Minden a sporttal kezdődött – 30 éves a magyar szervátültetettek sportja

30 évvel ezelőtt, 1987-ben, Perner Ferenc professzor kezdeményezésére utazott ki egy maroknyi csapat Innsbruckba, a Szervátültetettek Világjátékára. Ez a rövid utazás – ami akkortájt nem is volt olyan rövid – egy sportot szerető és elkötelezett transzplantált fiatalembernek köszönhetően – egy hosszú, nagy utazás kezdete lett.

Ez a fiatalember, Székely György még abban az évben megalapította a Magyar Transzplantáltak Sport Egyesületét, és ezzel kezdődött el a transzplantáltak szerveződése, a transzplantáltak hazai sportja és közösségek alakulása. Majd a szervátültetések számának az emelkedésével 1998-ban 12 tagszervezettel megalakult a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, s mára 20 tagegyesülettel működünk. Mind a szabadidősport – mint a fizikai rehabilitáció része -, mind a versenysport a mai napig az egyik fő tevékenysége a Szövetségnek, de mellette számos új, a transzplantáltak számára nagyon fontos feladatot is ellátunk. Az érdekvédelem, a lelki rehabilitáció, a betegek oktatása és tájékoztatása, mind-mind része lett a tevékenységi körünknek.

A tájékoztatás egyik csatornája a Szervusz újság, amit most Ön is a kezében tart.

„Torták, rózsák, égő gyertyák, s néhány szívből jövő kívánság” jutott eszembe a Presser Gábor és Adamis Anna 30 éves vagyok című musicaljének a dalszövege. Minden megvolt ebben az évben, csak nem egyszerre, és egy kicsit más rendezésben. Torták, amit a jubileumi ünnepségen és a sok-sok új életet jelentő születésnapon megvágtunk, rózsák, amit az élő donorok kaptak, gyertyák, amiket nemcsak a szülinapi tortáinkon, hanem az elhunyt donoraink emlékére is meggyújtunk, és a szívből jövő kívánságokban sem volt hiány.

A harmincadik, jubileumi év tiszteletére megújítottuk arculatunkat: nem csak a logónk és a honlapunk újult meg, de a Szervusz újság is új köntöst kapott, ami, reméljük, elnyeri olvasóink tetszését. A jubileumi számban a születésnap alkalmából az állandó rovatokon túl olyan személyiségeket is megszólaltatunk, akiknek nagy része volt abban, amit az elmúlt 30 év alatt elértünk. Ebben a számban természetesen számos egyéb érdekes olvasnivalót is kínálunk, amelyek nem a múltba, hanem a jelen-be és némiképp a jövőbe vezetnek.

Olyan magazint szeretnénk olvasóink kezébe adni, amit szívesen olvasnak, amíg a klinikák padjain várakoznak, vagy utaznak, esetleg a a hétvégén a magazinunkkal kapcsolódnak ki, abból tájékozódnak közösségünk életéről.

Mert minden a sporttal kezdődött,

de sok minden mással is folytatódott, és a csapatunk azt szeretné, hogy minél többen legyenek aktív tagjai a transzplantáltak közösségének.

 

Berente Judit
elnök