerecsényi Csilla. Az előbbiben 60 pályázó 116 alkotása, utóbbiban 9 pályázó 26 alkotása közül Ambrus Éva „Küzdelem” című festménysorozata, illetve Dluhopolszky László karikatúra-sorozata lett a legjobb műfajában.

Sportirodalom kategória 16 pályázó 21 alkotását vonultatta fel. A művek többségében a szakmaiság került előtérbe. „Még mindig hiányoznak a szépirodalmi, illetve novella alkotások” – jelezte dr. Szikora Katalin, a TE egyetemi docense. Ez sem kisebbíti értékét az Ezüstgerely-díjas Dénes Tamás „A magyar sportújságírás története” című könyvének. 

Dobor Dezső sportújságíró, a Film-videó kategória bírálója elmondta, 8 pályázó 11 alkotása közül egy sem ütötte meg azt a mércét, hogy a fődíjat kiérdemelje. A II. helyen díjazott „A magyar Olympiász – Vermes Lajos és a Palicsi Játékok” egy hézagpótló alkotás. Egy nagyszerű sportember életútját mutatja be a film.

https://www.facebook.com/sportmuzeum/photos/a.526362047446772/3096634403752844/?type=3&theater

Forrás: olimpia.hu