Ismeretlen Donorok Emléknapja 2016

Kedves Barátok, Ismerősök, Sorstársak!

Ismét eltelt egy év. Újra eljött az idő, hogy összegyűljünk, és emlékezzünk.

Minden ember életében vannak olyan pillanatok, mikor köszönetet kell mondania valakinek, valamiért. Egy barátnak egy cselekedetért, egy nagyszülőnek egy jó tanácsért, egy apának egy kis szidalomért, mellyel erősebbé tett bennünket vagy épp, egy pedagógusnak a rengeteg munkáért, mellyel a nagybetűs életbe való belépésünket segítette elő.

És minden ember életébe van egy ÉDESANYA, akinek nem tudjuk elégszer kifejezni hálánkat, hogy életet adott nekünk, és szeretetével, gondoskodásával végigkíséri életünket. Azonban Mi, szervátültetettek, ebből a szempontból mindenki mástól különbözünk! A Mi életünkben van egy hasonló személy, akinek minden valószínűséggel édesanyánk után a legnagyobb köszönetet kell mondanunk. Ő pedig nem más, mint a DONOR, kinek második életünket köszönhetjük. Sosem ismertük, nem is ismerhettük Őt, de a sors ilyen kiszámíthatatlan, és fondorlatos módon képes összekötni két ember életét. A sors… melynek következtében egy láthatatlan kötelék alakul ki két ismeretlen ember között. Őket illeti a legnagyobb köszönet és tisztelet, hisz – még ha nehéz is ezt kimondani – de haláluk által nyert életünk újra értelmet. Ezt a köteléket senki más nem értheti, érezheti, csak Mi, akik ezt átéltük.

 

A mai rohanó világban megfeledkezünk az értékekről. Ezt a rohanást megszakítva gyűlünk össze évről évre, és állunk meg egy pillanatra, emlékezni, köszönetet mondani. Köszönetet mondai az új életért, melyre mindennél jobban vigyáznunk kell.

Soraimat egy idézettel zárnám:

„Lejátszani csak azt a kottát tudod, melyet magaddal hoztál. Sok mindent variálhatsz. Elronthatod. Rosszul játszhatod. Szépen játszhatod. Rögtönözhetsz. Szólamokat megváltoztathatsz benne; oda is vághatod a hegedűdet, hogy darabokra törjön, (…)- de a NAGY KOTTÁDTÓL nem térhetsz el lényegesen. Elronthatod az életedet, és kihozhatod belőle a gyönyörűséget is: de akár csúnyán, akár szépen, sőt csodálatosan játszod: A TE DALOD SZÓL!”