Ismeretlen Donorok Emléknapja 2017

Egy intenzív osztályon fekvő halott. Egy autó roncsból kihúzott balesetes. Egy agyvérzésben elhunyt áldozat. Gyászoló család és hozzátartozók. Sokunk életében előforduló, nehéz időszakok, amelyek feldolgozása sokszor évekbe telik vagy talán egy örökkévalóságba.

Mindeközben valahol egy elkeseredett, megfásult, küzdelembe belefáradt ugyanakkor bizakodó beteg egy egészséges élet reményében, új szervre vár. Egy másik testben feladatait már beteljesített szervre.

Amikor befut a hívás a szívünk kalapálni kezd, ki megkönnyebbül, ki ujjong örömében, ki összezavarodva-kapkodva kezd készülődni.

Mentő, koordinátor, ápolók, sebészek, műtőssegédek megfeszített munkájával, órákkal később megtörténik a csoda, elkezdődik egy új élet.

Mindeközben csaponganak a gondolataink, sírunk, örömködünk, szorongunk, féltjük magunkat, egészségünket, a legnagyobb kincsünket, melyet ismeretlen donorainknak is köszönhetünk.

Mikor elveszítünk egy hozzánk közel álló embert, sokszor keressük a miérteteket. Keressük az értelmét annak, hogy vajon miért kell elviselnünk innentől kezdve az ő hiányát. Miért van az, hogy Ő innentől nincs többé? Ezekre a kérdésekre nehéz és talán nem is igazán lehet válaszolni. A halál legtöbbször értelmetlennek tűnik, és nincsenek igazi válaszok a hozzátartozók számára. A szervátültetés azonban egy kicsinyke értelmet adhat ennek a hatalmas veszteségnek. A mai orvosi technológiának köszönhetően már lehetőség van arra, hogy egy agyhalott személy szervei életet adjanak olyan embereknek, akinek nem maradt már más esélye. Esélyt, lehetőséget, életet. Az elhunyt hozzátartozói pedig, talán azzal a tudattal lehetnek könnyebbek, hogy elvesztett szerettük a halálával megment egy vagy akár több súlyos betegségben szenvedő embert, ahogy megmentett minket is. Az ő szervei jelentik számunkra az életet. Ezen a mai napon (és szerintem mi az összes többi napon is) emlékezzünk ezekre a hősökre, ezekre a csodákra, akiknek MI az életünket köszönhetjük. Akiknek halála értelmet adott a mi életünknek, esélyt adott arra, hogy újrakezdjük, jobb emberek legyünk és mi is segíthessünk másokon. Adjunk hálát Nekik és hozzátartozóiknak az életünkért, a beültetett szervünkért, azért, hogy most itt állhatunk.

Ezen a napon, emlékezzünk Rájuk. Egy szál virággal, gyertyával érezzünk együtt a hozzátartozókkal és adjunk hálát. Nekik, akiknek halála értelmet adott a mi életünknek, esélyt adott arra, hogy újrakezdjük, jobb emberek legyünk és mi is segíthessünk másokon. Adjunk hálát Nekik és hozzátartozóiknak az életünkért, a beültetett szervünkért, azért, hogy most itt állhatunk. KÖSZÖNJÜK!

(Írták és elmondták az Ismeretlen Donor Kopjafájánál: Kőműves Luca és Varga Virág májtranszplantált fiatal lányok.)