25 éves jubileumát ünnepelte a debreceni veseátültetés

A Debrecen Egyetem Általános Orvosi Kara, Szervtranszplantációs nem önálló Tanszéke, a DAB Szer,- és Szövetátültetési Munkabizottsága, A DAB Orvostörténeti Munkabizottsága és az Alapítvány a Kelet-Magyaroszági Transzplantációért  közös szervezésében szeptember 23-án  tudományos ülésre került sor a debreceni DAB székházban, melyre nem csak a szakma hazai képviselői, de a betegszervezetek is meghívást kaptak. 

Az ülés nyitó előadását Dr. Asztalos László tartotta Gondolatok az első 25 év kapcsán – címmel. Prezentációjában összefoglalta a debreceni szervátültetés történetét, bemutatta az első negyedszázad küzdelmeit, nehézségeit és sikereit. A programban további részében neves hazai és külföldi előadók szerepeltek.  Az előadások sorát Dr. Nemes Balázs Hol tartunk? Melyek a továbbfejlődés lehetőségei? összefoglalója zárta.

A tudományos ülést követően Debreceni Református Nagytemplomba invitálták a résztvevőket egy jótékonysági koncertre. A koncert programjában szerepelt Dr. Lázár Norbert orgonajátéka, valamint a a Four Fathers énekegyüttes műsora. A koncert során első alkalommal került sor a Kelet –Magyarországi Transzplantációért díj átadására, mellyel Dr Asztalos Lászlót jutalmazták, akinek odaadó munkája nélkül nem valósulhatott volna meg a kelet-magyarországi szervátültetési program, és nem jöhetett volna létre a Transzplantációs Tanszék Debrecenben.

szerző: Berente Judit