Hosszú idő után ismét megrendezik a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát

2022. augusztus 12-én 14 órai kezdettel a Magyar Sport Háza földszinti nagytermében tartotta ünnepélyes csapatgyűlését a szervátültetettek csapata a közelgő Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága előtt. Az eseményen beszédet mondott Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

Az idei eseményen magyar csapat tagjaként összesen 52 versenyző: 9 máj-, 4 szív-, 1 tüdő-, 31 vese-és 5 csontvelő- transzplantált, valamint 2 művesekezelt, veseátültetésre váró sportoló vesz részt.

A csapat tagjai összesen 113 egyéni versenyszámban és 41 csoportos versenyszámban (párosok, tripla mix, váltók, röplabda) indulnak.

Idén 15 olyan sportoló is helyet kapott, akik először vesznek részt  a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán. Számukra az EB bizonyára nagy élmény lesz, s reméljük, hogy ez a Szervátültetettek Világjátéka előszobája is.

Szeretném őket bemutatni:  

  • Szabó Bence, Móricz Barnabás, Gubai György, Pataki Csilla asztalitenisz 
  • Grosz Klementina darts
  • Szabó Ilona petangue 
  • Somogyi Farkas Pál, Szervánszky Zsolt röplabda
  • Könözsy Péter squash
  • Végh Ágota, Szabó R. Orsolya tenisz
  • Lakatos András, Boldizsár Attila tollaslabda
  • Körösztös Csaba, Pengő László úszás

Új edzők: Csoma Ferenc atlétika, Sallai Mátyás bowling ezdő   

Az idei viadal azért is különös jelentőségű, mert a világjárvány miatt 2020. márciusa óta a szervátültetettek valamennyi nemzetközi versenyét törölték, így hosszú idő után ez lesz az első Európa-bajnokság. A viadalnak Oxford városa ad otthot.

Az első Európa-bajnokságot 2000-ben, Athénban rendezték, I. Pan-European Athletic Games néven,

ám akkor még csupán vesebetegek mérhették össze tudásukat és teljesítményüket. Magyarországot már akkor igen erős csapat képviselte, hiszen akkor is, s azóta is szinte minden alkalommal az éremtáblázat élvonalában zártunk, sőt, rendszerint a dobogósok között végezünk a nemzetek összesített pontversenyében. A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége 2001-ben alakult budapesti székhellyel. A szövetség misszióijául tűzte ki, hogy a műtéten átesett sportolók is részesei legyenek nemzetközi versenyeknek.

Magyarországon jelenleg több mint ötezer-kétszáz szervátültetett él.

Az ilyen beavatkozáson átesettek életében az aktív testmozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének egyik legfontosabb küldetése, hogy a műtéten átesettek szabadidős sporttevékenységét és versenysportját népszerűsítse, támogassa és fejlessze. Az Európa-bajnokságra utazó élsportolók a szervezethez hasonlóan képviselik a missziót. Nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet!

Berente Judit beszédében megköszönte mindenkinek, akik a sportolókat felkészítették és részt vettek a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága előkészületeiben. Kiemelte az utógondozó orvosok munkáját, akik segítenek abban, hogy sportolóink a lehető legjobb kondícióban legyenek, a Trappancs Egyesületnek, hogy ismét küldenek utánpótlást, illetve nem utolsó sorban az összes egyesületi elnöknek és vezetőség tagjainak is köszönetét fejezte ki az edzőtáborok megszervezésért.

Idén a sportolókat kiegészítve Tóth Szabolcs doktor ismét elkíséri a csapatot az EB-re. A csapat ügyeit idén is Dr. Rideg Ákos team manager fogja kint vezetni, segítségre pedig Poós Gergő a Szövetség sportmunkatársa lesz. Az idén is két önkéntes fotóst viszünk magunkkal, Szekeres Mátét akit már mindenki ismer, és a stratégiai és orvos igazgatónkat Dr. Grózli Csabát, aki lelkes amatőr, úgyhogy a fotózásba ő is bekapcsolódik majd. Feszt Timi kezében is ott lesz a kamera, és folyamatosan frissíti majd a közösségi média oldalakat és a honlapot. Kovács Szilárd az idén is forgatja a filmet, a média megjelenéseinket pedig Törőcsik Zsolt segíti majd itthonról, és persze a fotós sportolóink is segítik majd a média-csapatot akik a versenyük befejezése után majd kamerát fognak a kezükbe: Jakab Ivett, Dobos Péter.

Az elnökség tagjainak és az iroda munkatársainak is jár az elismerés, Tilhof Ingridnek, Burja Ilonának és Kotáné Cziegler Andreának fáradhatatlan munkájukért, illetve a repülőjegyek megszerzéséhez nyújtott segítéségéért Szerványszky Zsoltnak. Végezetül pedig Szabó Gabinak – aki a WTGF sportoló bizottságának is a tagja – és Mihálovits Tamásnak a sportolói kézikönyv fordításához nyújtott segítéségét köszönte meg a Szövetség elnöke.

Berente Judit, beszédében legvégül a sportolókhoz szólt:

Kedves Sportolók!  

„Az edzőtáborok egy része még tart, ezen a héten csütörtökön befejeződik a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága felkészülése és szombaton ismét elindulunk. Remélem, hogy megismételve korábbi sikereinket a nemzetek összesített pontversenyében ismét megszerezzük majd a dobogós helyet.  

Örülünk majd minden sikernek, de a legfontosabbat ne feledjétek. „Nem a győzelem, a részvétel a fontos”  hiszen mi már mindannyian nyertesek vagyunk azzal, hogy új élet kaptunk ajándékba.  

De az, hogy ezzel az új élettel hogyan gazdálkodunk a mi felelősségünk, s Ti akik a válogatott tagjaiként ültök itt, a példaképei lehettek mindazoknak, akik még a szervátültetésre várnak, vagy már átesetek rajta. Küzdjetek úgy, hogy ez nem csak egy sportverseny, hanem számotokra küldetés is.”

Covid mentes sikeres szereplést kívánok! 

Berente Judit, MSZSZ – Sajtóközlemény